Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλες οι λεπτομέρειες για την κηδεία και τη διαδοχή της

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «Γηραιά Αλβιόνα» θρηνεί για την εκδημία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ της Σκωτίας σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Παλάτι.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα» τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας. Ο ίδιος λαμβάνει πλέον το επίσημο όνομα Κάρολος ο 3ος και αναμένεται διάγγελμά του εντός της ημέρας προς το βρετανικό έθνος.

Πιο συγκεκριμένα, περί τις 10:00, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Στη συνέχεια, αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων.

Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

 

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ο κυβερνητικός μηχανισμός θα επιφορτιστεί με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, για την υλοποίηση του οποίου εκφράζεται η πεποίθηση ότι έχει γίνει αρκετή προετοιμασία και δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών είναι αυτά με τον μεγαλύτερο όγκο αρμοδιοτήτων. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της άφιξης και της υποδοχής των ξένων αντιπροσωπειών, επικεφαλής κρατών και υψηλών προσκεκλημένων, αλλά και ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θα θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την κηδεία της Ελισάβετ.

Στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Politico εκφράζονται εκτιμήσεις και ανησυχία ότι το Λονδίνο θα «είναι γεμάτο», για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συρρεύσουν στην πρωτεύουσα για να δουν έστω από μακριά την Ελισάβετ. Ανάμεσα στα πιεστικά ερωτήματα είναι το πού θα φιλοξενηθούν, πώς θα μετακινηθούν, πού θα φάνε, αν θα υπάρχει επαρκής αστυνόμευση αλλά και προσωπικό για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο Λονδίνο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τη δέκατη ημέρα από τον θάνατο της Ελισάβετ. H D-Day+9 θα οριστεί ημέρα εθνικού πένθους και αργία. Στις 12 το μεσημέρι θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε πανεθνικό επίπεδο. Από το Λονδίνο, η πομπή θα κατευθυνθεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Εκεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί ακολουθία και η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της.

IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement