Connect with us

Υγεία

Ο Καθηγητής Περικλής Νταβλούρος μίλησε στη “Γ” για το 20ο Διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Η Καρδιολογική Κλινική φαίνεται ότι αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Η εμβέλεια των σύγχρονων καινοτόμων τεχνικών που χρησιμοποιεί στην επεμβατική καρδιολογία και όχι μόνον, της έχουν προσδώσει διεθνές κύρος και αναγνώριση. Το ιστορικό πλέον, Διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας» εκτεταμένο σε ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, με αδιάλειπτο εκτόπισμα κύρους μιας 20ετίας , αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί από την Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΠ, στις 9-11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό κέντρο του Παν/μίου Πατρών δίνοντας ένα ακόμα ηχηρό στίγμα στα πεπραγμένα της Καρδιολογικής Κλινικής.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση του Προέδρου του Συνεδρίου / Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής διακεκριμένου Καθηγητή Περικλή Νταβλούρου, αναφορικά με το σκοπό αλλά και το περιεχόμενου του Συνεδρίου όπως το αποτυπώνει απαντώντας στα ερωτήματα της «Γ»

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ

«Θεωρώ ότι σκοπός και βεβαίως μείζον στόχος που ευελπιστώ ότι για μια ακόμα φορά ότι θα επιτευχθεί ,είναι η συνεχής ενημέρωση- εκπαίδευση μέσω των διευρυμένων θεμάτων που περιλαμβάνει το παρόν συνέδριο., των γιατρών όχι μόνον της ΝΔ Ελλάδας αλλά ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου. Είναι σημαντικό ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου περιλαμβάνονται και θα αναπτυχθούν από διακεκριμένους ομιλητές θέματα της καθημερινής κλινικής πράξης», αναφέρει.

Επεξηγώντας ο Καθηγητής Νταβλούρος επισημαίνει : «Αναμφίβολα το γεγονός ότι συνεχίζουμε μια μακρά παράδοση στην ιατρική εκπαίδευση, αποτελεί μια βαριά κληρονομιά που πρέπει όχι μόνον να δικαιώσουμε, αλλά και να διευρύνουμε. Στο πλαίσιο αυτό το επιστημονικό πρόγραμμα του επικείμενου συνεδρίου και αυτή την 20η ιστορική χρονιά είναι εστιασμένο στον κλινικό καρδιολόγο, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα της «κάθε μέρα κλινικής πράξης» και να ενημερώσει για νεότερες εξελίξεις όπως φάρμακα, συσκευές και στρατηγικές αντιμετώπισης, με κορυφαίους στο είδος τους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Από τους γνωστούς Έλληνες Καθηγητές θα μετέχει και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος ».

Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι το πρόγραμμα είναι διευρυμένο περιλαμβάνοντας και άλλους τομείς της παθολογίας, όπως γενικούς παθολόγους, γενικούς ιατρούς, νεφρολόγους, ενδοκρινολόγους, πνευμονολόγους κτλ και βέβαια στους ειδικευόμενους καρδιολογίας και στους φοιτητές ιατρικής.

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ο κ. Νταβλούρος αναφερόμενος στο Πρόγραμμα υπογραμμίζει: «Το 20ο συνέδριο εστιάζει στις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας σχετικά με την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της βηματοδότησης και της πνευμονικής υπέρτασης. Στον τομέα των αρρυθμιών θα υπάρξει εκτενής ανάλυση καθημερινών προβλημάτων όπως κολπική μαρμαρυγή, βηματοδότηση, αιφνίδιος θάνατος, κτλ.

Στον τομέα της πρόληψης, θα αναλυθούν θέματα που έχουν να κάνουν με υπέρταση, λιπίδια και αντιθρομβωτικά-αντιπηκτικά φάρμακα. Κομβικό ρόλο στην ειδικότητα της καρδιολογίας κατέχει η απεικόνιση, τομέας όπου θα αναλυθούν θέματα που αφορούν στις βαλβιδοπάθειες, στις συγγενείς καρδιοπάθειες και στην στεφανιαία νόσo».

Η ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Αναφερόμενος στην τομέα της επεμβατικής καρδιολογία, τόνισε ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις που αφορούν σε διαδερμική εμφύτευση βαλβίδων (χωρίς χειρουργείο), αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου και στη συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή ασθενών.
Παράλληλα θα αναλυθούν θέματα του τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας και θα αναφερθούν οι πλέον σύγχρονες φαρμακευτικές και μηχανικές θεραπείες.

Νέα προσέγγιση στη στεφανιαία
Επίσης σχετικά με την στεφανιαία νόσο θα αναλυθούν διεξοδικά σύγχρονα διλλήματα σχετικά με το ποιοι ασθενείς μας χρειάζονται απλά φαρμακευτική αγωγή, ποιοι αγγειοπλαστική και ποιοι αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Παράλληλα ειδικό βάρος θα έχουν οι σημαντικές διαλέξεις που θα αφορούν στις αρρυθμίες, στις καρδιακές επεμβάσεις και στον CoViD.από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, αυθεντίες στο πεδίο τους

«Προεγγραφή για την συνεδρία επείγουσας καρδιολογίας»

Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεδρίου «uα υπάρξει παράλληλη συνεδρία με θέματα επείγουσας καρδιολογίας για την οποία θα χρειαστεί προ-εγγραφή. Η συνεδρία αυτή απευθύνεται σε τελειόφοιτους της ιατρικής οι οποίοι πρόκειται να «ανοίξουν τα φτερά τους» ασκώντας για πρώτη φορά κλινική ιατρική στο αγροτικό τους, στους αγροτικούς ιατρούς, σε γενικούς ιατρούς και σε ειδικευόμενους καρδιολογίας Την τελευταία μέρα του συνεδρίου παραδοσιακά παρουσιάζονται δύσκολα και αμφιλεγόμενα περιστατικά ασθενών και συζητείται η αντιμετώπισή τους με διακεκριμένους Έλληνες καρδιοχειρουργούς.

Στην εναρκτήριο τελετή θα υπάρξει τιμητική διάλεξη από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με θέμα το «Δίκτυο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής για ασθενείς με οξύ έμφραγμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την επείγουσα αγγειοπλαστική στο έμφραγμα.

Το δίκτυο στην περιοχή μας οργανώθηκε από το 2004 από τον καθηγητή, Δ. Αλεξόπουλο και λειτουργεί ανελλιπώς 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
-Πρόεδρος: Νταβλούρος Π. Καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας
-Αντιπρόεδρος: Τσίγκας Γ. Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας
-Μέλη (αλφαβητικά): Αλμπάνης Γ. Δ/ντής ΕΣΥ, δ/ντής καρδιολογικής κλινικής ΓΝ Αγρινίου, Βλασσοπούλου Ν. Δ/ντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ, Γράψας Ν. Πανεπιστημιακός υπότροφος ΠΓΝΠ, Κότσαλος Α.,καρδιολόγος εξωτερικός συνεργάτης, Κουτσογιάννης Ν. Δ/ντής ΕΣΥ, Λεβεντόπουλος Γ. Επ. Α’ ΕΣΥ, Μούλιας Α. Επ. Β’ ΕΣΥ, Πατσούρας Ν. Δ/ντής ΕΣΥ, Περπερής Α Επ. Α’ ΕΣΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement