Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Κόκορας στη γάστρα με πατάτες στη λαδόκολλα  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κόκορας 3 κιλά, σε μερίδες

1 κιλό πατάτες με την φλούδα τους, κομμένες σε μεσαία κομμάτια

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χωρίς κοτσάνια

50 γρ. μακρόστενες κόκκινες πιπεριές τσἰλι, ξεσποριασμένες χωρίς κοτσάνια

10 γρ. σκόρδο

120 ml χυμός πορτοκαλιού

100 ml μηλόξυδο

1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι

1 μεσαίο ξύλο κανέλας

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 μπουκέτο δεμένο με σπάγκο από κλωναράκια μαντζουράνας, μαλοτήρα, θυμαριού, δάφνης

αλάτι, πιπέρι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλεύρι και νερό (για το ζυμάρι για το κλείσιμο της γάστρας)

φρέσκα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Ροδίζετε σε τηγάνι με 4 κουτ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τα κομμάτια του κόκορα ξεκινώντας από την πέτσα, σε δυνατή φωτιά. Κρατάτε στην άκρη. Καίτε σε μέτρια φωτιά σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές Φλωρίνης και τις τσἰλι να μαυρίσουν ελαφρά. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν. Σε μπλέντερ ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνετε και πολτοποιείτε να αποκτήσετε ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα. Τοποθετείτε σε γάστρα τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνετε την σάλτσα να καλυφθούν όλα τα κομμάτια. Προσθέτετε το μπουκέτο των βοτάνων, κλείνετε το καπάκι και σφραγίζετε με το ζυμάρι. Σιγοψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Ραντίζετε τις πατάτες με ελαιόλαδο, αλατοπιπερὠνετε και κλείνετε σε λαδόκολλα. Ψήνετε για 45 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σερβίρετε σε πιατέλα πρώτα τις πατάτες, την σάλτσα και πάνω τα κομμάτια του κόκορα. Δίνετε φρεσκάδα και χρώμα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ χωρίς φύλλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Μακαρόνια τρυπητά

500 γρ.τυρί φέτα ή όσο πιο πολύ θέλει ο καθένας

2 αυγά

2 ποτήρια γάλα

2 κουταλιές της σούπας βιτάμ

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα κ 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Αφού βράσετε τα μακαρόνια για 12 λεπτά, τα σουρώνετε, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα, τα αυγά, το τυρί σπασμένο με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, το βιτάμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σε μια κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί λίγο ρίχνετε 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει. Ρίχνετε αλάτι λίγο κ λίγο φέτα τυρί αν θέλετε. Έπειτα ρίχνετε μια κούπα μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και λίγο τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια απλώνετε τα μακαρόνια και την μπεσαμέλ από πάνω. Ψήνετε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τραχανόρυζο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.000 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

80 γρ. τραχανά ξινό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

150 γρ. χυμό τομάτας

200 ml νερό

γιαούρτι, για το σερβίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη τομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για 10΄. Τέλος προσθέτετε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτετε το νερό. Μαγειρεύετε για 10΄ ακόμη και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπακλαβάς με πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 μεσαίο ταψί)

300 γρ. καρύδια

2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό

1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας

½ κουτ. γλυκού σκόνη γαρίφαλο

1 κουτ. γλυκού σκόνη πιπερόριζα

3-4 κομμάτια πιπερόριζα γλυκό, ψιλοκομμένα

50 γρ. σιρόπι πιπερόριζα από το βάζο

50 γρ. μέλι

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο

270 γρ. φύλλο για μπακλαβά

250 γρ. καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Τρίβετε τα καρύδια χωρίς να λιώσουν, τα αδειάζετε σε μπολ και ανακατεύουμε με το στυμμένο πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, τα κομμάτια πιπερόριζας, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Απλώνετε λίγο από το λιωμένο βούτυρο στη βάση του ταψιού. Κόβετε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζετε τα μισά φύλλα στη βάση αλείφοντας με λιωμένο βούτυρο κάθε στρώση. Τοποθετείτε συνολικά 10-12 στρώσεις. Απλώνετε από πάνω το μείγμα ψιλοκομμένου καρυδιού και λειαίνετε απαλά την επιφάνεια με σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα φύλλα και απλώνετε το μείγμα καρυδιού. Απλώνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω μέρος. Θερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράσσετε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήμα διαμαντιού το πάνω μέρος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και αφήνετε να κρυώσουν για 10΄ να σφίξει. Ψήνετε μέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια. Βάζετε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι πιπερόριζας σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε ελαφρά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, περιχύνετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά κόβετε τα κομμάτια που έχετε χαράξει και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα