Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Παστίτσιο με μπεσαμέλ γιαουρτιού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. μακαρόνια χοντρά με τρύπα Νο 3

100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη + 50 γρ. επιπλέον

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον κιμά

800 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό) από ελιά ή ποντίκι

30 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μέτριo κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 ml κρασί κόκκινο

400 γρ. χυμό τομάτας

1 ξυλάκι κανέλας

1 φύλλο δάφνης

50 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, με ψιλοκομμένα φύλλα

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ

80 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα, χλιαρό

2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

80 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε τον κιμά 6΄. Προσθέτετε ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Σβήνετε με κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνετε τον χυμό τομάτας, δαφνόφυλλο και κανέλα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 400 ml νερό. Μαγειρεύετε για 20΄. Αποσύρετε, ρίχνετε το μείγμα τυριών, μαϊντανό και ανακατεύετε. Λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 3΄. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε την μπεσαμέλ. Αποσύρετε, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτετε το μείγμα τυριών και γιαούρτι. Ανακατεύετε. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά. Τα σουρώνετε, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε αυγό, μοτσαρέλα και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πασπαλίζετε ένα μέτρια βαθύ ταψί με 50 γρ. μοτσαρέλα. Αδειάζετε τα μισά μακαρόνια και τα στρώνετε. Απλώνετε τον κιμά και ισιώνετε. Στρώνετε τα υπόλοιπα μακαρόνια και καλύπτετε με την μπεσαμέλ. Ψήνετε για 45΄, να ροδίσει.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ χωρίς φύλλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Μακαρόνια τρυπητά

500 γρ.τυρί φέτα ή όσο πιο πολύ θέλει ο καθένας

2 αυγά

2 ποτήρια γάλα

2 κουταλιές της σούπας βιτάμ

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα κ 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Αφού βράσετε τα μακαρόνια για 12 λεπτά, τα σουρώνετε, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα, τα αυγά, το τυρί σπασμένο με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, το βιτάμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σε μια κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί λίγο ρίχνετε 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει. Ρίχνετε αλάτι λίγο κ λίγο φέτα τυρί αν θέλετε. Έπειτα ρίχνετε μια κούπα μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και λίγο τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια απλώνετε τα μακαρόνια και την μπεσαμέλ από πάνω. Ψήνετε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τραχανόρυζο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.000 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

80 γρ. τραχανά ξινό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

150 γρ. χυμό τομάτας

200 ml νερό

γιαούρτι, για το σερβίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη τομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για 10΄. Τέλος προσθέτετε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτετε το νερό. Μαγειρεύετε για 10΄ ακόμη και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπακλαβάς με πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 μεσαίο ταψί)

300 γρ. καρύδια

2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό

1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας

½ κουτ. γλυκού σκόνη γαρίφαλο

1 κουτ. γλυκού σκόνη πιπερόριζα

3-4 κομμάτια πιπερόριζα γλυκό, ψιλοκομμένα

50 γρ. σιρόπι πιπερόριζα από το βάζο

50 γρ. μέλι

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο

270 γρ. φύλλο για μπακλαβά

250 γρ. καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Τρίβετε τα καρύδια χωρίς να λιώσουν, τα αδειάζετε σε μπολ και ανακατεύουμε με το στυμμένο πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, τα κομμάτια πιπερόριζας, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Απλώνετε λίγο από το λιωμένο βούτυρο στη βάση του ταψιού. Κόβετε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζετε τα μισά φύλλα στη βάση αλείφοντας με λιωμένο βούτυρο κάθε στρώση. Τοποθετείτε συνολικά 10-12 στρώσεις. Απλώνετε από πάνω το μείγμα ψιλοκομμένου καρυδιού και λειαίνετε απαλά την επιφάνεια με σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα φύλλα και απλώνετε το μείγμα καρυδιού. Απλώνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω μέρος. Θερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράσσετε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήμα διαμαντιού το πάνω μέρος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και αφήνετε να κρυώσουν για 10΄ να σφίξει. Ψήνετε μέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια. Βάζετε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι πιπερόριζας σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε ελαφρά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, περιχύνετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά κόβετε τα κομμάτια που έχετε χαράξει και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα