Connect with us

Μαγειρική

Κόκορας στη γάστρα με πατάτες στη λαδόκολλα  

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κόκορας 3 κιλά, σε μερίδες

1 κιλό πατάτες με την φλούδα τους, κομμένες σε μεσαία κομμάτια

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χωρίς κοτσάνια

50 γρ. μακρόστενες κόκκινες πιπεριές τσἰλι, ξεσποριασμένες χωρίς κοτσάνια

10 γρ. σκόρδο

120 ml χυμός πορτοκαλιού

100 ml μηλόξυδο

1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι

1 μεσαίο ξύλο κανέλας

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 μπουκέτο δεμένο με σπάγκο από κλωναράκια μαντζουράνας, μαλοτήρα, θυμαριού, δάφνης

αλάτι, πιπέρι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλεύρι και νερό (για το ζυμάρι για το κλείσιμο της γάστρας)

φρέσκα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Ροδίζετε σε τηγάνι με 4 κουτ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τα κομμάτια του κόκορα ξεκινώντας από την πέτσα, σε δυνατή φωτιά. Κρατάτε στην άκρη. Καίτε σε μέτρια φωτιά σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές Φλωρίνης και τις τσἰλι να μαυρίσουν ελαφρά. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν. Σε μπλέντερ ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνετε και πολτοποιείτε να αποκτήσετε ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα. Τοποθετείτε σε γάστρα τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνετε την σάλτσα να καλυφθούν όλα τα κομμάτια. Προσθέτετε το μπουκέτο των βοτάνων, κλείνετε το καπάκι και σφραγίζετε με το ζυμάρι. Σιγοψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Ραντίζετε τις πατάτες με ελαιόλαδο, αλατοπιπερὠνετε και κλείνετε σε λαδόκολλα. Ψήνετε για 45 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σερβίρετε σε πιατέλα πρώτα τις πατάτες, την σάλτσα και πάνω τα κομμάτια του κόκορα. Δίνετε φρεσκάδα και χρώμα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement