Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Υποκλοπές: Οι απόρρητες αναφορές της ΕΥΠ για το χαμένο «αρχείο Ανδρουλάκη»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Το αρχείο Ανδρουλάκη διαγράφηκε από τους χειριστές του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων γιατί το παλιό αυτό μηχάνημα του οποίου η χωρητικότητα ήταν μικρή λόγω της παλαιότητάς του, με ημερομηνία κατασκευής του περί τα έτη 2000 έως 2003, και είχε τη δυνατότητα να καταγράφει συνομιλίες μόνο μέσω 3G όταν έληγε η ισχύς της διατάξεως του εισαγγελέα και περνούσε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή περίπου τρεις μήνες, το σύστημα από μόνο του διέγραφε τα αρχεία, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση κι εξαίρεση σε κανένα σημείο της μνήμης του και της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Θα έπρεπε λοιπόν οι χειριστές του να διαγράψουν τα πιο παλιά αρχεία (πάντα με την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης που έχει ζητήσει την παρακολούθηση) γιατί αλλιώς θα γίνονταν με αυτόματο τρόπο».

Αυτή φέρεται να ήταν – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – η μυστική ενημέρωση της ΑΔΑΕ (δόθηκε και μέσω 15σέλιδου απορρήτου σημειώματος) από την ΕΥΠ για την τύχη του πολυσυζητημένου αρχείου με τα δεδομένα της τρίμηνης παρακολούθησης, το φθινόπωρο του 2021, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Με κύριο ζήτημα αιχμής γιατί δεν διατηρήθηκε το εν λόγω αρχείο. Με το Μέγαρο Μαξίμου να ζητεί τις τελευταίες ημέρες από τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών «να βρεθεί με κάθε τρόπο ο «φάκελος Ανδρουλάκη» ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πολιτικό ζήτημα». Με συνεκτίμηση ότι για αυτές τις συνακροάσεις δεν υπήρξε ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη ενώ έχουν χαθεί και τα έγγραφα με τις απομαγνητοφωνήσεις ή τα δεδομένα περαιτέρω παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη.

Πώς εξαϋλώθηκε το αρχείο
Οπως παρουσιάζει «Το Βήμα», στην ενημέρωσή της η ΕΥΠ προς τα μέλη της ΑΔΑΕ ανέλυσε ότι «στις παρακολουθήσεις στόχων υπάρχουν δύο αρχεία. Το αρχείο που περιέχει έγγραφα με πληροφορίες όπως και οποιοδήποτε άλλο συμπληρωματικό υλικό και το αρχείο που προέκυψε από τη νόμιμη επισύνδεση. Τα αρχεία καταστρέφονται με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης που υπέβαλε το αίτημα άρσης απορρήτου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εκείνη που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα, την αντικατασκοπεία κ.λπ. Το έγχαρτο αρχείο τηρείται στην εν λόγω Διεύθυνση με τον αρμόδιο εισαγγελέα να λαμβάνει μόνο γνώση του περιεχομένου των εγγράφων, χωρίς να μπορεί να κρατήσει οτιδήποτε. Ο εισαγγελέας τηρεί μόνο το αρχείο των διατάξεων που εκδίδει».

Με συμπληρωματική αναφορά, για να αιτιολογηθεί η εξαΰλωση του αρχείου Ανδρουλάκη, ότι βάσει νόμου «αν δεν χρειάζεται το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και στα δύο αρχεία – το έντυπο και το ηλεκτρονικό – προκειμένου να προωθηθεί στις δικαστικές αρχές, πρέπει να καταστρέφεται». Κι αυτό «γιατί δεν μπορεί να τηρείται στο διηνεκές» όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στην ενημέρωση των υπευθύνων της ΑΔΑΕ. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να αναρωτιούνται «πώς καταστράφηκε το υλικό της παρακολούθησης του αρχηγού σημαντικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως… αδιάφορο. Αν από την καταγραφή των συνομιλιών του δεν προέκυπτε ενδιαφέρον στοιχείο, γιατί είχε ζητηθεί παράταση της παρακολούθησής του για ένα ακόμη δίμηνο τον Νοέμβριο του 2021; Αυτό φαίνεται ως αντιφατικό…».

Ακόμη οι υπεύθυνοι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν και εγγράφως ότι «η καταστροφή του παλιού συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ προκάλεσε και την καταστροφή του υλικού των επισυνδέσεων που περιέχονταν σε αυτό, εκτός από εκείνες που υπήρχαν νέες άρσεις και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της ΕΥΠ και οι οποίες εισήλθαν στο νέο σύστημα. Για αυτά που διασώθηκαν υπήρχε σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων».

Ο παρακολουθήσας τού… παρακολουθήσαντος
Την ίδια ώρα διευρύνονται τα ερωτήματα και η σύγχυση για την υπόθεση των υποκλοπών που απασχολεί το τελευταίο δίμηνο τον πολιτικό κόσμο.

Κι αυτό γιατί αρχικά αποκαλύπτεται ότι στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών υπέβαλε αίτημα για να διαπιστωθεί αν έχει γίνει στόχος παρακολούθησης διοικητικό… μέλος της ίδιας αυτής Αρχής που ερευνά την υπόθεση! Μάλιστα ο αιτών, μέλος της ΑΔΑΕ που υποψιάζεται ότι υποκλέπτονται οι συνομιλίες του και απευθύνθηκε στην… ΑΔΑΕ, έχει διορισθεί να ερευνήσει τις τυχόν συνακροάσεις άλλων πολιτών (συνολικά περίπου 25 άτομα, ανάμεσα σε αυτούς έξι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πρώην αστυνομικοί) που έχουν εκφράσει τις ίδιες υπόνοιες.

Σε μία επιλογή που έχει προκαλέσει δυσφορία και προστριβές σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης διαπιστώνεται ότι στους πρόσφατους ελέγχους της ΑΔΑΕ στις μυστικές υπηρεσίες για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συντάχθηκε 15σέλιδο έγγραφο με σειρά ευρημάτων και διαπιστώσεων για το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, ορισμένες από τις οποίες θεωρούνται σημαντικές. Επιπλέον φαίνεται να υπήρξε ένταση και προστριβές ανάμεσα σε ορισμένους ελεγκτές και υπηρεσιακά στελέχη για θέματα περιεχομένου αλλά και «ύφους» της έρευνας.

Επίσης η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ φέρεται να προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση (με πλήρη τήρηση του απορρήτου και της «ανωνυμίας») για τον τρόπο παρακολουθήσεων τουλάχιστον 5-6 ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, για θέματα κρατικής ασφάλειας που σχετίζονται με την Τουρκία και τις βαλκανικές αρχές. Η επίδειξη αυτή έγινε προκειμένου να γίνει αντιληπτή η διαδικασία μέσω της οποίας υπήρξε η καταγραφή των συνομιλιών του κ. Ανδρουλάκη και ότι τα σχετικά έγγραφα έχουν έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης υπήρξε συζήτηση για δεκάδες αιτήματα (υπολογίζονται σε άνω των 200) παρακολουθήσεων που δεν εγκρίθηκαν και ορισμένες από τις οποίες θεωρήθηκαν αιχμής.

www.in.gr

Ελλάδα

Προετοιμασίες για την τουριστική περίοδο στη Ρόδο – Αναζητούνται εργαζόμενοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που ευελπιστούν ότι θα είναι καλύτερη και από την περσινή (η οποία ήταν η καλύτερη στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού) βρίσκονται οι επιχειρηματίες του νησιού.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου και με βάση τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις τουριστικές αγορές η σεζόν του 2023 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική με ανάλογα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει και για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση του είναι η έλλειψη υπαλληλικού δυναμικού.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις τουριστικές επιχειρήσεις από 3.500 έως 5.000 εργαζομένων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης προσωπικού κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη το Εργατικό Κέντρο Ρόδου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και με τη συνδρομή Εργατικών Κέντρων της Βορείου Ελλάδας διοργανώνουν ημερίδες ενημέρωσης.

Για τον λόγο αυτό, αντιπροσωπεία και των δύο φορέων θα δώσει «το παρών» σε ημερίδα που διοργανώνεται στις Σέρρες, στις 4 Φεβρουαρίου, ώστε να ενημερωθεί το εργατικό δυναμικό των παραπάνω περιοχών για τη νέα τοπική συλλογική σύμβαση και να έρθουν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν στη Ρόδο. Ανάλογη ημερίδα θα γίνει και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο.

 

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «η ευρύτερη περιοχή των Σερρών είναι η κύρια πηγή εργαζομένων για τα ξενοδοχεία της Ρόδου και μάλιστα προ πανδημίας ο αριθμός των Σερραίων που απασχολούνταν στα ξενοδοχεία μας είχε φτάσει και τους 4.000».

Αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι αιτήσεις επαναπρόσληψης από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει κάνει αίτηση επαναπρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και πάλι πρόβλημα με τη στελέχωση των ξενοδοχείων αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκινήσαμε από καιρό σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα στη βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε να συμμετέχουμε σε μία ημερίδα που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ στις Σέρρες με τίτλο “Ημέρα Καριέρας” που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου και σε ανάλογη ημερίδα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου επίσης θα συμμετάσχει στις ημερίδες καθώς οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος είναι η κύρια πηγή εργαζομένων για τα ξενοδοχεία της Ρόδου. Αρκετές χιλιάδες έρχονταν κάθε χρόνο στο νησί μας και ειδικά στη νότια Ρόδο για να εργαστούν στα ξενοδοχεία.

Ο αριθμός τους είχε φτάσει κάποια στιγμή περίπου τις 4.000. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρουσιάστηκε η μεγάλη έλλειψη μετά την πανδημία στα ξενοδοχεία μας.

Οι άνθρωποι αυτοί λόγω της πανδημίας δεν ήρθαν, φοβήθηκαν ή άλλαξαν επάγγελμα και στράφηκαν αλλού για να έχουν εισοδήματα».

Μιλώντας αναλυτικά για το σκοπό της παρουσίας του ΕΚΡ στην ημερίδα, ο κ. Εγγλέζος υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα Σερρών, Δράμας και Καβάλας θα κορυφωθεί σε αυτή την ημερίδα κατόπιν πρωτοβουλίας του εργατικού κέντρου και σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ξανά τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδας να έρθουν εδώ, καθώς έχουμε μία σύμβαση, η οποία αποφέρει αύξηση 13% και σε σχέση με την πανελλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί είμαστε κατά 20% πιο πάνω. Η σύμβαση αυτή προβλέπει αξιοπρεπείς κανόνες διαμονής και διαβίωσης των ανθρώπων που θα έρθουν να δουλέψουν εδώ και η συμμετοχή μας στην ημερίδα αυτή θα σημαίνει ότι θα υπάρχει η διασφάλιση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της συλλογικής σύμβασης την οποία η ΕΞΡ θα δεσμευτεί δημόσια ότι θα τηρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε σε αυτή την ημερίδα ώστε να εγγυηθούμε την πλήρη διαμονή και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα έρθουν στην περιοχή να εργαστούν.

Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και θα καταφέρουμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας να έρθουν ξανά στη Ρόδο ώστε να μην προχωρήσει το αίτημα που έχει κατατεθεί από την Ένωση Ξενοδόχων, αλλά και από άλλους επιχειρηματίες στην περιοχή μας, για να έρθουν χιλιάδες εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις της Ρόδου».

Στις ημερίδες η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου συμμετέχει με σύνθημα «εργαστείτε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν» και οι εκπρόσωποι της θα ενημερώσουν όσους την παρακολουθήσουν για τη ζήτηση που υπάρχει σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από τα ξενοδοχεία μας στη Ρόδο τονίζοντας ότι:

– Θα εφαρμοστεί η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τις υψηλότερες αποδοχές της χώρας και

– Θα παρέχεται στους εργαζόμενους διαμονή και διατροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Ελλάδα

Αγγελική Νικολούλη: Η απάντηση στον Αλέξη Κούγια – «Μιλάμε με τη δουλειά μας, δεν δεχόμαστε να μας προσβάλλουν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δικιά της απάντηση στον Αλέξη Κούγια έστειλε η Αγγελική Νικολούλη στον αέρα του «Τούνελ».

Στην εκπομπή της Παρασκευής το «Τούνελ» είχε ασχοληθεί με την υπόθεση της Πάτρας και τον θάνατο των τριών μικρών κοριτσιών, ενώ είχε φιλοξενήσει τον ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη.

Όσα υποστήριξε ο ιατροδικαστής προκάλεσαν την αντίδραση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «στημένη εκπομπή» και απείλησε με αγωγές.

Η Αγγελική Νικολούλη έστειλε το δικό της μήνυμα μέσω του αέρα του «Τούνελ», αναφερόμενη στην επίθεση που δέχτηκε, ενώ συμπλήρωσε πως δεν ανέχεται τέτοια προσβολή.

«Λένε ότι έχουμε βοηθήσει κι έχουμε συμβάλει στο να εξιχνιάσουμε 26 δολοφονίες αυτά τα χρόνια, άρα φαίνεται ότι κάτι κάνουμε. Δεχτήκαμε μία επίθεση κι εγώ προσωπικά και η εκπομπή από τον συνήγορο της κατηγορούμενης στην Πάτρα. Και τι δεν είπε, γιατί τολμήσαμε να φέρουμε την άλλη άποψη. Να ακούσουμε τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ένα κρατικό λειτουργό, που δεν είχε μιλήσει, να πει για την έρευνα που έκανε, αφού δεχόταν λιθοβολισμούς. Και μετά λιθοβόλησαν εμάς», δήλωσε η δημοσιογράφος.

«Και μου λένε όλοι “γιατί δεν απαντάς;”. Να απαντήσω τι; Την απάντηση τη δίνετε εσείς, οι τηλεθεατές, που παραμένετε πιστοί 28 ολόκληρα χρόνια. Φαίνεται πως κάτι κάνουμε. Δεν θα πω αν το κάνουμε σωστά ή όχι, αλλά έχει αποτέλεσμα και πάνω απ’ όλα έχει σεβασμό στους αγνοούμενους, στα θύματα και τους συγγενείς. Να δώσω απάντηση; Αξίζει τον κόπο;».

«Με τα αποτελέσματα και τη δουλειά μας μιλάμε. Δεν δεχόμαστε να μας προσβάλλουν σε τέτοιο βαθμό», κατέληξε η Αγγελική Νικολούλη.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 5,5% έως 10% προτείνουν οι εργοδότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από 5,5% έως 10% κυμαίνονται οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού που προτείνουν οι εργοδοτικοί φορείς στις εκθέσεις του οι οποίες υπεβλήθησαν στον ΟΜΕΔ αργά χθες στο βράδυ.

Από την άλλη πλευρά η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,8% προκειμένου να διαμορφωθεί στα 826 ευρώ. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, προκειμένου να διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ τον μήνα.

Την πιο γενναιόδωρη πρόταση κατέθεσε το ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ , κάνοντας λόγο για αυξήσεις 8%-10% προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός από 713 ευρώ να διαμορφωθεί στα 770-784. Παράλληλα ζητούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με πρώτο την οριζόντια κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό που για το 2023 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο ιδιαίτερα υψηλό 6%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν πλέον διαχυθεί σε όλους σχεδόν του κλάδους της οικονομίας, θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2023 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και τούτο τόσο ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων των οποίων το εισόδημα αναλώνεται σε ομάδες αγαθών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αλλά και ως μέτρο αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού στον οποίο φαίνεται πως εισέρχεται η ελληνική οικονομία το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εκτιμηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% με 10%.

Στην περίπτωση αυτή και δεδομένου ότι κυρίως θα επηρεαστούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης – είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων από την αύξηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μίγμα οικονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση του στασιμοπληθωρισμού.

Συγκεκριμένα η αντιστάθμιση του κόστους των επιχειρήσεων θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού ενώ η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων θα τονώσει την κατανάλωση λειτουργώντας αντιϋφεσιακά.

Η ΕΣΕΕ ( έμποροι) προτείνουν αυξήσεις κοντά στο 7%. (763 ευρώ) θεωρώντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ) καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης , ο κλάδος του εμπορίου επισημαίνει την ανάγκη ρευστότητας προκειμένου να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως είναι η μείωση των εισφορών και η ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ζητούν επίσης να επανέλθει η ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.

Ο ΣΕΤΕ προτείνει αυξήσεις έως 5,5% στα 753 ευρώ ενώ ο ΣΕΒ ( μέσω του ΙΟΒΕ που εκπονεί τη μελέτη) «φωτογραφίζει» μια λογική αύξηση 5.5%-6% η 6% -7% , κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός , αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνει έμφαση στη περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επαναφέρει δηλαδή το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους , ας γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμανθεί στα 826 ευρώ.

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι στης φτώχειας . Γι αυτό στη μελέτη προτείνεται ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στο όριο η πάνω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη δείκτες όπως το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και το 60% του ενδιάμεσου μισθού που ανέρχεται είναι 780 ευρώ. Αν συνεκτιμηθεί και ο προσδοκώμενος πληθωρισμός του 2023, τότε ο προτεινόμενος μισθό είναι 826 ευρώ μηνιαίως.

Η αύξηση -τονίζεται- θα έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ και στην παραγωγικότητα , δεν προκαλεί πληθωρισμό και βελτιώνει το βεβαιωτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων.

Τα υπομνήματα των φορέων θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα