Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κατάθεση ψυχής σε… δεκατρείς στάσεις- Η ποιητική συλλογή της Βασιλικής Μουρίκη με έργα από προσωπικά της βιώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Δεκατρείς στάσεις της ψυχής μου» εξέδωσε εδώ και λίγο καιρό η Βασιλική Μουρίκη, μια γυναίκα με δημιουργική πένα που αποφάσισε να συγκεντρώσει σ’ ένα πόνημα ποιήματα, αλλά και ένα δημοτικό τραγούδι, στα οποία «καθρεπτίζονται» τα προσωπικά της βιώματα. Λόγω και του επαγγέλματός της, η Βασιλική Μουρίκη, που είναι νοσηλεύτρια έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον θάνατο, τον πόνο, την αγάπη, τη φροντίδα και τη μοναξιά. Ένα παζλ συναισθημάτων και βιωμάτων, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή της, άλλοτε με θετικό κι άλλοτε με αρνητικό πρόσημο. Αυτά τα συναισθήματα θέλησε να μοιραστεί με το κοινό, μέσα από τα ποιήματά της, μέσω των οποίων αναδύονται βαθύτερα μηνύματα για τη ζωή, αλλά και τη στάση μας απέναντι σε καταστάσεις και γεγονότα. Ξεχωρίζουν το ποίημά της που είναι αφιερωμένο στον 17χρονο Αλέξανδρο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, αυτό που αναφέρεται στη γλυκομάνα που βίωσε τον πόνο της απώλειας του παιδιού της, αλλά και ακόμη ένα που είναι αφιερωμένο στη μητέρα της με τίτλο ‘Μοναξιά’. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται δεκατρία ποιήματα και ένα δημοτικό τραγούδι με τίτλο «Ο νιος κι ο ποταμός». «Οι δεκατρείς στάσεις της ψυχής μου, το λέει και το όνομά τους είναι 13 ποιήματα εμπνευσμένα από τη ζωή, τα οποία μας μιλάνε για την αγάπη, τον πόνο, τη λύπη και το θάνατο. Διαβάζοντάς τα για πρώτη φορά θα πεις κάποιος ότι τα περισσότερα είναι γεμάτα λύπη. Όμως οι εμπειρίες και το πέρασμα από τη ζωή μας δεν είναι μόνο χαρά, αλλά και πόνος. Στη ζωή μου συνάντησα τον πόνο σε αρκετούς ανθρώπους, αλλά και τον έζησα κι εγώ, έτσι θέλησα να γράψω για όλα όσα συνάντησα. Έδωσα πολλή αγάπη σε ό,τι έγραψα και κάθε λέξη αποδίδει το ύφος που πρέπει. Όλα τα ποιήματα συνθέτουν το χαρακτήρα του βιβλίου, τον κεντρικό πυρήνα της ίδιας της ζωής. Όσον αφορά στο δημοτικό τραγούδι είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να το φέρω σε πέρας επειδή είναι κάτι το αξιόλογο και μας εξιστορεί την ιστορία ενός νέου ανθρώπου που έχει πληγωθεί από τη ζωή. Αφιερώνω τα ποιήματά μου αυτά στους αναγνώστες λέγοντας αυτό που πάντα είχα κανόνα στη ζωή μου ‘Όσο δύσκολος δρόμος είναι εγώ θα προχωρήσω γιατί αντέχουν τα παπούτσια μου, αντέχει κι η καρδιά μου. Εγώ τολμώ, γι’ αυτό υπάρχω», δήλωσε η κα Μουρίκη, η οποία αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει τη συγγραφή ποιημάτων για τα Ολοκαυτώματα της Ελλάδος, τα οποία σκοπός της είναι να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη έκδοση που θα περιλαμβάνει και πεζό κείμενο- αποτύπωσης ιστορικών στοιχείων.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΡΙΚΗ

Η Βασιλική Μουρίκη γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου, όπου και έζησε μέχρι τα 21της χρόνια. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και στη συνέχεια μετακόμισε στην Πάτρα, όπου εξάσκησε το επάγγελμά της. Στα 37 της σπούδασε Νοσηλευτική κάνοντας στροφή στην καριέρα της. Ήθελε πολύ να φροντίζει ανθρώπους και να ασχολείται περισσότερο με την ψυχή και τη συμπεριφορά του καθενός. Της άρεσε πάντα να γράφει και έτσι άρχισε να αποτυπώνει τη σκέψη της μέσω ποιημάτων.

Η ποιητική συλλογή διατίθεται από τη συγγραφέα με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω του facebook «Μouriki Vasiliki»

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement