Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στον Αλ. Κούγια που τοποθετήθηκε εκ νέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε προσπάθεια απαξίωσης εισαγγελικών λειτουργών με αφορμή μη αρεστές σε διάδικο προτάσεις τους, μοναδικό αποτέλεσμα έχει την ενδυνάμωση του ανεξάρτητου φρονήματός τους και ταυτόχρονα καταδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων προς αντίκρουση μιας ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένης εισαγγελικής πρότασης».

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή δημόσιες «απαξιωτικές» δηλώσεις που έγιναν σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, επί της εισαγγελική πρότασης για την υπόθεση Πισπιρίγκου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-Η ακρόαση του εισαγγελέα πριν την έκδοση απόφασης δικαστηρίου ή βουλεύματος δικαστικού συμβουλίου είναι υποχρεωτική, η δε πρότασή του, εκτεινόμενη σε κάθε επιμέρους ζήτημα, για το οποίο καλείται να αποφανθεί ο δικαστής ή το δικαστικό συμβούλιο, είναι πάντοτε αιτιολογημένη και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο αποδεικτικό υλικό, που συγκεντρώθηκε από την κυρία ανάκριση και την προηγηθείσα αυτής αστυνομική προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.
-Αυτονόητο είναι, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ‘‘πορίσματα’’ τηλεοπτικών εκπομπών, τα οποία εκδίδονται και με την απαράδεκτη συνεχή συμμετοχή συνηγόρων των διαδίκων και την επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων της δικογραφίας, δεν έχουν θέση στην ποινική διαδικασία και δεν επηρεάζουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, τη διαμόρφωση της κρίσης των εισαγγελικών λειτουργών.
-Κάθε προσπάθεια απαξίωσης εισαγγελικών λειτουργών με αφορμή μη αρεστές σε διάδικο προτάσεις τους, μοναδικό αποτέλεσμα έχει την ενδυνάμωση του ανεξάρτητου φρονήματός τους και ταυτόχρονα καταδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων προς αντίκρουση μιας ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένης εισαγγελικής πρότασης.
-Τονίζουμε δε ότι, όπως τα όργανα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζουν το δικηγόρο συλλειτουργό της με ευγένεια και σεβασμό προς το λειτούργημα του, οφείλει και αυτός να επιδεικνύει ανάλογη συμπεριφορά έναντι αυτών και να μην εκφεύγει του μέτρου και της ευπρέπειας.
-Oι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους, με βάση τoν νόμο και τη συνείδησή τους, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική επιρροή ή πίεση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία και χωρίς κανένα φόβο έναντι οποιουδήποτε, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη.
H ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΓΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας σε τοποθέτηση του, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ανέφερε-μεταξύ άλλων-τα εξής:
«Μελέτησα την πρόταση του κου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών προς το Δικαστικό Συμβούλιο για τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει η εντολέας μου, δηλ. την απόπειρα και την τετελεσμένη πράξη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως εις βάρος της αείμνηστης κόρης της, Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
Το πρώτο που με ενοχλεί είναι η παράνομη διαρροή, για άλλη μια φορά, δικογράφου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το δεύτερο που με ενοχλεί και είμαι βέβαιος ότι ενοχλεί και τους συναδέλφους του Εισαγγελείς, είναι η χρησιμοποίηση από τον κο Εισαγγελέα απαράδεκτων επιθετικών χαρακτηρισμών εις βάρος της κυρίας Σωτηρίας Πισπιρίγκου.
Φαίνεται ότι ο κ. Εισαγγελέας έβλεπε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές και αντέγραψε τα επίθετα
-Είμαι περίεργος τι θα έχει να πει στην κα κατηγορουμένη, εάν το Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει την υπόθεση, αθωώσει την κα κατηγορουμένη και δεν δεχτεί το σενάριο περί κεταμίνης που εφευρέθηκε, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο, και στο τέλος η δήθεν άσπλαχνη και αδίστακτη δολοφόνος, κατά τον κο Εισαγγελέα, είναι μια χαροκαμένη μάνα, η οποία εξαιτίας απόλυτα αιτιολογημένων ιατρικών λόγων, τους οποίους θα καταθέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα κορυφαίοι διεθνούς φήμης επιστήμονες, έχασε τρία παιδιά.
-Όπως έχω δηλώσει, για τις παράνομες αυτές διαρροές αποδεικτικών μέσων των δύο δικογραφιών, που μετέτρεψαν εντελώς παράνομα τη δικαστική έρευνα σε λαϊκά δικαστήρια, πολύ σύντομα θα υπάρξει, είμαι βέβαιος, εισαγγελική και δικαστική έρευνα μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουμε και η οποία δεν έχει κατατεθεί λόγω της πληθώρας των υποθέσεων που χειριζόμαστε.
-Εκείνο που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη είναι ότι σε κανένα στάδιο των δύο δικογραφιών, και στο προανακριτικό και στο ανακριτικό, η υπεράσπιση της κας κατηγορουμένης, κατά παγκόσμια παράλειψη για τα συγκεκριμένα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, δεν χρησιμοποίησε ούτε έναν τεχνικό σύμβουλο».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Ροή ειδήσεων

Advertisement