Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Τεχνολογία

Διαδίκτυο: Επτά βήματα για να διαγράψετε τον ψηφιακό εαυτό σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν έχετε «γκουγκλάρει» ποτέ τον εαυτό σας, θα ανακαλύψετε ένα μικρό μέρος από όσα γνωρίζει το Διαδίκτυο για εσάς.

Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, για να μάθουμε αν πρέπει να ζητήσουμε από την Google να αφαιρέσει σχετικές προσωπικές πληροφορίες, που δεν θα έπρεπε να κοινοποιούνται δημοσίως.

Τον Απρίλιο του 2022, η Google προσέθεσε νέες επιλογές για τη διαγραφή των προσωπικών πληροφοριών από τη μηχανή αναζήτησής της, όπως στοιχεία ταυτότητας ή φωτογραφίες, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, επαφών, προσωπικών πληροφοριών και συγκεκριμένων δεδομένων, όπως είναι τα ιατρικά αρχεία.

Η Google δεν θα αφαιρέσει όμως τα προσωπικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσιευμένα άρθρα ή σε βάσεις δεδομένων δημόσιων αρχείων.

Η λειτουργία αυτή ήλθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα επιλογή για τη διαγραφή περιεχομένου από την αναζήτηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης, όπως πορνογραφικό υλικό χωρίς συναίνεση, εικόνες ανηλίκων ή παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Τι συμβαίνει στην ΕΕ
Για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Google συμμορφώθηκε με το Άρθρο 17 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων για Δικαίωμα διαγραφής («δικαίωμα στη λήθη»), το οποίο κατευθύνει όλες τις εταιρείες στην ΕΕ να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων κατόπιν αιτήματος.

Από τη στιγμή που κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν είναι εύκολο να το διαγράψετε. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να «καθαρίσετε» την παρουσία σας στο διαδίκτυο.

Τα επτά βήματα
Οι ειδικοί της ESET προτείνουν επτά βήματα:

1. Αναζητήστε τον εαυτό σας στη Google
Πρώτα πρέπει να μάθετε πόσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς. Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας στις μηχανές αναζήτησης, ελέγξτε τα αποτελέσματα στις πέντε πρώτες σελίδες και συνδυάστε την αναζήτηση ονόματός σας με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση κατοικίας σας για να δείτε τι εμφανίζεται.

2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε
Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το Twitter, διαθέτουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που σας επιτρέπει να προστατεύσετε το περιεχόμενο και τις επαφές σας από την εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης.

3. Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του website
Αν θέλετε να αφαιρέσετε μια συγκεκριμένη αναφορά σε ένα website, φροντίστε να το ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του. Οι περισσότερες ιστοσελίδες διαθέτουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ενότητα «Επικοινωνήστε μαζί μας».

4. Διαγράψτε ό,τι δεν είναι απαραίτητο – πολλοί το παρακάνουν!
Αν ανησυχείτε για το τι γνωρίζει όλος ο κόσμος για εσάς, ξεκινήστε διαγράφοντας παλιές αναρτήσεις στο Facebook, tweets, φωτογραφίες από την εποχή που ήσασταν 17 ετών ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σας εκθέτει. Η ιδιωτικότητα είναι εξίσου σημαντική για τους φίλους και την οικογένειά σας, οπότε διαγράψτε τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται μαζί σας.

5. Ζητείστε από Google και Bing να αφαιρέσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες
Αφού έχετε καθαρίσει κάποια προσωπικά στοιχεία μόνοι σας, χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διαθέτει η Google για να αφαιρέσετε προσωπικές πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μέχρι στιγμής, η μηχανή αναζήτησης Bing επιτρέπει μόνο την αφαίρεση μη συναινετικών εικόνων ή σπασμένων συνδέσμων και παλιού περιεχομένου. Οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έντυπο «Δικαίωμα στη λήθη» της Google και το έντυπο «Αίτημα αποκλεισμού αναζήτησης» της Bing.

6. Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε στο μέλλον
Η εικονική σας ζωή συνεχίζεται- ίσως εξακολουθείτε να θέλετε να είστε στο Instagram, στο LinkedIn ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αναθεωρήστε τις προτιμήσεις απορρήτου του λογαριασμού σας, επιλέξτε με σύνεση ποιός μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και αποφύγετε να μοιράζεστε περιττό περιεχόμενο που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε.

7. Χρησιμοποιήστε δίκτυο VPN
Αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και η τοποθεσία σας καλυμμένη. Πάνω απ’ όλα, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους χάκερ από το να χώσουν τη μύτη τους στις προσωπικές σας πληροφορίες.

Αν τα κάνετε όλα αυτά, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας; Πιθανότατα όχι. Πάντως εάν ανησυχείτε για την ιδιωτικότητά σας και έχετε περιορισμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό να μπορείτε να διαγράψετε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού σας αποτυπώματος.

Αντίθετα, αν τα δεδομένα σας βρίσκονται παντού, ο παραπάνω στόχος είναι πολύ δύσκολος.

Οι φίλοι σας έχουν σίγουρα δημοσιεύσει φωτογραφίες σας στα κοινωνικά μέσα και έχετε χάσει το μέτρημα πόσες φορές χρησιμοποιήσατε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου σας για να συνδεθείτε σε διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές, συν όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και τα οποία οι υπηρεσίες αυτές πωλούν σε τρίτους – με τη συγκατάθεσή σας.

in.gr

Τεχνολογία

Η τεχνολογία δίπλα στον άνθρωπο, όταν τη χρειάζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τα smartphones έγιναν σανίδα σωτηρίας για τους πρόσφυγες». Σε άρθρο του με τον συγκεκριμένο τίτλο το περιοδικό Time περιέγραφε το 2015, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, τον κομβικό ρόλο της συνδεσιμότητας στη ζωή των προσφύγων. Από το πρώτο τηλεφώνημα στην οικογένεια που έμεινε πίσω, μέχρι την πρώτη selfie -όχι για λόγους φιλαρέσκειας, αλλά ως επιβεβαίωση της ασφαλούς άφιξης στον τόπο προορισμού-,το smartphone και το Internet έγιναν σταδιακά εργαλεία επιβίωσης και προσαρμογής για τους πρόσφυγες.

Για τα παιδιά, που αποτελούν το 51% των πληθυσμών στους προσφυγικούς καταυλισμούς, η πρόσβαση στην επικοινωνία έγινε μια δίοδος προς την εκπαίδευση και τη γνώση. Για τους ενήλικες, το κινητό και μια σύνδεση στο Διαδίκτυο εξελίχθηκαν σε διαβατήριο προσέγγισης της αγοράς εργασίας, εύρεσης δουλειάς και, εν τέλει, ενσωμάτωσης σε μια νέα κοινωνία.

Οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών δεν έγιναν σανίδα σωτηρίας μόνο για τους πρόσφυγες. Αποδείχθηκαν σωτήριες σε επείγουσες και έκτακτες ανάγκες, προσφέροντας «ανακούφιση» σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, πολίτες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Τα τελευταία χρόνια, έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα αποτελούν πολύτιμα αγαθά, ικανά να στηρίξουν τους ανθρώπους σε επείγουσες και έκτακτες ανάγκες. Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινητοποιήθηκαν συστηματικά, ώστε να θέσουν τον πολύτιμο πόρο της επικοινωνίας στην υπηρεσία της κοινωνίας, όταν αυτή τον χρειάζεται.

«Στην Vodafone αξιοποιούμε την τεχνολογία μας και ανταποκρινόμαστε σε επείγουσες και έκτακτες ανάγκες, υλοποιώντας δράσεις ανθρωπιστικής συνεισφοράς που στόχο έχουν τη δημιουργία οφέλους στην κοινωνία», τονίζει η Κατερίνα Σιπητάνου, Corporate Affairs Manager της Vodafone, αναφερόμενη στο έργο του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο έχει μια βεντάλια δράσεων για τη στήριξη των προσφύγων, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. «Στο Ίδρυμα Vodafone, μέσα από τις ενέργειές μας, συνδυάζουμε την κοινωνική συνεισφορά με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τονίζει η ίδια.

Το Ίδρυμα Vodafone, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ενεργού παρουσίας στην Ελλάδα, κάνει πράξη εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μας το «Connecting for Good» -το βασικό σύνθημα, που συνοψίζει τη φιλοσοφία του-, θέτοντας την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία  ατόμων σε ανάγκη. Βραχίονες υλοποίησης αυτής της φιλοσοφίας στην Ελλάδα είναι τα προγράμματα InstantNetworkκαι InstantClassroom.

Το πρόγραμμα InstantNetwork, που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafoneπαγκοσμίως από το 2011, υποστηρίζει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι πληθυσμοί που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή άτομα που ζουν σε καταυλισμούς. Προβλέπει τη δωρεάν δημιουργία υποδομών Wi-Fi, τη διανομή καρτών mobile σύνδεσης SIM για δωρεάν πρόσβαση σε δεδομένα και την εγκατάσταση κινητών μονάδων φόρτισης συσκευών κινητής επικοινωνίας.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευση για συνεχή ανταπόκριση όπου και όταν χρειάζεται, το Ίδρυμα έχει εγκαταστήσει instantnetworks σε προσφυγικές δομές στην Λέσβο, καλύπτοντας τις ανάγκες 3.000 προσφύγων, αλλά και στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, στηρίζοντας επικοινωνιακά τους 300 σεισμόπληκτους κατοίκους.

Ειδική βαρύτητα δίνει το Ίδρυμα Vodafone στην υποστήριξη των παιδιών προσφύγων, μέσα από το πρόγραμμα InstantClassrooms που στη χώρα μας ξεκίνησε με την εισροή προσφύγων το 2015, και αφορά την επιμόρφωση των παιδιών προσφύγων, μέσω πρόσβασης στην εκπαίδευση με tablets, προεγκατεστημένες εφαρμογές και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση γλωσσών. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 30.000 παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών σε δομές φιλοξενίας της Λέσβου και της Θεσσαλονίκης.

Οξύνοντας τα αντανακλαστικά του, το Ίδρυμα Vodafone δίνει το «παρών» και στην προσφυγική κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), προσφέρει δωρεάν το αγαθό της επικοινωνίας σε εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας.

Το Ίδρυμα Vodafone διαθέτει 5.000 κάρτες SIM,οι οποίες παρέχουν δωρεάν data, χρόνο ομιλίας σε αριθμούς εντός Ε.Ε, και προς ουκρανικούς αριθμούς, εκ των οποίων οι 3.000 διατίθενται στην Αθήνα και οι 2.000 στη Θεσσαλονίκη.

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και Οργανισμούς και έχοντας προσφέρει στήριξη σε περισσότερους από 700.000 πολίτες, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, το Ίδρυμα Vodafone, δεσμεύεται να συνεχίσει να κάνει πράξη το «Connectingforgood» στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ένα καλύτερο αύριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερα

Τεχνολογία

iPhone 14: Πότε έρχεται στην Ελλάδα και ποια θα είναι η τιμή του

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max παρουσιάστηκαν από την Apple την Τετάρτη το βράδυ. Η Apple γνωστοποίησε τις βελτιώσεις σε κάμερες και λειτουργίες στα δύο πρώτα μοντέλα, ενώ οι πιο μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στα μοντέλα Pro της σειράς.

Το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, ωστόσο, πάντα είναι το μεγάλο ερώτημα όταν λανσάρεται νέο μοντέλο της σειράς iPhone. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι νέες συσκευές θα είναι στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου.

Apple Event — September 7
Συγκεκριμένα, τα iPhone 14, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ το iPhone 14 Plus θα καταφτάσει στις 7 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει διαθέσιμο και στις ΗΠΑ.

Οι τιμές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι λίγο υψηλότερες από αυτές του iPhone 13. Οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη τιμές στο online κατάστημα της Apple είναι η Γαλλία και η Γερμανία, και στα επίπεδα αυτών αναμένονται να είναι οι τιμές και στην Ελλάδα.

Οι τιμές των iPhone 14

iPhone 14 128GB: €1019

iPhone 14 256GB: €1149

iPhone 14 512GB: €1409

iPhone 14 Plus 128GB: €1169

iPhone 14 Plus 256GB: €1299

iPhone 14 Plus 512GB: €1559

iPhone 14 Pro 128GB: €1329

iPhone 14 Pro 256GB: €1459

iPhone 14 Pro 512GB: €1719

iPhone 14 Pro 1TB: €1979

iPhone 14 Pro Max 128GB: €1479

iPhone 14 Pro Max 256GB: €1609

iPhone 14 Pro Max 512GB: €1869

iPhone 14 Pro Max 1TB: €2129

Περισσότερα

Διεθνή

iPhone 14: Τι αναμένεται στην αποψινή παρουσίαση της Apple και πώς θα τη δείτε

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 8 το απόγευμα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα γενιά του iPhone και του Apple Watch, τα νέα γκάτζετ που δείξουν πόσο διατεθειμένοι είναι οι καταναλωτές να πληρώσουν περισσότερα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Αναλυτές προβλέπουν ότι τα νέα iPhone 14 θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου, μια λειτουργία που έχουν στα σκαριά και άλλοι κατασκευαστές.

Η νέα διαστημική δυνατότητα ταιριάζει με τον τίτλο της εκδήλωσης «Far Out» που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά της Apple, και μάλιστα στον κλειστό χώρο του Steve Jobs Theater για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.

Το in.gr θα μεταδώσει ζωντανά την παρουσίαση.

iPhone
Η οικογένεια των μοντέλων iPhone 14 δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά, πέρα από τις ελαφρώς καλύτερες κάμερες, τους ταχύτερους επεξεργαστές και τα τουλάχιστον 100 δολάρια αύξησης στις τιμές, σε σχέση με τα περυσινά μοντέλα.

Το iPhone Mini φαίνεται πως καταργείται, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Apple, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία, θα κρατήσει στην αγορά και ορισμένα παλαιότερα μοντέλα, χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα μειώσει τις τιμές τους.

Διαβάστε επίσης: Το iPhone ξεπέρασε για πρώτη φορά το μερίδιο των Android στις ΗΠΑ

«Η Apple θα μπορούσε να επιλέξει να αυξήσει την τιμή του μοντέλου Pro και να αφήσει τα φθηνότερα μοντέλα χωρίς αλλαγές» εκτίμησε ο Ουάμσι Μόχαν, αναλυτής της Bank of America.

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός δεν έπληξαν τις πωλήσεις των iPhone στο βαθμό που επηρέασαν άλλους καταναλωτές και η ευκατάστατη βάση πελατών της Apple έχει αποδειχθεί διατεθειμένη να συνεχίσει να πληρώνει για αναβαθμίσεις.

Όμως τα νέα μοντέλα παρουσιάζονται ενόψει της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων σε μια ταραχώδη χρονιά. «Η Apple δεν έχει ανοσία στις οικονομικές δυσκολίες» εκτίμησε ο αναλυτής Τόνι Σακονάγκι της εταιρείας Bernstein.

Κίνητρο θα μπορούσε να αποδειχθεί η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων κειμένου μέσω δορυφόρου, μια δυνητικά χρήσιμη λειτουργία για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε περιοχές που δεν καλύπτονται από επίγεια δίκτυα.

«Αν και δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι κάθε μέρα, αλλάζει την οπτική σου όσον αφορά το τι μπορείς να κάνεις με το τηλέφωνο» είπε ο Σακονάγκι.

Η Apple πάντως δεν είναι η μόνη που στρέφει το βλέμμα στο Διάστημα. Πρόσφατα, η αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T Mobile ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη SpaceX του Έλον Μασκ ώστε να μπορούν οι χρήστες της να συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων της υπηρεσίας Starlinik.

Apple Watch
Στην παρουσίαση αναμένονται επίσης νέα μοντέλα Apple Watch, ανάμεσά τους το οικονομικό μοντέλο SE, το Series 8 και το ακριβότερο Apple Watch Pro, το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει θερμόμετρο και εργαλεία για αθλητές, μια απάντηση στις συσκευές ανταγωνιστών όπως η Garmin.

AirPods Pro 2
Το νέο μοντέλο ασύρματων ακουστικών λέγεται ότι θα προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα ήχου και νέους αισθητήρες. Η θήκη τους φαίνεται πως θα είναι αδιάβροχη, θα υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση και πιθανώς θα προσφέρει ηχητική ειδοποίηση για τον εντοπισμό της.

Και κάτι ακόμα;
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η Apple μπορεί να παρουσιάσει το πρωτότυπο μιας μάσκας επαυξημένης πραγματικότητας, μέσω της οποίας ο χρήστης θα βλέπει ψηφιακά αντικείμενα να προβάλλονται στο γύρω περιβάλλον.

Ωστόσο η συσκευή δεν αναμένεται στην αγορά πριν από το 2023 το νωρίτερο.

Η παρουσίαση πρωτοτύπων δεν είναι εξάλλου κάτι που συνηθίζει η Apple.

Μια παρόμοια μάσκα βρίσκεται στα σκαριά από τη Meta Platforms, η οποία επενδύει δισεκατομμύρια στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

in,gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα