Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο-Σήμερα στον κήπο του Πολύεδρου με ομιλητές τον Β. Μπεκίρη και τον Χρ. Μούλια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Αχαιό πολιτικό και πνευματικό άνθρωπο Παναγιώτη Κανελλόπουλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ στο Πολύεδρο, στον κήπο, στην Κανακάρη 147 στην Πάτρα με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του, το 1902.

Στην εκδήλωση που αναμένεται με ενδιαφέρον θα μιλήσουν ο Βασίλης Μπεκίρης, πρώην υφυπουργός παιδείας και ο Χρήστος Μούλιας, δικηγόρος-συγγραφέας.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902-1986) είχε γεννηθεί στην Πάτρα και ήταν γιος του φαρμακοποιού Κανέλλου Κανελλόπουλου και της Αμαλίας Γούναρη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1919-1920), στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (1920-1923, οπότε αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Δικαίου) και τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1923). Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Ζαΐμη (1926). Το 1929 πήρε μέρος (από κοινού με τους Κωνσταντίνο Τσάτσο και Μ. Τσαμαδό) στην ίδρυση και σύνταξη του περιοδικού Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας Επιστημών.
Το 1933 έγινε καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1935 παντρεύτηκε τη Θεανώ Πουλικάκου. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά συνελήφθη και εξορίστηκε στην Κύθνο, τη Θάσο και την Κάρυστο ως το 1940.
Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο κατατάχθηκε εθελοντικά και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή (Πόγραδετς – Κορυτσά). Στη γερμανική κατοχή διώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση και κατέφυγε στη Ερυθραία της Μικράς Ασίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και υπουργός εθνικής άμυνας της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού. Υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη διάρκεια του εμφυλίου (1946-1949) ανέλαβε γενναίες πρωτοβουλίες για την αποσόβηση των σφαγών. Ως το 1967 συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα καταλαμβάνοντας υπουργικά και βουλευτικά αξιώματα σε πολλές κυβερνήσεις, ενώ διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας από την 1η ως τις 22 Νοεμβρίου του 1945. Αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 1950 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1959.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπέγραψε ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης τη συμφωνία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ τον Ιούλιο του 1961. Υπήρξε αρχηγός του κόμματος της ΕΡΕ και λίγο πριν την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου σχημάτισε κυβέρνηση με στόχο τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εναντιώθηκε στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Στην πολιτική επέστρεψε ως ανεξάρτητος βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας το 1977 και το 1981. Το πολύτομο ιστορικό έργο «Ιστορία του Ευρωπαϊκού πνεύματος» που έχει την υπογραφή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και πολύτιμο σύγγραμμα για τους φοιτητές των πολιτικών και ευρωπαϊκών επιστημών. Τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών το 1952 για το «Γεννήθηκα στο 1402». Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα από καρδιακή ανακοπή.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1918 με δημοσίευση ποιήματός του στο Νουμά. Το 1920 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ρυθμοί στα κύματα». Ως το 1955 εξέδωσε τρείς ακόμα συλλογές. Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε και με την πεζογραφία – εξέδωσε στο Μόναχο το μυθιστόρημα «Η λυτρωμένη από το σόι που χάθηκε» και τη θεατρική γραφή, με το ιστορικό δράμα «Όλιβερ Κρόμβελ».

ME FOTO DOC//16-9-22//NTOKIMANTER

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Εκτοπισμένοι- Μικρές Πράξεις Επιβίωσης»

Σήμερα στις 8:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Εκτοπισμένοι – Μικρές Πράξεις Επιβίωσης» με θέμα το μεταναστευτικό και την ανεργία στην Πάτρα, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
To ντοκιμαντέρ που είναι σκηνοθεσίας των Αντώνη Μπάρλου, Andrés Ribagorda, Charlotte Burck, ακολουθεί δύο Ιρανούς μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι
στην Πάτρα προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο φορτηγό για την Ιταλία. Αυτό το ατμοσφαιρικό ντοκιμαντέρ εντοπίζει τις μικρές πράξεις επιβίωσης τους μαζί με αυτές των δύο ανέργων Ελλήνων οικοδόμων που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές «το ντοκιμαντέρ παρατήρησης «Εκτοπισμένοι – Μικρές Πράξεις Επιβίωσης» απεικονίζει λιγότερο γνωστές ιστορίες για τη μετανάστευση και τη φτώχεια στην Ελλάδα. Η κάμερα ακολουθεί δύο Ιρανούς και δύο Έλληνες φίλους στο λιμάνι της Πάτρας. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι Ιρανοί μετανάστες που βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες στην Πάτρα και κοιμούνται στο δρόμο. Η Πάτρα προσελκύει μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα σε φορτηγά για να επιβιβαστούν σε πλοία για την Ιταλία. Η ταινία δείχνει τους δύο φίλους να αντιμετωπίζουν καθημερινές απογοητεύσεις και την πλήξη. Από τη μία
προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο και από την άλλη προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Η Πάτρα είναι μια πόλη με υψηλά επίπεδα ανεργίας και οικονομικής δυσπραγίας. Το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς δύο Έλληνες οικοδόμοι – ένας συνταξιούχος, και ένας μακροχρόνια άνεργος – βρίσκουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μέσα από τη φιλία και τη σχέση τους με το λιμάνι.
Και οι δύο ομάδες φίλων επιδεικνύουν μέσω «μικρών πράξεων επιβίωσης», τρόπους να μην επιτρέψουν στις περιστάσεις τους να τους καταβάλλουν, βρίσκοντας τρόπους να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν».


Ροή ειδήσεων

Advertisement