Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:Έρχεται έκρηξη τιμών στα καυσόξυλα-Οι πρώτες ενδείξεις για αυξήσεις τουλάχιστον 30% ανά κυβικό μέτρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσόξυλων προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που θα υπάρξει μετά την εκτόξευση των τιμολογίων στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πώλησης και της επεξεργασίας ξύλου, κάνουν λόγο για μια «απελπιστική κατάσταση», προειδοποιώντας τους ενδιαφερόμενους για σημαντικές προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης τροφοδοτείται από καυσόξυλα, δεν θα αποτελεί πλέον εναλλακτική, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση ανά κυβικό, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, εξετάζεται και η χρέωση των μεταφορικών, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
«Φέτος, είναι από τις λίγες χρονιές που δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές πώλησης των καυσόξυλων ανά κυβικό, καθώς μέρα με τη μέρα οι έμποροι διαφοροποιούν τις τιμές τους. Τελική τιμή ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά σίγουρα θα υπάρξει αύξηση συγκριτικά με πέρυσι», αναφέρουν.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, έμποροι έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» στις εξαγωγές καυσόξυλων στην Ελλάδα, καθώς περιμένουν να αυξηθούν οι τιμές για να πουλήσουν ακριβότερα τα εμπορεύματά τους.
Πέρυσι τέτοιο καιρό, επιχειρήσεις είχαν προμηθευτεί ήδη την τριπλάσια ποσότητα ξύλου, την οποία άρχισαν να επεξεργάζονται με σκοπό να γίνει διαθέσιμη στο κοινό, ενώ αυτή τη χρονιά, λόγω των ανατιμήσεων, υπάρχει μικρότερη διαθεσιμότητα.
«Δεν έχουμε αγοράσει ακόμα μεγάλες ποσότητες ξύλου όπως έναν χρόνο πριν. Αν συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές, πολύ φοβάμαι ότι θα κρατήσω μόνο την ήδη υπάρχουσα ποσότητα και δεν θα προμηθευτώ άλλη. Δεν γίνεται να περιμένουμε να χειμωνιάσει για να πουλήσουμε, καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά», αναφέρουν οι ίδιοι.
Σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές, εκτιμούν ότι το κυβικό στα χύμα καυσόξυλα φέτος μπορεί να αγγίξει σχεδόν τα 130€!
Δηλαδή, έχουμε μια αύξηση της τάξεως 30% πάνω από ό,τι πέρσι (2021 – 100€/κυβικό, 2020 – 95€/κυβικό).
Μέχρι στιγμής, σε ορισμένες επιχειρήσεις της Πάτρας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στη «Γ» Πατρινοί, η τιμή ανά κυβικό έχει φτάσει ακόμη και στα 170 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 120 ευρώ.

Επιπλέον χρέωση των μεταφορικών
Μάλιστα, παρά τις αυξήσεις επί των κυβικών, δεν αποκλείεται τα έξοδα μεταφοράς των καυσόξυλων στην περιοχή του αγοραστή να επιβαρύνουν τον ίδιο και δεν θα καλύπτονται από την εταιρεία-πωλητή όπως γινόταν παλιότερα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, ένα άλλο ιδιαίτερο φαινόμενο που παρατηρείται φέτος κατά την μεταφορά των καυσόξυλων, είναι ότι οι εργάτες που τα μεταφέρουν αρνούνται να τα κουβαλήσουν στο σημείο επιλογής του πελάτη και επιμένουν να τα αφήνουν στο κατώφλι της εκάστοτε οικίας.
Αντίθετα, άλλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τους πολίτες με καυσόξυλα, αν δεν χρεώνουν μεταφορικά, βάζουν ελάχιστο όριο στα κυβικά παραγγελίας ανάλογα με το πόσο απέχει η περιοχή του πελάτη από το σημείο εκφόρτωσης.

Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσόξυλων

Δύο πράγματα που χρειάζεται να διευκρινιστούν είναι:
α) η τιμή πώλησης καυσόξυλων ορίζεται με το κυβικό μέτρο. Όχι τον τόνο. Όσοι επιμένουν στους τόνους, κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ.
β) ένα κυβικό μέτρο σκληρού ξύλου έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 200 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.
Πόσο είναι το ένα κυβικό μέτρο; Εξαρτάται από το είδος του ξύλου. Δηλαδή, αν είναι ελιά, οξιά, δρυς, πεύκη ή ανάμεικτα. Επίσης, εξαρτάται από το αν τα ξύλα είναι στοιβαγμένα ή πρόχειρα βαλμένα σε ένα πλαίσιο, που μπορεί να οριστεί κοντά στα 900 κιλά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι:
-το 2013 το κυβικό μέτρο κόστιζε έως 62 ευρώ,
-το 2015 η τιμή πήγε έως τα 80 ευρώ,
-το 2020 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 ευρώ,
-το 2021 πωλείτο από 100 έως 120 ευρώ και φέτος είναι ήδη από 140-170 ευρώ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement