Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Λαμπρός εορτασμός στο προσκύνημα της Πλατανιώτισσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα πανηγυρίζει το ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαβρύτων.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας του Δήμου Καλαβρύτων βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, 8 χλμ. από την Πτέρη και κάθε χρόνο προσέρχονται πιστοί από όλη τη Αχαΐα για να καταθέσουν την πίστη τους στην Παναγία.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου στο εκκλησάκι, που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα του πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια, που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο του χρόνου, ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει χωρητικότητα για 15 – 20 μόνο προσκυνητές. Διαθέτει, όμως, ένα μικρό τέμπλο με δύο μικρούς κίονες, οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.

Έχει ως βασική εικόνα-κειμήλιο το «θαύμα της Παναγίας», ένα αρνητικό αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, που μοναχοί, αιώνες πριν, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, εναπόθεσαν για μια νύχτα στη ράχη του πλατάνου, στο κοίλωμα του οποίου φιλοξενήθηκαν. Το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας μετρά από 1.200 έως 1.700 χρόνια.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση ο Ιωακείμ και η Άννα ικέτευαν προσευχόμενοι το Θεό να τους χαρίσει παιδί, να το έχουν γλυκεία παρηγοριά στα γεράματα της. Και την ελπίδα της ο Θεός έκανε πραγματικότητα. Της χάρισε την Παρθένο Μαριάμ, που ήταν ορισμένη να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου και να λάμψει σαν η πιο ευλογημένη μεταξύ των γυναικών.


Ροή ειδήσεων

Advertisement