Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Είμαστε στα όρια της εξουθένωσης…» Κραυγή αγωνίας από  Δημήτρη Μπόκαρη για τον τεράστιο φόρτο εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγώνα δρόμου κλήθηκαν να κάνουν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές και της Αχαΐας για να προλάβουν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων καθώς χθες εξέπνευσε η παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα και χθες, τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων, το σύστημα παρουσίασε προβλήματα με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα, γεγονός που έφερε πολλούς λογιστές – φοροτεχνικούς σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτός ήταν και ο λόγος που εν τέλει, χθες το μεσημέρι, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι, «λόγω τεχνικής αδυναμίας που έχει παρουσιαστεί από χθες, 29/8/2022, στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021, αμέσως μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της εφαρμογής, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεών του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί επεκτείνοντας την καταληκτική ημερομηνία για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τεχνικής αδυναμίας».
Η παραπάνω δυνατότητα αφορά τα νομικά πρόσωπα:
– που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021,
– που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021, εντός του χρόνου που θα καθοριστεί με τη σχετική κοινή απόφαση Υπουργείου Οικονομικών και ΑΑΔΕ, για τον φόρο που θα προκύψει από τις δηλώσεις αυτές.

«ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΦΟΡΗΤΗ ΠΙΕΣΗ»
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού, έχουμε τρελαθεί από την πίεση που δεχόμαστε ως κλάδος. Ο φόρτος τεράστιος. Δουλεύουμε χωρίς ανάσα όλο το καλοκαίρι για να ανταπεξέλθουμε στον υπέρογκο φόρτο εργασίας. Συνεχώς βγαίνουν επιδοματικά προγράμματα, όπως το fuel pass και το power pass και δεν προλαβαίνουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν αντέχουμε άλλο…» δηλώνει στην «Γ» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ν. Αχαΐας Δημήτριος Μπόκαρης.
Όπως αναφέρει, το αίτημα για παράταση μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου είχε υποβληθεί εγκαίρως από τα μέλη της ΕΛΦΕ Αχαΐας, υιοθετήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία, ενώ προχθές παρενέβη σχετικά και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος ζήτησε με νέα του επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΑΝ 150.000 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το αίτημα διατυπώθηκε, δεδομένου ότι – όπως αναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος- μέχρι και την 29η Αυγούστου 2022, δεν είχαν υποβληθεί περίπου 150.000 δηλώσεις και η πλατφόρμα υπολειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις.
Σημειωτέον, οι λογιστές – φοροτεχνικοί, το τελευταίο δεκαήμερο, ζητούσαν συνεχώς από το ΟΕΕ, τον Φορέα που τους εκπροσωπεί, την παρέμβασή του για μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και να υποβληθούν οι δηλώσεις χωρίς λάθη.
Υπενθυμίζεται ότι το ΟΕΕ είχε ζητήσει, με αντίστοιχη επιστολή, από τις 20 Ιουλίου, τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement