Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλες οι λεπτομέρειες για την κηδεία και τη διαδοχή της

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «Γηραιά Αλβιόνα» θρηνεί για την εκδημία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ της Σκωτίας σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Παλάτι.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα» τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας. Ο ίδιος λαμβάνει πλέον το επίσημο όνομα Κάρολος ο 3ος και αναμένεται διάγγελμά του εντός της ημέρας προς το βρετανικό έθνος.

Πιο συγκεκριμένα, περί τις 10:00, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Στη συνέχεια, αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων.

Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Oι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες Λονδρέζοι και τουρίστες αφήνουν λουλούδια. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία και τη διαδοχή της Ελισάβετ

Το πρωτόκολλο των ενεργειών και διαδικασιών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Ελισάβετ σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 και στα χρόνια που ακολούθησαν αναθεωρήθηκε πολλές φορές, με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της Ελισάβετ.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico που απέκτησε πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα. 

Η ημέρα του θανάτου αποφασίστηκε ότι θα είναι η D-Day και όσες ακολουθήσουν θα είναι οι D-Day+1, D-Day+2, D-Day+3 κ.ο.κ.

Αν η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, θα έμπαινε μπρος η Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου. Δεδομένου, όμως, ότι πέθανε στη Σκωτία και το Κάστρο Μπαλμόραλ, θα μπει μπρος η λεγόμενη Επιχείρηση Μονόκερως.

Όπως προβλέπεται, την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας, δηλαδή σήμερα, θα γίνει η ανακήρυξη του νέου μονάρχη και οι πρώτες του συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο πρωτόκολλο που έχει οριστεί, όπως ότι στις συναντήσεις αυτές οι υπουργοί θα πρέπει να φορούν πρωινά φορέματα ή κοστούμια με μαύρες ή σκούρες γραβάτες και θα ζητηθεί να μη συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους.

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εκδώσει συλλυπητήριο μήνυμα και τα μέλη του θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα – όλες οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.

Τη δεύτερη ημέρα, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η μεταφορά της σορού της θα γίνει με τρένο ή αεροπλάνο από τη Σκωτία στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πριν από την αναχώρησή της, η σορός θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επιμνημόσυνες διακηρύξεις θα διαβαστούν σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο. 

 

Επιχείρηση «Λιοντάρι»

Το πρωί της τρίτης ημέρας, ο νέος μονάρχης θα δεχτεί συλλυπητήρια στο κτίριο του Westminster Hall και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρώτη στάση στο Εδιμβούργο, όπου θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (St. Giles Cathedral).

Την επομένη (D-Day+4), θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Άννης στο Μπέλφαστ. Πίσω στο Λονδίνο, θα λάβει χώρα η πρόβα της μεταφοράς του φερέτρου της βασίλισσας από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. Η Επιχείρηση Λιοντάρι, όπως είναι η κωδική της ονομασία, θα πραγματοποιηθεί την πέμπτη ημέρα μέσω της γνωστής διαδρομής που ακολουθούν όλες οι πομπές – η γνωστή ceremonial route.

H σορός της Ελισάβετ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. To φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στο μέσο του Westminster Hall, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό 23 ώρες την ημέρα, ενώ θα υπάρχουν ειδικά εισιτήρια για τους VIPs που θα θέλουν να κλείσουν την ιδιωτική τους τελευταία ακρόαση μαζί της.

Την D-Day+6 θα γίνει η πρόβα της εξοδίου ακολουθίας και την επομένη ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στην Ουαλία, για να δεχτεί συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο και να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Κάρντιφ. 

 

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ο κυβερνητικός μηχανισμός θα επιφορτιστεί με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, για την υλοποίηση του οποίου εκφράζεται η πεποίθηση ότι έχει γίνει αρκετή προετοιμασία και δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών είναι αυτά με τον μεγαλύτερο όγκο αρμοδιοτήτων. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της άφιξης και της υποδοχής των ξένων αντιπροσωπειών, επικεφαλής κρατών και υψηλών προσκεκλημένων, αλλά και ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θα θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την κηδεία της Ελισάβετ.

Στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Politico εκφράζονται εκτιμήσεις και ανησυχία ότι το Λονδίνο θα «είναι γεμάτο», για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συρρεύσουν στην πρωτεύουσα για να δουν έστω από μακριά την Ελισάβετ. Ανάμεσα στα πιεστικά ερωτήματα είναι το πού θα φιλοξενηθούν, πώς θα μετακινηθούν, πού θα φάνε, αν θα υπάρχει επαρκής αστυνόμευση αλλά και προσωπικό για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο Λονδίνο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τη δέκατη ημέρα από τον θάνατο της Ελισάβετ. H D-Day+9 θα οριστεί ημέρα εθνικού πένθους και αργία. Στις 12 το μεσημέρι θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε πανεθνικό επίπεδο. Από το Λονδίνο, η πομπή θα κατευθυνθεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Εκεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί ακολουθία και η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της.

IN.GR

Χωρίς κατηγορία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες αλλαγές προβλέπει το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 με σκοπό τη μείωση των τροχαίων τα επόμενα χρόνια.

Ριζικές αλλαγές στον τομέα της οδικής ασφάλειας φιλοδοξεί να φέρει με το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 το αρμόδιο υπουργείο.

Ειδικότερα, με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εγκρίθηκε σήμερα, προβλέπεται η μείωση των νεκρών και των βαριά τραυματιών από τροχαία έως και 50% μέχρι το 2030.

Το σχέδιο αποτελείται από 8 βασικούς πυλώνες:

• Ολοκληρωμένος Νόμος Οδικής Ασφάλειας, με επικαιροποιημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
• Αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων
• Συστηματικότερη Επιτήρηση της Οδικής Ασφάλειας
• Συνεκτικό Πρόγραμμα Βελτιώσεων στο Υπεραστικό Δίκτυο
• Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επεμβάσεων στις Πόλεις
• Το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, που έχει ήδη συγκροτηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
• Συστηματική Δεκαετή Επικοινωνιακή Πολιτική Ευαισθητοποίησης του κοινού
• Σύσταση Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας.

«Δρομολογείται η αναμόρφωση του κυρωτικού πλαισίου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με στόχο τη συμμόρφωση των οδηγών και την επιβολή δίκαιων ποινών, που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κάθε παράβασης και να αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Μεταφορών «η παροχή καλής ποιότητας δεδομένων μέσα από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας θα εξασφαλίσει, ταυτόχρονα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Πολιτείας».

Πιο αυστηρές ποινές για κάποιες παραβάσεις

Όπως έχει γίνει γνωστό, με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το όχημα, με αποτέλεσμα να μην αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας, αλλά το δίπλωμα του οδηγού.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες παραβάσεις, για τις οποίες οι ποινές θα είναι πιο αυστηρές με το νέο πλαίσιο.

Ειδικότερα:

• Η υπέρβαση ταχύτητας,
• Η μη χρήση κράνους και ζώνης,
• Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
• Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
• Το ζήτημα της αντιμετώπισης μετά το ατύχημα.

Παρελθόν το σβήσιμο των κλήσεων

Παράλληλα, σημαντική αναμένεται να είναι η αλλαγή γύρω από το ζήτημα των κλήσεων που θα επιδίδονται στους οδηγούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας θα δημιουργηθεί και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παραβάσεων, με σκοπό τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων. Το κέντρο αυτό θα είναι συνδεδεμένο με όλες τις βάσεις δεδομένων τόσο στη ΓΓΠΣ ή στο υπουργείο Μεταφορών.

Έτσι, όπως προβλέπεται, η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων, ενώ στόχος είναι ακόμα και οι κλήσεις που επιβάλλονται ερήμην του οδηγού να αποδίδονται άμεσα στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Επίσης, οι παραβάτες οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ηλεκτρονικά ή σε ΑΤΜ το πρόστιμο για την παράβασή τους, αλλά και να ενημερωθούν για τους πόντους ποινής που έχουν στο point system.

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Ανάσα για το εμπόριο-Γέμισαν ταμεία το τετραήμερο του Black Friday, διπλάσιοι τζίροι σε σχέση με το 2021 σε ρούχα – παπούτσια  

Δημοσιεύθηκε

στις

Θετικός απολογισμός για τα καταστήματα της Πάτρας κατά το τριήμερο από Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 του μηνός για το σύνολο του Πατραϊκού εμπορίου στα πλαίσια του φετινού Black Friday, κίνηση η οποία ήταν αυξημένη, ιδιαίτερα στο κέντρο της Πάτρας, και χθες Δευτέρα για το Cyber Moday.

«Ήταν ένα τριήμερο με θετικό πρόσημο για το σύνολο του τοπικού εμπορίου με μια ευχάριστη έκπληξη -σε σχέση με το 2021- στα καταστήματα με ρούχα, παπούτσια και είδη κατοικίας τα οποία παραδοσιακά δεν αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την αποκαλούμενη ‘Μαύρη Παρασκευή’.

Το εμπόριο το οποίο έφτασε στα όρια της… εντατικής από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και πρόσφατα, αναζωογονήθηκε στο σύνολό του με τους καταναλωτές να σπεύδουν για ψώνια. Είδη σε έκπτωση είναι αυτά που αναζητούσε σχεδόν αποκλειστικά κόσμος, δείγμα της μεγάλης ανάγκης για καλές τιμές που οφείλεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω της ενεργειακής ακρίβειας» αναφέρει στη «Γ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Το τριήμερο έγινε τελικά τετραήμερο λόγω της Κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς και έδωσε  μια σημαντική ώθηση στους συναδέλφους που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι και να καλύψουν τα έξοδά τους. Εκτός από τους παραδοσιακούς κλάδους προτίμησης, Ηλεκτρικά – Ηλεκτρονικά είδη και αγορές κατά βάση σε προϊόντα νέας τεχνολογίας, ο κόσμος στράφηκε και σε ρούχα και παπούτσια τα οποία είχαν πραγματικές εκπτώσεις έως και 50%. Θεωρούμε ότι αυτή η Black Friday πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά στο χώρο του παραδοσιακού εμπορίου και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι πήραμε την πρωτοβουλία, μαζί με το Επιμελητήριο Αχαΐας να ζητήσουμε από το ΥΠ.ΑΝ. να επιτραπεί η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς» αναφέρει στη «Γ» ο Δημήτρης Πλαούμπης, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιστορικού Κέντρου Πάτρας.

Προχθές Κυριακή πάντως λειτούργησε το 50% της αγοράς στο κέντρο της πόλης, ενώ πολύ λίγα καταστήματα άνοιξαν στις αγορές που βρίσκονται περιφερειακά της Πάτρας.

 

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Λαμπρός διήμερος εορτασμός-Σήμερα (18.00) ο πολυαρχιερατικός εσπερινός στον νέο Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, ενώ στις 10 το βράδυ θα τελεστεί ιερά αγρυπνία

 Αύριο κορυφώνονται οι θρησκευτικές εκδηλώσεις με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και την ιερά λιτανεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και χωρίς περιορισμούς δύο χρόνια μετά λόγω της πανδημίας η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο και προστάτη της Άγιο Απόστολο Ανδρέα.

Η Αποστολική Πόλη των Πατρών που έχει την μεγάλη ευλογία να κατέχει τα πανσεβάσμια ιερά κειμήλια, την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του αλλά και τον Αποστολικό Τάφο του, τιμά την μνήμη του με διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται αύριο.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και αναμένεται να παραστούν οι Μητροπολίτες Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητος, Kαλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος, ενώ θα μετάσχει και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός. Στις 10 το βράδυ, θα ξεκινήσει η ιερά αγρυπνία με την παρουσία τoυ Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Χορού της Θεσσαλονίκης «Εύφωνον» υπό του πρωτοψάλτου Στυλιανού Ζαχαρίου.

ΑΥΡΙΟ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Αύριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (7:00-10:30 π.μ.), θα ακολουθήσει δοξολογία παρουσία αρχών και φορέων, ενώ στις 11 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και της Ιεράς Εικόνας συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να προσέλθουν χιλιάδες πιστοί για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα