Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο Σουν Τσου και… η Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Όταν περικυκλώνεις έναν εχθρό, άφηνέ του μια διέξοδο φυγής».

Αυτή είναι μία από τις αρχές που εμπεριέχονται στην «Τέχνη του Πολέμου», ένα εγχειρίδιο στρατιωτικής στρατηγικής του Κινέζου στρατηγού Σουν Τσου που γράφτηκε πριν 2.500 χρόνια περίπου, αλλά θεωρείται ακόμα ένα από τα πιο σημαντικά πονήματα στρατηγικής.

Με βάση αυτή την αρχή, ας μας επιτραπεί να πάρουμε αποστάσεις από όσους λένε πως οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία απέτυχαν, γιατί δεν «έπνιξαν» τη ρωσική οικονομία.

Αν και ο καθένας δικαιούται να κάνει όποια εκτίμηση νομίζει, η δική μας άποψη είναι ότι η Δύση – και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ – ουδέποτε θέλησαν να «πνίξουν» τη Ρωσία. Πρώτον γιατί η Δύση δεν επιθυμεί τη φτωχοποίηση του ρωσικού λαού και τη μεγάλη αντιδυτική αντίδραση που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε και δεύτερον γιατί, μία πολύ σφιχτή «θηλιά» είναι πιθανό να μην άφηνε στη ρωσική ηγεσία άλλη επιλογή από έναν μεγάλο και ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η Δύση επέλεξε λοιπόν μία μετρήσιμη και λελογισμένη επιβολή οικονομικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία που θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς συν τω χρόνω, ενώ παράλληλα στηρίζει με εξοπλισμό την Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Λέγεται και ακούγεται τα τελευταία 24ωρα στον δυτικό κόσμο ότι οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη. Και έτσι να μην είναι όμως, είναι μάλλον βέβαιο πως ούτε οι Ρώσοι έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό εδώ και μήνες. Στην πραγματικότητα, έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο που τους προσθέτει φθορές και απώλειες, που επίσης θα γίνονται όλο και πιο αντιληπτές συν τω χρόνω.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτή τη στιγμή πως μπορεί να λήξει αυτή η ιστορία, ώστε να απεμπλακεί ο πλανήτης από μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Ενώ όλοι καταλαβαίνουν πως και το Κρεμλίνο θα παίξει το «χαρτί» της ενέργειας για να στριμώξει την Ευρώπη. Ούτε ο Πούτιν θέλει όμως όλη την Ευρώπη απέναντί του, ούτε η Ευρώπη θέλει όλη τη Ρωσία απέναντί της.

Γι’ αυτό και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε επί μήνες ακόμα μία κατάσταση «λελογισμένης ισορροπίας τρόμου»….


Ροή ειδήσεων

Advertisement