Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρωτοπόρος, αλλά ξεχασμένη…

Παρουσιάζεται αύριο στην Πάτρα το βιβλίο «Δεσποινίς Στεφανόπολι», για μία εμβληματική μορφή της δημοσιογραφίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Ένα βιβλίο με εξαιρετικό ενδιαφέρον, παρουσιάζεται στην Πάτρα αύριο Πέμπτη στις 8 το βράδυ στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Πρόκειται για μια ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση και αναζήτηση της ζωής

μιας εμβληματικής μορφής της δημοσιογραφίας της Ιωάννας Στεφανόπολι, που υπήρξε η πρώτη γενική διευθύντρια του ΑΠΕ το 1913, διορισμένη από τον Ελευθέριο

Βενιζέλο.

Το βιβλίο με τίτλο «Δεσποινίς Στεφανόπολι», αποτελεί μια σπουδαία μακροχρόνια και

εμπεριστατωμένη έρευνα, του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Ψύλου. Μέσα από τη μυθιστοριματική βιογραφία της, παρουσιάζονται στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δραστηριότητα μιας γυναίκας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική επί έξι ολόκληρες δεκαετίες και τελικά η ιστορία της επεφύλαξε τη λήθη στη συλλογική μνήμη.

Υπήρξε, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι, το 1918. Επίσης η γυναίκα που έγραψε τέσσερα βιβλία για τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στο μνημόνιο που υπέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Συνέδριο, για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το όνομά της δεν μνημονεύεται πουθενά στον γραπτό ή προφορικό λόγο – με εξαίρεση την επιστημονική ιστορική έρευνα. Καμιά τιμητική αναφορά σε ονομασίες φορέων, καμία οδός δε φέρει το όνομά της – ούτε καν στα Δωδεκάνησα, που της οφείλουν την ονομασία τους.

Η Ιωάννα έφυγε από τη ζωή το 1961 αφήνοντας όλη την περιουσία –το σπίτι της πίσω από τον Ευαγγελισμό και τη βιβλιοθήκη της, δηλαδή– στη ΧΑΝ. Αφήνει όμως πίσω της και μια τεράστια κληρονομιά, μια παρακαταθήκη για την ελληνική δημοσιογραφία:

Οι λειτουργοί του Τύπου να είναι οπλισμένοι με γνώση, ευρυμάθεια αλλά και εμπειρία, αποκρούοντας την επιφανειακή καταγραφή και την προχειρότητα. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα όταν χρειάζεται, ακόμη και όταν το ποτάμι είναι τόσο φουσκωμένο και ταραγμένο που σε παρασέρνει στη δική του ροή.

Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα μιλήσουν: Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Κωνσταντίνος Μάγνης και Ευανθία Στιβανάκη, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).


Ροή ειδήσεων

Advertisement