Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Διαβήτης: Μπορείτε να πετύχετε ύφεση της νόσου – Δείτε πως

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύγχρονη επιδημία έχει χαρακτηριστεί ο σακχαρώδης διαβήτης, με τους περισσότερους πάσχοντες να ζουν εφ’ όρου ζωής με την πάθηση. Ωστόσο κάποιοι καταφέρνουν να πετύχουν ύφεση της νόσου – Ποιοι είναι αυτοί και πως τα καταφέρνουν;

Από σακχαρώδη διαβήτη πάσχουν περίπου 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του 2019. Εξ αυτών το 90-95% νοσεί από διαβήτη τύπου 2. Δυστυχώς οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες για το ποσοστό των πασχόντων τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της αυξητικής πορείας της παχυσαρκίας, του καθιστικού τρόπου ζωής και της γήρανσης του πληθυσμού.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ωστόσο ότι μερικοί πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 πετυχαίνουν ύφεση της νόσου μετά από βαριατρική επέμβαση ή δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες. Αλλά παραμένει άγνωστοι πόσοι άτομα από τον γενικό πληθυσμό καταφέρουν να θέσουν σε ύφεση τον διαβήτη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με επικεφαλής την Mireille Captieux ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σε 162.316 άτομα 30 ετών και άνω καταγεγραμένα σε εθνικό μητρώο της Σκοτίας, ώστε να υπολογιστεί πόσοι ήταν σε ύφεση το 2019 και ποια τα χαρακτηριστικά που τους διέκριναν από εκείνους που δεν είχαν πετύχει ύφεση της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, 7.710 άτομα (15%) από το αρχικό δείγμα είχαν καταφέρει να έχουν θέσει σε ύφεση τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο PLOS Medicine, οι πάσχοντες που είχαν καταφέρει ύφεση του διαβήτη έτειναν να μην έχουν ιστορικό χρήσης φαρμάκων για τη μείωση της γλυκόζης του αίματος, να έχουν χάσει βάρος μετά την αρχική διάγνωση της νόσου, να είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά, να έχουν χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου την περίοδο της διάγνωσης ή να έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση.

«Καταφέραμε να δείξουμε μέσα από τη μελέτη μας, ότι ένα στα 20 άτομα με διαβήτη στη Σκοτία έχει επιτύχει ύφεση της νόσου. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο του αναμενόμενου που δείχνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα άτομα αυτά να βρουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται», σχολιάζει η Δρ. Captieux συμπληρώνοντας ότι η δημοσιοποίηση των ευρημάτων μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά και για άλλους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.


Ροή ειδήσεων

Advertisement