Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Στην κρύπτη του κάστρου του Ουίνσδορ η σορός

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο  παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ η Βρετανία της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Η υποδοχή της στο κάστρο έγινε με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Άλλωστε η άφιξή της στο Ουίνδσορ σηματοδοτεί την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης βρετανίας.  Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. για να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι. Πίσω βρίσκονταν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, τοποθέτησαν το φέρετρο στον βωμό, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήραν τις θέσεις τους.

Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο». Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της.

Αρχικά η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στο Shaw Farm Gate στην Albert Road του Ουίνδσορ.  Μέλη των ενόπλων δυνάμεων ενώθηκαν με την αστυνομία, φρουρώντας κατά μήκος της διαδρομής.

Χιλιάδες άτομα παρατάχθηκαν για να δουν την πομπή. Η διαδρομή μάλιστα είχε κλείσει και οι αρχές δεν επέτρεπαν άλλους επισκέπτες.

Τα βασιλικά κόργκι στο κάστρο του Ουίνδσορ

Στον χώρο του κάστρου βρίσκονται και τα κόργκι στα οποία η βασίλισσα είχε αδυναμία. Όπως έγινε γνωστό, τη φροντίδα τους θα αναλάβει ο πρίγκιπας Άντριου.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η λειτουργία έχει πάρει την έγκριση της βασίλισσας εδώ και χρόνια. Μεγάλο μέρος της μουσικής έχει συνθέσει ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις, που για πολλά χρόνια μεταξύ 1933 και 1961 έπαιζε μουσική στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η νεαρή τότε πριγκίπισσα πολλές φορές επισκεπτόταν το παρεκκλήσι ενώ πιστεύεται ότι ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις την έμαθε να παίζει πιάνο.  Πάντως ο τελικός ύμνος δεν ήταν επιλογή της. Σκόπιμα το ανέθεσε στον κοσμήτορα του Ουίνδσορ και τον βασιλιά Κάρολο. Επέλεξαν τον ύμνο «Christ is made the sure foundation».

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ  γίνεται  με κάθε επισημότητα και παρουσία ηγετών από όλον τον κόσμο. Στους δρόμους βγήκαν οι Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν τη μακροβιότερη μονάρχη. Νωρίτερα, η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ ακολούθησε μεγαλειώδης πομπή από το Αββαείο μέχρι την Αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου η σορός της μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα κι από εκεί οδικώς για το Ουίνδσορ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement