Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πατρινολάτρης: ΔΥΣΚΟΛΗ η επόμενη μέρα!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Published

on

 

 

Κλίμα αισιοδοξίας υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς ο πρόεδρος τους Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στην ΔΕΘ το δικό τους πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης και παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ ” ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας”.

Το κυβερνητικό του πρόγραμμα, γραμμένο με την επίβλεψη του κ Νίκου Χριστοδουλάκη, είναι δοσμένο σε γενικές γραμμές και θα εξειδικευτεί στην προσεχή Συνδιάσκεψη του κόμματος. Στο πακέτο που ανακοινώθηκε περιλαμβάνονται προτάσεις για το φορολογικό σύστημα, την ενεργειακή κρίση, το αποτελεσματικό κράτος, την στήριξη της μεσαίας τάξης, των ευάλωτων νοικοκυριών, των νέων, των εργαζόμενων, και αλλαγές στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αναφερόμενος στο μετεκλογικό τοπίο τόνισε με έμφαση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξει σαν πρωθυπουργό είτε  τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε τον Αλέξη Τσίπρα. Αναπτύσσει λοιπόν μια δική του καινοφανή θεωρία, σύμφωνα με την οποία πρωθυπουργός δεν δικαιούται να γίνει ο αρχηγός του πρώτου ή του δεύτερου κόμματος καθώς θα έχουν χάσει (αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις) μέρος των ψηφοφόρων τους του 2019.

Αντιθέτως πρωθυπουργός πρέπει να γίνει ο αρχηγός μικρότερου κόμματος το οποίο ανέβασε τα εκλογικά ποσοστά του (δηλαδή ο ίδιος). Ενδιαφέρουσα ιδέα αν και κραυγαλέα αντιθεσμική και αμφίβολη συνταγματικά.

Όπως και να έχει επιτέθηκε και σε Μητσοτάκη και σε Τσίπρα κατηγορώντας τον πρώτο για “ψεκασμένα σενάρια” για Οργουελικό “Μεγάλο Θείο” (κατά το “Μεγάλος Αδερφός”) για αδιαφάνεια και καθεστωτισμό.

Τον δε Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό, πάθος για εξουσία  και διαχείριση της οργής. Έβαλε λοιπόν το δικό του εκλογικό δίλημμα που δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος» αλλά: “Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία”! Σαφώς λοιπόν ο κ Ανδρουλάκης δεν αποδέχεται τον ρόλο του King Maker αλλά διεκδικεί το Στέμμα της Πρωθυπουργίας για τον εαυτό του. Πολύ ριψοκίνδυνη φιλοδοξία και δεν είμαι σίγουρος πως “θα του βγει”.

Δυστυχώς για τον κ Ανδρουλάκη και το κόμμα του η οργίλη πολιτική τους στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το εκλογικό σώμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο κ Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμα του σε δημοφιλία και καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα, έχει βρεθεί απολογούμενος μετά την κατάθεση Ρουμπάτη περί παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα και μετά τις καταγγελίες Λαφαζάνη περί παρακολούθησης του και την δήλωση της κ Κωνσταντοπούλου πως ο ίδιος ο κ Τσίπρας την είχε προσκαλέσει να δεί μία απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής υποκλοπής.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ λοιπόν ψάχνει να βρει τον βηματισμό του στην εγχώρια πολιτική ζωή αλλά, κλείνοντας την πόρτα σε μία μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα προβληματίζει τους ψηφοφόρους του οι οποίοι, ως μετριοπαθείς κεντρώοι, δεν επιθυμούν αποσταθεροποίηση της χώρας εν μέσω πολέμων και οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Το ενδεχόμενο να έχει μεγάλο πολιτικό και εκλογικό κόστος είναι πολύ πιθανό για τον κ Ανδρουλάκη. Προσωπική μου άποψη είναι πως λίαν προσεχώς ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις “δημιουργικές ασάφειες” και γίνει περισσότερο ρεαλιστής. Ίδωμεν τι μέλει γενέσθαι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement