Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δεν υπάρχει χρόνος για απολογισμό…

 ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Ικανοποίηση για την φετινή τουριστική κίνηση αλλά και προβληματισμός για το μέλλον των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ικανοποιητικός, σε επίπεδο κίνησης αλλά και τζίρων ήταν ο μήνας Αύγουστος με την κίνηση στα τουριστικά μέρη σε Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια, ιδιαίτερα στα παράλια, να παρατείνεται και μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα Σεπτέμβρη που διανύουμε.

Η τουριστική κίνηση στην περιοχή δεν ακολούθησε κάποια «οριζόντια» γραμμή καθώς τα παραλιακά μέρη είχαν πολύ περισσότερους τουρίστες, κοινή είναι η συνισταμένη όμως ότι μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου και της ΔΗΚΕΠΑ, έδωσαν άλλο χρώμα στο φετινό καλοκαίρι, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.

Αυτές οι 40 ήμερες υψηλής τουριστικής κίνησης, του Αυγούστου αλλά και στις αρχές αυτού του μήνα, μάλλον θα περάσουν μάλλον ανεπιστρεπτί! Η τάση για περιστολή δαπανών, σε εστίαση και φιλοξενία, είναι εμφανής ενώ ο σύνολο των παραγόντων και επιχειρήσεων του κλάδου παροχής υπηρεσιών στην Αιγιάλεια, αναμένουν μια δύσκολη επόμενη περίοδο.

«Οι πληρότητες στην Ανατολική Αιγιάλεια, από τα μέσα του Ιουλίου χτύπησαν ‘κόκκινο’ και οι επισκέπτες από κάθε σημείο, έδειξαν ανοιχτά ότι υπολογίζουν την Αιγιάλεια ως μια πολύ καλή λύση σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού, με ποικίλα πλεονεκτήματα. Υπήρξε καλή συνεργασία με το Δήμο, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε παραλιακούς – πεδινούς αλλά και ορεινούς οικισμούς ενώ από αυτές ωφελήθηκε το σύνολο των επιχειρήσεων φιλοξενία σε επίπεδο Αιγιάλειας θεωρών. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει, το σύνολο των συναδέλφων ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα με τα λειτουργικά έξοδα να έχουν αυξηθεί δραματικά» αναφέρει στη «Γ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Και συνεχίζει: «Δεν είναι η ώρα του απολογισμού, αυτός έγινε ήδε, είναι η ώρα του σχεδιασμού, νέες επενδύσεις και βελτίωσης των υποδομών και της προσβασιμότητας, κυρίως μέσω του τρένου το οποίο θα πρέπει να βελτιώσει τους χρόνους ώστε να υπάρχει μόνιμη διέξοδος οικονομικής μετακίνησης με συντονισμό και ακρίβεια στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και επιχειρηματία του τουρισμού στην Δυτική Αιγιάλεια Χρήστο Κανελλή,  τους δύο τελευταίους μήνες οι ξενοδοχειακές μονάδες κινήθηκαν ικανοποιητικά, «ωστόσο δεν μπορέσαμε να αγγίξουμε τα νούμερα της προ κορωνοϊού εποχής». «Η κίνηση ήταν αυξημένη, σαφώς καλύτερη από το περσινό καλοκαίρι και σε όλο το φάσμα του δήμου, οι επιχειρήσεις παρουσίασαν πληρότητες μεταξύ του 80% τις ημέρες του Ιουλίου και το 100% τις ημέρες του Αυγούστου. Η ρευστότητα κατά την φετινή σεζόν ήταν καλύτερη από ποτέ, σε σχέση με τα τελευταία τρία χρόνια, εν τούτοις όμως οι ανατιμήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και κυρίως σε ρεύμα και πετρέλαιο, ήταν τέτοιες, που προβληματίζουν τους εκδρομείς, αποτρέποντας τους από το να κάνουν διακοπές μέσα στο φθινόπωρο, έστω και για λίγες ημέρες» τονίζει ο κ. Κανελλής.

Όπως και στην Πάτρα, η Αιγιάλεια αποτελεί μια από τις περιοχές όπου σχεδιάζονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και εξαγορές. Οι τοπικοί επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι η αγορά ακινήτων, εν αναμονή μεγάλων εξαγορών, μπορεί να μετατραπεί σε «φούσκα».

«Αν επιμείνουν ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις, σε μια αγορά υποτιμημένων ή υπερτιμημένων τουριστικών ακινήτων, το επενδυτικό κλίμα μπορεί εύκολα και γρήγορα να πάρει την κατιούσα!» σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρόπουλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement