Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Να ανοίξει το «μαύρο κουτί»

Published

on

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμα, αλλά οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών σε διάφορες χώρες από ρωσικές πηγές, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και στον βαθμό που θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες, είναι κατανοητό ότι μπορεί να προκαλέσει… σεισμούς πολλών Ρίχτερ, σε πολλές χώρες.

«Θα μοιραστούμε με τις σύμμαχες χώρες απόρρητες πληροφορίες που συλλέγονται για τις δραστηριότητες της Ρωσίας για τον επηρεασμό των πολιτικών διαδικασιών στις δημοκρατίες» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά δεν ξέρουμε πολλά. Ούτε ποιες και πόσες πληροφορίες θα δώσουν οι Αμερικάνοι, ούτε σε ποιες χώρες, ούτε πως θα αξιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τις χώρες αυτές. Προφανώς θα υπάρξουν «στεγανά», προφανώς πολλά είναι αυτά που δεν θα μάθουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι.

Ο λόγος που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προβεί στην καταγγελία των μυστικών ρωσικών δραστηριοτήτων, είναι μάλλον ο ίδιος με τον λόγο που την ώθησε να προβεί στον σταδιακό αποχαρακτηρισμό και την κοινοποίηση εκθέσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τους ελιγμούς των ρωσικών δυνάμεων πριν και μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία.  Τότε οι Αμερικανοί συμπέραναν ότι η καλύτερη στρατηγική ήταν να αποκαλύψουν στον κόσμο τις προθέσεις του Πούτιν, εάν όχι για να τον αποτρέψουν από τα σχέδιά του, τουλάχιστον για να συσπειρώσουν εναντίον του το δυνατόν περισσότερες χώρες, οι οποίες τώρα συνδράμουν τους Ουκρανούς, να απωθήσουν τα στρατεύματά του.

Είναι βέβαιο πως η προσπάθεια της Ρωσίας να αυξήσει την πολιτική επιρροή της στο εξωτερικό, δεν είναι νέα. Δεν προέκυψε μετά – ή λίγο πριν – τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν στοιχεία χρόνων. Τα οποία κράτησαν μυστικά για χρόνια. Δεν απέτρεψαν όμως την εισβολή στην Ουκρανία. Αποφάσισαν λοιπόν να αλλάξουν τακτική και να αποκαλύπτουν ένα μέρος των πληροφοριών που έχουν συλλέξει.

Το ζήτημα, σε ό,τι μας αφορά, έχει να κάνει προφανώς με την Ελλάδα. Υπήρξαν στην χώρα μας προσπάθειες «ρωσικής παρεμβολής»; Και αν ναι, ποιες και προς ποια κατεύθυνση; Ας ανοίξει το «μαύρο κουτί»!

Ροή ειδήσεων

Advertisement