Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Τεχνολογία

Η τεχνολογία δίπλα στον άνθρωπο, όταν τη χρειάζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τα smartphones έγιναν σανίδα σωτηρίας για τους πρόσφυγες». Σε άρθρο του με τον συγκεκριμένο τίτλο το περιοδικό Time περιέγραφε το 2015, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, τον κομβικό ρόλο της συνδεσιμότητας στη ζωή των προσφύγων. Από το πρώτο τηλεφώνημα στην οικογένεια που έμεινε πίσω, μέχρι την πρώτη selfie -όχι για λόγους φιλαρέσκειας, αλλά ως επιβεβαίωση της ασφαλούς άφιξης στον τόπο προορισμού-,το smartphone και το Internet έγιναν σταδιακά εργαλεία επιβίωσης και προσαρμογής για τους πρόσφυγες.

Για τα παιδιά, που αποτελούν το 51% των πληθυσμών στους προσφυγικούς καταυλισμούς, η πρόσβαση στην επικοινωνία έγινε μια δίοδος προς την εκπαίδευση και τη γνώση. Για τους ενήλικες, το κινητό και μια σύνδεση στο Διαδίκτυο εξελίχθηκαν σε διαβατήριο προσέγγισης της αγοράς εργασίας, εύρεσης δουλειάς και, εν τέλει, ενσωμάτωσης σε μια νέα κοινωνία.

Οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών δεν έγιναν σανίδα σωτηρίας μόνο για τους πρόσφυγες. Αποδείχθηκαν σωτήριες σε επείγουσες και έκτακτες ανάγκες, προσφέροντας «ανακούφιση» σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, πολίτες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Τα τελευταία χρόνια, έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα αποτελούν πολύτιμα αγαθά, ικανά να στηρίξουν τους ανθρώπους σε επείγουσες και έκτακτες ανάγκες. Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινητοποιήθηκαν συστηματικά, ώστε να θέσουν τον πολύτιμο πόρο της επικοινωνίας στην υπηρεσία της κοινωνίας, όταν αυτή τον χρειάζεται.

«Στην Vodafone αξιοποιούμε την τεχνολογία μας και ανταποκρινόμαστε σε επείγουσες και έκτακτες ανάγκες, υλοποιώντας δράσεις ανθρωπιστικής συνεισφοράς που στόχο έχουν τη δημιουργία οφέλους στην κοινωνία», τονίζει η Κατερίνα Σιπητάνου, Corporate Affairs Manager της Vodafone, αναφερόμενη στο έργο του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο έχει μια βεντάλια δράσεων για τη στήριξη των προσφύγων, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. «Στο Ίδρυμα Vodafone, μέσα από τις ενέργειές μας, συνδυάζουμε την κοινωνική συνεισφορά με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τονίζει η ίδια.

Το Ίδρυμα Vodafone, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ενεργού παρουσίας στην Ελλάδα, κάνει πράξη εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μας το «Connecting for Good» -το βασικό σύνθημα, που συνοψίζει τη φιλοσοφία του-, θέτοντας την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία  ατόμων σε ανάγκη. Βραχίονες υλοποίησης αυτής της φιλοσοφίας στην Ελλάδα είναι τα προγράμματα InstantNetworkκαι InstantClassroom.

Το πρόγραμμα InstantNetwork, που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafoneπαγκοσμίως από το 2011, υποστηρίζει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι πληθυσμοί που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή άτομα που ζουν σε καταυλισμούς. Προβλέπει τη δωρεάν δημιουργία υποδομών Wi-Fi, τη διανομή καρτών mobile σύνδεσης SIM για δωρεάν πρόσβαση σε δεδομένα και την εγκατάσταση κινητών μονάδων φόρτισης συσκευών κινητής επικοινωνίας.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευση για συνεχή ανταπόκριση όπου και όταν χρειάζεται, το Ίδρυμα έχει εγκαταστήσει instantnetworks σε προσφυγικές δομές στην Λέσβο, καλύπτοντας τις ανάγκες 3.000 προσφύγων, αλλά και στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, στηρίζοντας επικοινωνιακά τους 300 σεισμόπληκτους κατοίκους.

Ειδική βαρύτητα δίνει το Ίδρυμα Vodafone στην υποστήριξη των παιδιών προσφύγων, μέσα από το πρόγραμμα InstantClassrooms που στη χώρα μας ξεκίνησε με την εισροή προσφύγων το 2015, και αφορά την επιμόρφωση των παιδιών προσφύγων, μέσω πρόσβασης στην εκπαίδευση με tablets, προεγκατεστημένες εφαρμογές και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση γλωσσών. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 30.000 παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών σε δομές φιλοξενίας της Λέσβου και της Θεσσαλονίκης.

Οξύνοντας τα αντανακλαστικά του, το Ίδρυμα Vodafone δίνει το «παρών» και στην προσφυγική κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), προσφέρει δωρεάν το αγαθό της επικοινωνίας σε εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας.

Το Ίδρυμα Vodafone διαθέτει 5.000 κάρτες SIM,οι οποίες παρέχουν δωρεάν data, χρόνο ομιλίας σε αριθμούς εντός Ε.Ε, και προς ουκρανικούς αριθμούς, εκ των οποίων οι 3.000 διατίθενται στην Αθήνα και οι 2.000 στη Θεσσαλονίκη.

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και Οργανισμούς και έχοντας προσφέρει στήριξη σε περισσότερους από 700.000 πολίτες, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, το Ίδρυμα Vodafone, δεσμεύεται να συνεχίσει να κάνει πράξη το «Connectingforgood» στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ένα καλύτερο αύριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τεχνολογία

Μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, εκτός από Netflix

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Εδώ και μερικά χρόνια, οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει στη ζωή όλων μας -γιατί ποιός δε θέλει να έχει αυτόματη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε μήνα; 

 

Φυσικά, το Netflix είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, όμως εκτός από πλατφόρμες streaming, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από συνδρομές για κάθε τομέα της ζωής σου, από την υγεία μέχρι την ψυχαγωγία.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε τις μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, ακόμα κι αν δεν το ξέρεις!

  • Ενοικίαση αυτοκινήτου

 

Τις περισσότερες φορές, η ενοικίαση αυτοκινήτου με το μήνα συμφέρει πολύ περισσότερο από την αγορά, καθώς στην περίπτωση της ενοικίασης τα έξοδα ασφάλειας και οδικής βοήθειας είναι ήδη καλυμένα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος μετακινείται περισσότερο με τα μέσα και χρησιμοποιεί αμάξι μερικές μόνο φορές την εβδομάδα ή το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά όταν πηγαίνει ταξίδια και εκδρομές, τότε τα έξοδα της συντήρησης του αμαξιού υπερβαίνουν τη χρήση του. Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες προσφέρουν μηνιαία πλάνα, καθώς και επιλογές ενοικίασης για διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μήνα!

  • Μουσική

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μουσική κάθε μέρα, γι΄αυτό και οι μουσικές πλατφόρμες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, με πρώτη και καλύτερη το Spotify, το οποίο ήρθε για να μείνει! Αυτή η δημοφιλής μουσική πλατφόρμα σου δίνει άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες playlists, νέες κυκλοφορίες, podcasts, και ψαγμένες μουσικές που δεν θα άκουγες πουθενά αλλού.

 

Επιπλέον, προσφέρει και τη δυνατότητα να δημιουργείς δικές σου playlists, ώστε να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα αγαπημένα σου κομμάτια με βάση το είδος μουσικής ή τη διάθεσή σου! Εκτός από το Spotify, άλλες πολύ δημοφιλείς μουσικές πλατφόρμες είναι το Apple Music, το Tidal, το Deezer και το Amazon Music Unlimited.

  • Εκπαίδευση

 

Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν online μαθήματα με μηνιαία συνδρομή. Μία από αυτές είναι το Masterclass, μια online πλατφόρμα, η οποία προσφέρει μια τεράστια γκάμα από μαθήματα από επαγγελματίες που έχουν ξεχωρίσει σε διάφορους τομείς, όπως ο αθλητισμός, η μαγειρική και η υποκριτική. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι γνωστή για το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων που προσφέρει και τους διάσημους καθηγητές που τα παραδίδουν, όπως η Naomi Campbell, η Annie Leibovitz, ο Gordon Ramsay, η Christina Aguilera, ο Steve Martin και η Anna Wintour. 

 

Μια άλλη πολύ γνωστή πλατφόρμα είναι το Skillshare, το οποίο έχει χιλιάδες δημιουργικά μαθήματα, όπως φωτογραφία, λήψη βίντεο, επεξεργασία εικόνας, συγγραφή, ζωγραφική, κέντημα και άλλα. Ακόμα μερικές από τις καλύτερες online εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι το Coursera, το LinkedIn Learning και το Learn Upon. 

  • Γυμναστική

 

Από την εποχή της πανδημίας και μετά, οι πλατφόρμες με online μαθήματα γυμναστικής έχουν αποκτήσει νέα δυναμική! Μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι το Daily Burn, το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε αμέτρητα μαθήματα γυμναστικής κάθε είδους, από pilates μέχρι HIIT και από ειδικά προγράμματα για αρχάριους μέχρι γυμναστική για εγκύους. 

 

Ανάλογα με τους στόχους που έχεις (κάψιμο λίπους, απώλεια κιλών, γράμμωση κτλ) μπορείς να δημιουργήσεις ένα στοχευμένο πλάνο διατροφής και εκγύμνασης. Αν πάλι είσαι fan ενός συγκεκριμένου είδους γυμναστικής, τότε μπορείς να επιλέξεις μια πλατφόρμα που ειδικεύεται σε ένα ένα είδος, όπως το Glo για γιόγκα, το Barre3 για barre, το Jefit για προπονήσεις δύναμης και το Pilatesology για πιλάτες.

  • Σειρές και ταινίες

 

Εκτός από το Netflix, υπάρχουν και άλλες streaming πλατφόρμες με τεράστια γκάμα από σειρές και ταινίες, όπως το Disney Plus, το οποίο δίνει πρόσβαση σε πολύ πλούσιο περιεχόμενο σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ όχι μόνο από τη Disney, αλλά και από τη Marvel, την Pixar, το National Geographic και πολλά άλλα.

 

To ΗΒΟ Max είναι άλλη μια πλατφόρμα, η οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα βραβευμένων σειρών και ταινιών που ανανεώνονται συνεχώς. Άλλες κορυφαίες επιλογές για streaming είναι το Hulu, το Apple TV Plus, το Peacock και το Amazon Prime Video. 

 

Οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού πλέον σχεδόν τα πάντα πωλούνται με συνδρομές, από γυμναστήρια μέχρι μαθήματα ζωγραφικής. Με ένα σχετικά μικρό ποσό το μήνα έχεις εύκολη πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, οπότε γίνεται πολύ πιο εύκολο να κάνεις όσα ανέβαλες, από το να ξεκινήσεις kickboxing, μέχρι να μάθεις πως να ανοίγεις φύλλο!

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκλογές 2023 – Η εκλογική βραδιά γίνεται digital: Στις 21.00 το αποτέλεσμα, ως τα μεσάνυχτα οι σταυροί των βουλευτών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, όσο και αν όλοι εργάζονται με άξονα την 9η Απριλίου, πλην όμως το κυβερνητικό επιτελείο κάνει κανονικά προετοιμασία για την εκλογική βραδιά, η οποία θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η βασικότερη αλλαγή έγκειται στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα η έκβαση της αναμέτρησης, αλλά και η πορεία της σταυροδοσίας να δημοσιοποιούνται πολύ νωρίτερα από τα συνηθισμένα. Κάτι, βεβαίως, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία ορισμένων τηλεοπτικών πάνελ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, συνεπώς, σχεδόν το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων θα είναι εφοδιασμένοι με tablet, ενώ το 2019 μόλις το 30% αυτών είχε συσκευές άμεσης μετάδοσης του αποτελέσματος. Όσοι δεν έχουν tablet, θα χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι φορητές συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), με την καταγραφή των ψήφων και των σταυρών να πηγαίνει απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κάπως έτσι, τα ορόσημα της εκλογικής βραδιάς διαφοροποιούνται σημαντικά, μιας και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα δημιουργήσει μια κατάσταση που παραπέμπει στον τρόπο μετάδοσης αποτελεσμάτων της Κύπρου, όπου η βραδιά στις προεδρικές εκλογές είχε τελειώσει πριν τις 21:00. Εν προκειμένω, με βάση την προσομοίωση που έχει γίνει, στις 20:00 θα έχουμε αποτέλεσμα στο 25%+ της επικράτειας. Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα, περίπου στις 21:00 είχαμε την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic στο 10% της επικράτεις. Πλέον, στις 21:00, θα έχουμε πλέον αποτέλεσμα σχεδόν για το 80% της επικράτειας. 

Παράλληλα, εξίσου νωρίς θα λήξει και το θρίλερ με τους σταυρούς των βουλευτών. Με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξέρουμε πού έχει κάτσει η μπίλια της σταυροδοσίας, κάτι που θα βάλει τέλος στο ολονύχτιο θρίλερ που συχνά παίζεται για ώρες και έχει ως αποτέλεσμα βουλευτές να γίνονται… καρδιακοί, μέχρι να κάτσει η μπίλια της έδρας ή της κατάταξης.

Τέλος, με βάση την ηλεκτρονική μετάδοση της πορείας των ψήφων, την ημέρα των εκλογών θα έχουμε ανακοίνωση συμμετοχής τρεις φορές από το υπουργείο Εσωτερικών σε επίσημη βάση. 

Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να δοκιμαστούν επί του πρακτέου, εφόσον, όμως, οι αλλαγές αυτές, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών έχει γνώση, υλοποιηθούν, τότε θα έχουμε εν τοις πράγμασι μια τομή στον τρόπο μετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα

Διεθνή

Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποκάλυψε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, Lockheed Martin.

Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα μαχητικό αεροσκάφος.

Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.

Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα