Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα βλέμματα στην Ευρώπη

Published

on

 

 

 

 

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα» είπε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».

Κακά τα ψέματα, λοιπόν… Αυτό που προοιωνίζεται φέτος στην Ευρώπη, με τον Πούτιν να εκμεταλλεύεται (και) τις ρωσικές στρόφιγγες για την γεωπολιτική του επικράτηση, μάλλον δεν θα είναι κάτι προσωρινό. Άλλωστε, όπως λέει και η φράση, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Και καθώς η λύση μέσω μίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, η μόνη λύση είναι η Ευρώπη να αναζητήσει την ενεργειακή της αυτονομία, κάτι που ούτε εύκολο, ούτε και… φτηνό είναι. Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Και παράλληλα, πρέπει άμεσα – για τον φετινό χειμώνα τουλάχιστον – η Ευρώπη να ανοίξει ένα μεγάλο «πουγκί» και να διαμορφώσει ένα κοινό πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου. Και πάλι, δεν γίνεται διαφορετικά… Κάθε άλλη στρατηγική θα είναι μάλλον πιο… ακριβή για όλους, καθώς μάλλον θα συνεπάγεται τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενδεχομένως και κοινωνική αναστάτωση.

Ο Μακρόν μίλησε για το «τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς»… Δεν φτάνουν όμως οι προειδοποιήσεις και τα μηνύματα προς τους πολίτες. Οι πολίτες, είναι βέβαιο πως θα αναγκαστούν να σφίξουν το ζωνάρι. Εάν όμως φτάσουν σε σημείο να κρυώσουν ή να πεινάσουν, προφανώς θα αντιδράσουν. Και τότε, η Ευρώπη θα αρχίσει να τρέμει με μία κοινωνική έκρηξη, που είναι να είναι αλυσιδωτή και να επηρεάσει τους πάντες.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ευρώπη, λοιπόν. Στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που από κοινού καλούνται να δράσουν…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement