Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ζητούν ελάχιστη τιμή 1,25 ευρώ/κιλό-Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη για τη σταφίδα που έγινε χθες στην Πάτρα

Published

on

Το 1,25 ευρώ το κιλό όρισαν ως κατώτατη τιμή για τη σταφίδα η Παναιγιάλεια Ένωση και όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις σε σύσκεψη που έγινε χθες στα γραφεία της ΣΚΟΣ, στην Πάτρα.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες μετά τη σύσκεψη αναφέρουν πως «η ΠΕΣ μαζί με όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο συγκάλεσαν σύσκεψη προσκαλώντας και τις ιδιωτικές μεταποιητικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εξεταστεί η τρέχουσα και κρίσιμη κατάσταση στη σταφίδα». Δυστυχώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη σύσκεψη αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, συμμετείχε μόνο ένας ιδιώτης εξαγωγέας. Καμία άλλη ιδιωτική επιχείρηση δεν παρέστη, αν και προσκλήθηκαν.
Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της κατάστασης και της σταφιδικής κρίσης που διέρχεται το προϊόν, όλοι κατέθεσαν την πρόταση που είχαν διατυπώσει στις 8 Ιουλίου για ελάχιστη τιμή παραγωγού 1,5 ευρώ ανά κιλό.

ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα εξής:
«Η ηχηρή απουσία των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων καταδικάστηκε από όλους τους παριστάμενους, καθώς εκλήφθηκε ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς η ομόφωνη απόφαση ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό και την εφαρμογή της ελάχιστης τιμής σταφίδας στο 1,50 ευρώ το κιλό. Κατόπιν αυτών, όλοι οι μετέχοντες, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αποφυγή της διαβλεπόμενης κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, ομόφωνα αποφάσισαν τον ορισμό κατώτατης τιμής 1,25 ευρώ ανά κιλό σταφίδας. Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην αγορά του προϊόντος κι αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού. Καταδικάζουμε για ακόμη μία φορά τη στάση των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για την απουσία τους και την αδιαφορία που επέδειξαν για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς σε αυτή την κρίσιμη σύσκεψη και καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν με το προϊόν τους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας».

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
Ομόφωνα τέλος καταδικάστηκε η στάση της πολιτείας για τη μη απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία, η οποία συνεχίζει να ζημιώνει τους σταφιδοπαραγωγούς».

Ροή ειδήσεων

Advertisement