Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Χατζηδάκης: Πρώτα ήταν ο κ. Τσίπρας, ακολούθησε ο Ρουβίκωνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζει την επίθεση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής έξω από το σπίτι του από μέλη του Ρουβίκωνα.

Ο κ. Χατζηδάκης διαμηνύει στον Ρουβίκωνα ότι δεν τους φοβάται ενώ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τους ότι ψεύδονται.

«Στους Ρουβίκωνες έχω να πω μόνο ότι δεν τους φοβάμαι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, ενώ όπως σημειώνει θα συνεχίσει τη διαδρομή του με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια. «Άλλο διάλογο μαζί τους δεν κάνω. Εγώ με τις αρχές που υποστηρίζω σταθερά, εκείνοι με το μίσος τους. Ο καθένας με ό,τι έχει», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Δεύτε αναλυτικά την ανάρτησή του:

«Πρώτα ήταν ο κύριος Τσίπρας. Ο οποίος μου χρέωσε την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη! Ακολούθησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και trolls που πρόσκεινται σ’ αυτό το κόμμα, στο διαδίκτυο. Χθες ήταν η σειρά των μηχανοκίνητων τμημάτων του Ρουβίκωνα που εκδήλωσαν, για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, με τον γνωστό «ρομαντικό» τους τρόπο τις ίδιες απόψεις έξω από το σπίτι μου.

«Δεκαπλασιάστηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο Χατζηδάκης μάς έλεγε ότι θα μείνουν σταθερές». Πότε τα έλεγε ο Χατζηδάκης; Το 2019 κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για τη διάσωση της ΔΕΗ, η οποία πράγματι ΔΕΝ οδήγησε σε αύξηση των τιμολογίων παρά απειροελάχιστα, όπως άλλωστε είχα σημειώσει. Αν υπάρχει ένας που πιστεύει το αντίθετο, ας το αποδείξει

Στους Ρουβίκωνες έχω να πω μόνο ότι δεν τους φοβάμαι. Όπως δεν φοβήθηκα όταν δέχθηκα τη γνωστή επίθεση στο Σύνταγμα το 2010 (φωτογραφία της οποίας αναρτούν επιχαίροντας στο διαδίκτυο διάφοροι «προοδευτικοί»). Συνέχισα την πορεία μου, υπερασπιζόμενος τις δικές μου φιλελεύθερες ιδέες. Και θα συνεχίσω τη διαδρομή μου με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια. Άλλο διάλογο μαζί τους δεν κάνω. Εγώ με τις αρχές που υποστηρίζω σταθερά, εκείνοι με το μίσος τους. Ο καθένας με ό,τι έχει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχω να πω περισσότερα. Έχει παραγίνει -ακόμα και για τα μέτρα αυτού του κόμματος- με την ψευδολογία, την τοξικότητα και τον κυνισμό. Λειτουργούν πια ως θρησκευτική σέχτα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Χρησιμοποιούν κάθε ψεύδος και δεν διστάζουν να σπιλώσουν κάθε πολιτικό τους αντίπαλο για μια χούφτα ψήφους. Πολλές φορές μάλιστα με μια πολιτική που συνδυάζει το ψεύδος με το μίσος.

Από αυτούς ξεκίνησε η «επιχειρηματολογία» του Ρουβίκωνα. Μιλάνε όλοι, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, για την Ελλάδα που δήθεν είναι «η πρώτη στην Ευρώπη στις τιμές του ρεύματος», ενώ τα επίσημα στοιχεία του Household Energy Price Index for Europe (HEPI) που δημοσιεύονται όλους τους τελευταίους μήνες δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Η Ελλάδα τον Ιούλιο πχ ήταν στην 21η θέση στις τιμές λιανικής στις 33 χώρες της Ευρώπης συνολικά, ενώ η Ισπανία (χώρα μοντέλο για εκείνους) στην 16η θέση και η Πορτογαλία (επίσης χώρα μοντέλο) στην 14η θέση. Πιο ακριβές από εμάς δηλαδή!

Και αυτό, λόγω των πολιτικών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και οι οποίες στηρίζονται βασικά στους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης -κυρίως με χρήματα που προέρχονται από τα αυξημένα τέλη που καταβάλλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για την εκπομπή ρύπων- στην αυστηρότατη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών, αλλά και τις εκπτώσεις της ΔΕΗ που εξαιτίας αυτού του λόγου έχει μηδενίσει την κερδοφορία της. ΣΥΡΙΖΑ και Ρουβίκωνας χρησιμοποιούν, όπως σημείωσα, δήλωσή μου του 2019 ότι δεν θα αυξηθεί το ρεύμα, σάμπως είχα κληρονομικό χάρισμα να προβλέψω ότι δυόμισι χρόνια μετά θα εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία!

Με όλες τις γνωστές συνέπειες στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος διεθνώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν το κάνει από πολιτική αφέλεια. Το κάνει, διότι το ψέμα και η σπίλωση των αντιπάλων του έχουν γίνει δεύτερη φύση του. Με τον ίδιο ξεδιάντροπο τρόπο διαστρεβλώνουν δηλώσεις μου για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στην χονδρική αγορά ενέργειας που επιχειρήσαμε στα τέλη του 2020. Οι αντιδράσεις, άλλωστε, ιδιαίτερα των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -που εθίγησαν από αυτή την πολιτική- ήταν δημόσιες και μιλούν από μόνες τους. Δημόσιες, επίσης, ήταν οι προειδοποιήσεις μου και προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να σεβαστούν τότε τη λειτουργία της αγοράς, διότι διαφορετικά θα υφίσταντο αμέσως τις συνέπειες. Και οι παραγωγοί μπορεί επίσης τότε να ενοχλήθηκαν, αλλά πάντως προσαρμόστηκαν.

Από το 2020 και μετά όμως στο χώρο της ενέργειας, έχει μεσολαβήσει ένας οικονομικός αιώνας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει πάνω 10 έως 15 φορές, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθεώρησαν και αναθεωρούν την πολιτική τους σε πολλά ζητήματα, όπως πχ η απολιγνιτοποίηση που επηρεάζεται φυσικά σε όλη την Ευρώπη, λόγω των απρόβλεπτων αυτών εξελίξεων. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση η ίδια, αφού έδειξε μεγάλη ατολμία στην αντιμετώπιση της κρίσης, επιτέλους φαίνεται ότι ακούει τις προτάσεις Ντράγκι-Μητσοτάκη για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στις 27 χώρες-μέλη. Η δική μας κυβέρνηση εντωμεταξύ έχει λάβει βέβαια ουσιαστικά και γενναία μέτρα για την απάλυνση του προβλήματος. Πολύ πιο ουσιαστικά από όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, αν λάβουμε υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας.

Αυτή είναι η αλήθεια! Ορισμένοι φανατικοί του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην την καταλαβαίνουν και φαίνεται πως είναι έτοιμοι να παπαγαλίσουν ό,τι τους λέει το κόμμα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση που τα αντιλαμβάνονται όλα, αλλά δεν ντρέπονται για τίποτα! Και χρησιμοποιούν και το πιο μεγάλο ψέμα για την πιο μικρή ελπίδα αλλαγής των πραγμάτων προς όφελος τους. Στην Ελλάδα είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Η ψευδομανία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι καταδίκασαν αυτό το κόμμα το 2019 και συνεχίζουν να το καταδικάζουν ακόμα και σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε φιλικά του μέσα ενημέρωσης. Γνωστή όμως είναι και η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία τρία χρόνια, τις περισσότερες φορές εξωγενείς, όπως είναι η διεθνής ενεργειακή κρίση.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι γνωστή είναι και η δική μου διαδρομή. Η στοχοποίησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άσχετη με το ξεμπρόστιασμά τους σε όλο τον Ελληνικό λαό για τη γνωστοποίηση της δραματικής κατάστασης της ΔΕΗ την οποία είχαμε παραλάβει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τους ενοχλεί, διότι έδειξα ποια ήταν η πολιτική τους στη ΔΕΗ και σε ποιο κατάντημα την παρέδωσαν. Ενισχύοντας μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τους ανταγωνιστές της -ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς- με τα «περιβόητα» ΝΟΜΕ! Αυτοί οι ανεξάρτητοι και υπερασπιστές των φτωχών! Τους ενοχλεί επίσης που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έπαψε να είναι το προπύργιο για την πολεμική τους απέναντι στην κυβέρνηση. Έπαψε, διότι η ανεργία από 17,3% που μας την παρέδωσαν έπεσε στο 11,4% τον Ιούλιο. Έπαψε, διότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη περίπου 10% σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξηθεί φυσικά κι άλλο το 2023. Έπαψε το Υπουργείο Εργασίας να είναι προπύργιο των επιθέσεων τους, διότι μόνο τους 19 μήνες που είμαι υπουργός έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις που είναι ρεκόρ όλων των εποχών.

Η κυβέρνηση αυτή, κάνοντας κοινωνική πολιτική στην πράξη, τους χαλάει τη μανέστρα. Και η μόνη απάντηση που βρίσκουν είναι περισσότερα ψέματα, περισσότερο μίσος και περισσότερη συκοφαντία. Ας μην αυταπατώνται όμως: Όσα ψεύδη κι αν χρησιμοποιήσουν, όσο και αν αδίστακτα συκοφαντήσουν, όσες επιθέσεις κι αν κάνει ο Ρουβίκωνας, η αλήθεια δεν κρύβεται και η πραγματικότητα θα ‘ναι εδώ για να τους εκδικείται!

Προχωρούμε μπροστά με έργο. Και αφήνουμε τους ψευδολόγους να «βουλιάξουν» στα ψεύδη τους. Βλάπτουν τον εαυτό τους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σε αυτό. Δυστυχώς όμως, η ψευδολογία, η τοξικότητα και το μίσος βλάπτουν την επιδίωξη όλων των Ελλήνων να πάει η πατρίδα μας μπροστά αυτές τις δύσκολες ώρες».

 

Ελλάδα

Κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία «απόδρασης» για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Από χθες αργά το μεσημέρι ξεκίνησε ένα σημαντικό κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα, με εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Ενδεικτικό της κίνησης που θα υπάρχει στην «εκτός των τειχών» Ελλάδα, είναι οι κρατήσεις δωματίων σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και η Ναύπακτος, όπου οι πληρότητες και πάλι «χτυπούν κόκκινο».

Η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την δύσκολη καθημερινότητα, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μία ακόρεστη διάθεση για φυγή που αποτυπώνεται με κάθε ευκαιρία…

Περισσότερα

Ελλάδα

Ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κλέβουν σιδηροδρομικό ή άλλου είδους συγκοινωνιακό υλικό, καθώς και για όσους αποδέχονται κλεμμένο υλικό, είναι μία παράμετρος που συμβάλλει στην επίλυση ενός φαινομένου το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε «μάστιγα». Δεν είναι όμως η απόλυτη λύση.

Καλώς λοιπόν, θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή συγκοινωνιακού υλικού, αλλά επειδή η παραβατικότητα δεν θα εκλείψει, επιβάλλεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση όλων των σιδηροδρομικών και άλλων συγκοινωνιακών υποδομών. Άλλωστε, πέρα από το αξιόποινο, οι έλεγχοι είναι απολύτως αναγκαίοι και για την ασφάλεια όλων. Έχουμε σκεφτεί ότι η κλοπή από ένα μεταλλικό καπάκι σε έναν δρόμο, δημιουργεί μία «παγίδα θανάτου»; Η πολιτεία δεν πρέπει μόνο να βρίσκει τους κλέφτες και να τους τιμωρεί, αλλά και να μπορεί να τους προλαμβάνει και να προστατεύει τους πολίτες. Με άλλα λόγια: Στην Ελλάδα χρειάζονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παντού!

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίβαρο στη μέγγενη χρεών – πλειστηριασμών-Μόνο κατόπιν αιτιολογίας θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό (4738/2020) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των εποπτικών αρχών (ΤτΕ- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο με αποπληρωμή οφειλών σε 240 – 420 δόσεις για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για παλαιά χρέη. Την ίδια ώρα πάντως αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι, στον ορίζοντα μιας νέας ύφεσης μέσα στο 2023, εμφανίζεται και η απειλή για μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ένα μήνα μετά την τελευταία αναθεώρηση του εξωδικαστικού, η ΤτΕ με τις συστημικές Τράπεζες, προετοίμασαν και παρουσίασαν το νέο καθηκοντολόγιο που καθιστά υποχρεωτική πλέον τη γνωστοποίησης συγκεκριμένης αιτιολογίας που αφορά στην απόρριψη πρότασης απόρριψης ρυθμίσεων του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις.
Πρώτη και βασικότερη αιτία απόρριψης θα είναι η επαρκής οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, μέσα και από την περιουσία του, για την αλλά και εξόφληση οφειλών που θα είναι πλέον «κουρεμένες» με βάση τον αλγόριθμο της ρύθμισης.
Αυτή η αιτιολογία δεν θα αρκεί όμως καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν αδυναμία όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών) του επιχειρηματικού δανείου ή να προσδιορίζουν επαρκώς το γεγονός ότι μια προσφυγή στον εξωδικαστικό εστιάζει για να γίνει ρύθμιση και κούρεμα οφειλών μόνο για φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ).
Δεν θα μπορεί να απορρίπτοται προτάσεις ρύθμισης οι οποίες αποτελούν πραγματικά τη λεγόμενη «δευτερη ευκαιρία» καθώς στην αιτιολογία μπαίνει μόνο η αθέτηση εκ μέρους του οφειλέτη και παλαιότερων ρυθμίσεων δανείων αλλα και η ύπαρξη ιστορικού κακής συναλλακτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.
Λόγος απόρριψης είναι και η σκοπιμότητα εκ μέρους του οφειλέτη (υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό λιγότερους ή και ίσους με 90 ημέρες μήνες πριν από επικείμενο πλειστηριασμό ή άλλη ρύθμιση οφειλών προς τρίτους, πιστωτές, που μπλοκάρουν τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί μελλοντικές ρυθμίσεις, έχοντας δεσμεύσει ήδη περιουσιακά του στοιχεία.
Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Στην «μέγγενη» των δανείων
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΚ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ασύλληπτη» την αδιαφορία που δείχνει απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις τράπεζες.
«Αυξάνεται το κόστος δανεισμού γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένες δόσεις και δημιουργείται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και, όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει τόσο ο πτωχευτικός νόμος όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα