Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, η ουρά ξεπερνά τα 4χλμ – Δείτε live

Δημοσιεύθηκε

στις

Στιγμή που συμβολίζει την ενότητα, για το αγγλικό έθνος αλλά και για τη βασιλική οικογένεια που βρέθηκε, το τελευταίο διάστημα, στη δίνη σκανδάλων. Η Ελισάβετ Β’ «έφυγε» οριστικά από το Μπάκιγχαμ και έφτασε στο Ουέστμινστερ. Υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών και της καμπάνας του Big Ben ολοκληρώθηκε η πομπή για τη μεταφορά της σορού της μακροβιότερης μονάρχη από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως το Ουέστμινστερ Χολ.  Χειροκροτήματα, συγκίνηση και συνειδητοποίηση της απώλειας συνέθεσαν το σκηνικό του αποχαιρετισμού.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βάθρο, ενώ ακολούθησε λειτουργία, διάρκειας 20 λεπτών, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι. Η θρησκευτική λειτουργία τελέστηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

Παρόντες Βρετανοί πολιτικοί,  με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρακολουθεί τη διαδικασία ντυμένη στα μαύρα.

Η σορός της Ελισάβετ Β’ εκτίθεται στο Ουέστμινστερ, για λαϊκό προσκύνημα, για τέσσερις ημέρες, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία.

Χτισμένο το 1907, το Ουέστμινστερ Χολ έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη βρετανική ιστορία, επί αιώνες. Τη Δευτέρα ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος ο Γ’ έβγαλε ομιλία στο Κοινοβούλιο, ενώ στη συγκεκριμένη ιστορική αίθουσα έχουν μιλήσει σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο Πάπας Βενέδικτος, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η σορός του τελευταίου βασιλικού μέλους που εξετέθη στο Ουέστμινστερ Χολ ήταν της μητέρας της Ελισάβετ Β’, το 2002, με πάνω από 200.000 κόσμου να συρρεόυν στο σημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής.

lcimg-47e31f55-ff38-4e66-a27b-72bdcc53ed4f
elizabeth

To φέρετρο, που πέρασε και από το New Palace Yard, ακολούθησαν ο νέος Βασιλιάς, Κάρολος ο Γ’, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι. Ο νέος βασιλιάς προπορεύτηκε και ακολούθησε η οικογένειά του. Στο μεταξύ, η «βασιλική σύζυγος», όπως είναι ο νέος τίτλος της Καμίλα Πάρκερ Μποουλς, ακολούθησε την πομπή μέσα σε αυτοκίνητο, μαζί με τις πριγκίππισες Κέιτ και Μέγκαν.

Στρατιωτικές στολές έχουν απαγορευτεί ωστόσο για τους πρίγκιπες Χάρι και Άντριου, τον γιο της Ελισάβετ Β’, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον Τζέφρι Επστάιν.

queen_coffin
queen_coffin1
royals

Η σορός της Ελισάβετ μεταφέρθηκε από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα (ανοιχτή άμαξα μεταφοράς όπλου βολής), ενώ η βασιλική κορώνα ξεχώριζε πάνω στο φέρετρο, σε ένα ειδικό μοβ μαξιλάρι.

Oι δρόμοι παραδόθηκαν για λίγη ώρα στην ησυχία του πένθους. Το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος από τα κανόνια και την καμπάνα του Big Ben.

Η πομπή, να σημειωθεί, διένυσε απόσταση 1.800 μέτρων ενώ ακούγονταν πένθιμοι κανονιοβολισμοί και η καμπάνα του – προσφάτως ανακαινισμένου – Big Ben.

Το Αυτοκρατορικό Στέμμα κοσμείται, παράλληλα, από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

000_32JD2LT
26190596

Από χθες το βράδυ η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ, όπως η ίδια επιθυμούσε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του παλατιού να της πει το τελευταίο αντίο.

Στο κοινοβούλιο, το φέρετρο υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ παρέλαβαν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και το τοποθέτησαν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

26190610
26190613

Μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχουν πάρει σειρά –έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο– πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ

Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Εκτιμάται επίσης ότι η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.


Ροή ειδήσεων

Advertisement