Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Κόκορας στη γάστρα με πατάτες στη λαδόκολλα  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κόκορας 3 κιλά, σε μερίδες

1 κιλό πατάτες με την φλούδα τους, κομμένες σε μεσαία κομμάτια

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χωρίς κοτσάνια

50 γρ. μακρόστενες κόκκινες πιπεριές τσἰλι, ξεσποριασμένες χωρίς κοτσάνια

10 γρ. σκόρδο

120 ml χυμός πορτοκαλιού

100 ml μηλόξυδο

1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι

1 μεσαίο ξύλο κανέλας

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 μπουκέτο δεμένο με σπάγκο από κλωναράκια μαντζουράνας, μαλοτήρα, θυμαριού, δάφνης

αλάτι, πιπέρι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλεύρι και νερό (για το ζυμάρι για το κλείσιμο της γάστρας)

φρέσκα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Ροδίζετε σε τηγάνι με 4 κουτ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τα κομμάτια του κόκορα ξεκινώντας από την πέτσα, σε δυνατή φωτιά. Κρατάτε στην άκρη. Καίτε σε μέτρια φωτιά σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές Φλωρίνης και τις τσἰλι να μαυρίσουν ελαφρά. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν. Σε μπλέντερ ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνετε και πολτοποιείτε να αποκτήσετε ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα. Τοποθετείτε σε γάστρα τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνετε την σάλτσα να καλυφθούν όλα τα κομμάτια. Προσθέτετε το μπουκέτο των βοτάνων, κλείνετε το καπάκι και σφραγίζετε με το ζυμάρι. Σιγοψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Ραντίζετε τις πατάτες με ελαιόλαδο, αλατοπιπερὠνετε και κλείνετε σε λαδόκολλα. Ψήνετε για 45 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σερβίρετε σε πιατέλα πρώτα τις πατάτες, την σάλτσα και πάνω τα κομμάτια του κόκορα. Δίνετε φρεσκάδα και χρώμα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μαγειρική

Χοιρινό στη γάστρα με μέλι       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.

2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο

300 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε το κρέας και ανακινείτε τη γάστρα να πάει παντού. Ψήνετε για 30΄, χαμηλώνετε στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Σερβίρετε ζεστό. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να πετύχετε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζετε ώστε να ροδίσει το κρέας. Γαρνίρετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ, με λευκό πιλάφι ή μια σαλάτα εποχής.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Μακαρονάδα Αλφρέντο  

Δημοσιεύθηκε

στις

        

Υλικά (για 4 άτομα)

Μερίδες: 2

100 γρ. τυρί cottage

250 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη

200 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης

30 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνετε στον πολυκόφτη το τυρί cottage με το γάλα, το κορν φλάουρ, τη σκόνη σκόρδου και λίγο αλάτι και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια σάλτσα λεία. Αδειάζετε το περιεχόμενο του πολυκόφτη σε ένα τηγάνι και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση, μαγειρεύετε μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί ελαφρώς και να θυμίζει αυτήν της παχύρευστης κρέμα γάλακτος. Βάζετε σε μια  σπαγγετιέρα μπόλικο, ελαφρώς αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνετε το ζυμαρικό και βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή λίγο λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο (αλ ντέντε). Τα στραγγίζετε κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν. Μεταφέρετε το σπαγγέτι στο τηγάνι με τη σάλτσα τυριού και προσθέτετε την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και το μαύρο πιπέρι. Αν χρειαστεί, αραιώνετε με λίγο από το νερό που κρατήσατε. Μοιράζετε σε δύο πιάτα και γαρνίρετε με τον μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου με πατάτες και μπέικον      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

10 φέτες μπέικον, χοντροκομμένο

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

2 φύλλα δάφνης

2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή

2 λεμόνια, τον χυμό

4 μεγάλες πατάτες, σε φέτες

1.200 γρ. χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκαλο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και παράλληλα ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1′. Αφαιρείτε από το τηγάνι. Σε ένα ταψί προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και το μπέικον και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε το κρέας καλά και το τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά το κρέας και οι πατάτες. Δυναμώνετε στη συνέχεια τον φούρνο στους 180°C και ψήνετε για άλλα 10΄ ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα το φαγητό.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα