Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς κατάλαβαν οι βρετανοί βουλευτές ότι είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας της

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν 48 ώρες από τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε επίσημα στην νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και οι γιατροί υποχρέωσαν τη μονάρχη του θρόνου, ετών 96, να απέχει από εκδηλώσεις.

Η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη στο Μπαλμόραλ αφού οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της, ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτού Μεγαλειότητας και της συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί εξεδόθη ανακοίνωση όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».

Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ταξίδεψαν στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπου βρίσκεται η 96χρονη βασίλισσα, ενώ όλα τα παιδιά της Ελισάβετ βρίσκονται κοντά της.

Πώς κατάλαβαν οι βρετανοί βουλευτές ότι είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας της
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τα πρώτα δημόσια σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήρθαν με μια… κινητικότητα στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων όταν η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμών ενέργειας.

Ήταν ένα σημάδι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από ό,τι έδειχναν τα προσεκτικά λόγια από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διακοπεί για να ακούσει νέα για την υγεία της βασίλισσας με αυτόν τον τρόπο.

Η πρωθυπουργός είχε ολοκληρώσει τις εισαγωγικές της παρατηρήσεις και καθόταν στο πρώτο έδρανο δίπλα στον υπουργό Οικονομικών, Kwasi Kwarteng. Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, βρισκόταν στη μέση της απάντησής του.

Αλλά οι βουλευτές αποσπάστηκαν από την εμφάνιση του νέου καγκελάριου του δουκάτου του Λάνκαστερ, Nadhim Zahawi, ο οποίος δεν ήταν στην αίθουσα για την ομιλία της Τρας. Μπήκε στην αίθουσα και στάθηκε ανάμεσα στον Kwarteng και την Τρας για να μιλήσει στην πρωθυπουργό, παραδίδοντάς της ένα σημείωμα, και στη συνέχεια βγήκε και πάλι.

Οι βουλευτές άρχισαν να ψιθυρίζουν μεταξύ τους, αναρωτώμενοι τι συνέβαινε. Δεν είναι ασυνήθιστο υπουργοί και βουλευτές να δίνουν σημειώσεις ο ένας στον άλλον μέσα στην αίθουσα ή να βοηθούν με αριθμούς ή απαντήσεις σε ερωτήσεις. Όμως, η Τρας είχε τελειώσει την ομιλία της. Ο Zahawi επέστρεψε στο πλευρό της μετά από μερικά λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Η στιγμή που το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει τα νέα για την Ελισάβετ

Τι προβλέπει η επιχείρηση «London Bridge is down»
Τα σχέδια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).

Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.

Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

Ο γιατρός της βασίλισσας Σερ Χιού Τόμας θα επιβλέπει τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες πιθανότατα θα την επισκεφτούν στενή οικογένεια και φίλοι. Θα ελέγχει την πρόσβαση στο δωμάτιο και θα αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται και ποιες λεπτομέρειες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.

Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένεια, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Sir Christopher Geidt.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement