Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εικόνα-γροθιά στο στομάχι!

Σε κεντρικό σημείο της Πάτρας, γυναίκα ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης για φαγητό και… ρούχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Oι δύσκολες οικονομικές εποχές που διανύουμε, δεν πλήττουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στο παρελθόν. Η κρίση, τώρα πια, φαίνεται ότι έχει επιβάλλει την παρουσία της και στην ελληνική περιφέρεια.

Παρά τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα παζάρια, τους εράνους, την κοινωνική ευαισθησία και συνοχή που υπάρχει– η Πάτρα δεν εξαιρείται- οι εικόνες των ανθρώπων που αναζητούν στους κάδους φαγητό έχουν κάνει, τελευταία την εμφάνιση τους  και σε πολλές συνοικίες της Πάτρας.

Τους τελευταίους μήνες όμως το φαινόμενο έχει ενταθεί.  Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας των διαπιστώσεων. Στην οδό Ακρωτηρίου, λίγο μετά τα φανάρια της «Δροσιάς», περιοχή όπου βρίσκονται καταστήματα τροφίμων, η κίνηση … γύρω από τους κάδους απορριμμάτων είναι αυξημένη.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν, βάζουν στην άκρη την ντροπή και σκύβουν μέσα στα στοιβαγμένα σκουπίδια αναζητώντας φαγητό σε αποφάγια των συνανθρώπων τους.

Οι σκιές γύρω από τους κάδους που βρίσκονται σε γειτονιές μαζεύονται συνήθως μόλις πέσει ο ήλιος, για να μη γίνουν στόχος και για να αποφύγουν το συναίσθημα της ντροπής. Πολλές φορές όμως η απόγνωση τους οδηγεί ακόμα και το μεσημέρι στους κάδους, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάτι…

Όσο για εκείνους που πηγαίνουν σε σημεία κοντά σε σούπερ- μάρκετ, επιλέγουν τις ώρες κλεισίματος των καταστημάτων, όταν οι υπάλληλοι πετούν τα περισσεύματα των εμπορευμάτων που την επόμενη μέρα δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν στα ράφια.

Φρούτα και λαχανικά που δεν πουλήθηκαν, ψωμιά και γενικότερα είδη της μίας μέρας, τώρα πια τοποθετούνται με προσοχή από τους υπαλλήλους έξω από τα πολυκαταστήματα αφού και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί να περάσει να τα πάρει για να ταΐσει στόματα που περιμένουν.

Ανάλογο σκηνικό διαμορφώνεται και με τα παλιά ρούχα. Κι ενώ  πριν χρόνια, κάποιοι πετούσαν τα ρούχα που δεν ήθελαν ή δε φορούσαν, είτε τα έδιναν σε ενορίες, τώρα πια καταγράφεται το φαινόμενο να τοποθετούνται τα παλιά ρούχα -πολλές φορές πλυμένα και σιδερωμένα ωστόσο – μέσα σε τσάντες, δίπλα ή απέναντι από κάδους προκειμένου να τα πάρουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη.

Οι κάδοι απορριμμάτων ίσως να αποτελούν σημείο αναφοράς για ανθρώπους που δεν διαθέτουν τα αναγκαία για να ζήσουν, μπορούν ακόμα-ακόμα να γίνουν πηγή ζωής …

Στην πύλη της Δύσης, όπου κάποτε υπήρχε ευμάρεια,  η θλίψη, η φτώχεια και η πείνα είναι σε «κοινή θέα» σε κεντρικούς δρόμους  και όχι μόνον.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement