Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Πρωτοποριακή μέθοδος για ετικέτες γνησιότητας-Από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό τη διασφάλιση των προϊόντων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη διασφάλιση και τον έλεγχο της γνησιότητας προϊόντων.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν σύστημα λέιζερ και προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης για την δημιουργία μοναδικών ετικετών γνησιότητας, οι οποίες είναι αδύνατο να αντιγραφούν ακόμα και από τον δημιουργό τους.
Η μέθοδος αξιοποιεί το γεγονός ότι το λέιζερ δημιουργεί δομές με τυχαίες ατέλειες, οι οποίες δίνουν μια μοναδική υπογραφή οπτικού θορύβου. Η τεχνική αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην τεχνολογία των PUF (Physical Unclonable Functions), η οποία αφορά τη δημιουργία μοναδικών, μη αντιγράψιμων αναγνωριστικών, που χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία ημιαγωγών για τον έλεγχο γνησιότητας των τσιπ.
Η νέα πρόταση επεκτείνει την εφαρμογή των PUFs και σε άλλα προϊόντα, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα εύρος υλικών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.
Η μέθοδος εκπονήθηκε από τις ομάδες «Εφαρμοσμένης και Βιομηχανικής Φωτονικής» (από το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών με υπεύθυνο καθηγητή τον επ. καθ. Δ. Αλεξανδρόπουλο) και «Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας» (από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, με υπεύθυνο καθηγητή τον καθ. Κ. Μουστάκα)
Τη σχετική μελέτη συνυπογράφουν οι Αγγελική Αναστασίου και Αναστάσιος Τσάκας (υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Επιστήμης Υλικών), καθώς και η Ευαγγελία Ζαχαράκη, η οποία είναι έμπειρη ερευνήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έκδοση του ομίλου Nature.

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement