Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επιστροφή φόρου: Πώς και πότε οι φορολογούμενοι θα εισπράξουν τα χρήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν ένας στους επτά φορολογούμενους που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση δικαιούται επιστροφή φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι από τους φορολογούμενους που δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις ή χρέη προς το Δημόσιο θα δουν στους λογαριασμούς του, το ύψος της επιστροφής φόρου που δικαιούνται. Αν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση όφειλαν στο κράτος 500 ευρώ και η επιστροφή φόρου ήταν 400 ευρώ, δεν θα την έπαιρναν και το τελικό ποσό στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα γίνονταν 100 ευρώ ύστερα από τον συμψηφισμό.

Υπάρχουν αρκετοί φορολογούμενοι που πήραν την επιστροφή φόρου έναν μήνα μετά την κοινοποίηση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν λάβει εντολή πρώτα να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των επιστροφών με πιθανές οφειλές των φορολογούμενων, είτε αυτές είναι ληξιπρόθεσμες, είτε όχι και μετά να προχωρήσει η διαδικασία επιστροφής του ποσού που τους αναλογεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι φορολογούμενοι μπήκαν σε αναστολή και έχουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των μεικτών αμοιβών τους, έχουν εκκαθαριστικό σημείωμα πιστωτικό. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσουν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν τακτοποιήσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα περιμένουν να καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου 2022. Κάθε χρόνο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχούν οι επιστροφές φόρων εισοδήματος. Η επιστροφή φόρου δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές αναμένεται ακόμα και να μηδενίσουν την επιστροφή, ανάλογα με το ποσό.

Πότε θα μπει η επιστροφή φόρου 2022

Το 2021, η επιστροφή φόρου έγινε μετά το καλοκαίρι. Φέτος αναμένεται να γίνει νωρίτερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα καταβληθεί μιας και αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση.

Πώς θα πιστωθεί το ποσό της επιστροφής;

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα και ενημερώνεται ο φορολογούμενος ότι έχει επιστροφή φόρου. Οι επιστροφές φόρου περνούν από έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές, που δεν έχουν λήξει. Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου, εάν υπάρχει ποσό για επιστροφή, πιστώνεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Όταν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης είναι πιστωτικό, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Αν για παράδειγμα κατά την υποβολή της δήλωσης προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός, θα πρέπει να ενημερωθείτε με μήνυμα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Για παράδειγμα αν η επιστροφή φόρου αφορά υπόχρεο, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι το ίδιο με το παρακάτω.

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ». Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους.»


Ροή ειδήσεων

Advertisement