Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ποιο είναι το πανεπιστήμιο που θέλουμε;

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Τον Απρίλιο του 2011, ο Νομπελίστας Ιατρικής και Φυσιολογίας καθηγητής Τζέιμς Γουότσον προπηλακίστηκε απροκάλυπτα εντός του Πανεπιστημίου Πατρών από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, με το αιτιολογικό ότι είχε εκφράσει ρατσιστικές απόψεις.

Ένας νεαρός κουκουλοφόρος, κρατώντας ένα κοντάρι, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, όπου μιλούσε ο διάσημος καθηγητής, ενώ άλλοι νεαροί πέταξαν στην αίθουσα φυλλάδια με το γράμμα «Α» κλεισμένο σε κύκλο, που είναι το χαρακτηριστικό έμβλημα των αναρχικών ομάδων, φωνάζοντας το σύνθημα: «Η γενετική είναι συνώνυμη του Ναζισμού».
Ο κουκουλοφόρος προσπάθησε να επιτεθεί στον Γουότσον, δύο καθηγητές έτρεξαν να τον βοηθήσουν και δέχτηκαν χτυπήματα, ενώ ένας άλλος καθηγητής τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά βίας που έχουν διαδραματιστεί σε ελληνικά πανεπιστήμια, με πρωταγωνιστές και άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Κατόπιν αυτών, όσες και όσοι διαφωνούν με την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα ποιο είναι το πανεπιστήμιο που θέλουν. Επιθυμούν να είναι αυτό χώρος γνώσης και παραγωγής έρευνας ή ξέφραγο αμπέλι και άντρο ανομίας;
Στο συγκεκριμένο ερώτημα η απάντηση έχει δοθεί, όχι μόνο από τις προηγμένες χώρες της Δύσης αλλά και από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, που διαθέτουν στις μέρες μας πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, στα οποία το μπάχαλο και η βία είναι αδιανόητες έννοιες.
Εκτός αυτού, όμως, είναι παράδοξο το γεγονός ότι μέλη της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, με σπουδές σε δυτικά ευρωπαϊκά κράτη, τάσσονται υπέρ της διαιώνισης μιας κατάστασης που δεν συνάδει με τις εμπειρίες τους και με τις προσλαμβάνουσες, διεθνείς παραστάσεις που έχουν.
Ασφαλώς, θεωρούμε ότι καμία και κανένας δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση των συναδέλφων τους, που είτε ξυλοκοπήθηκαν είτε προπηλακίστηκαν είτε είδαν τα γραφεία τους κατεστραμμένα, κυρίως από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.
Αλλά η απορία μας παραμένει. Φερ’ ειπείν, πώς γίνεται να έχεις σπουδάσει στη Μεγάλη Βρετανία, που διακρίνεται για την αυστηρότητα στη λειτουργία των πανεπιστημίων της, και στην Ελλάδα να υποστηρίζεις (δια της μη κατάργησης του ασύλου και της εναντίωσης σου στην πανεπιστημιακή αστυνομία) μια σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ της;
Η κοινή λογική λέει ότι θα έπρεπε να θέλεις και τα ελληνικά πανεπιστήμια να λειτουργούν με ανάλογο τρόπο, να μην είναι άντρα ανομίας βίας και αναρχίας, να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο του 21ου αιώνα.
Εκτός πια αν θεωρείς ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή, περίπτωση, μια χώρα που πρέπει να λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, μακριά από τα ισχύοντα στην εποχή μας.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Επιταχυντής εξελίξεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αποχώρηση του Απόστολου Κατσιφάρα από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναμφισβήτητα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, που λειτουργεί ως επιταχυντής, για πολλούς και για πολλά…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώην Περιφερειάρχης, πρώην Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός, αποτελεί ίσως το τελευταίο σημαντικό «πολιτικό μέγεθος» στην Αχαΐα – πλην του Γιώργου Παπανδρέου – από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές μάλιστα, στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων, αυτή η διπλή στήριξη δεν ευοδώθηκε με μία τρίτη εκλογή του ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Γι’ αυτό και η αποχώρησή του από το «περιφερειακό σκηνικό», αφενός ανοίγει πλέον διάπλατα τις εξελίξεις για την ανάδειξη νέας ή νέων υποψηφιοτήτων απέναντι στον σημερινό Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, αλλά και αφετέρου για διεύρυνση της παράταξης του σημερινού Περιφερειάρχη προς την κεντροαριστερά. Η αρχή έχει ήδη γίνει και οι πληροφορίες λένε πως θα υπάρξει και συνέχεια…

Ταυτόχρονα όμως, αλλάζει τις εξελίξεις, τόσο ως προς το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, όσο και ως προς τη διεκδίκηση του Δήμου της Πάτρας. Και ως προς τα δύο αυτά μέτωπα, μόνο εικασίες και προθέσεις εκφράζονται μέχρι τώρα, όμως… ήγγικεν πλέον η ώρα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν ανακοινώσεις. Ειδικά δε, εάν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν σε κοντινό χρονικό σημείο με τις αυτοδιοικητικές, τότε είναι βέβαιο ότι πιο ωφελημένοι θα είναι αυτοί που θα κινηθούν γρήγορα και θα έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Και κάτι ακόμα: Οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) θα επιφέρουν ανάλογες εξελίξεις και στον χώρο της ΝΔ, όπου επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» μεταξύ ψηφοδελτίου και αυτοδιοίκησης.

Μπαίνοντας στον Οκτώβριο, έναν χρόνο μακριά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κάποιους μήνες από τις εθνικές, το πολιτικό σκηνικό αρχίζει ήδη να ζεσταίνεται έντονα…

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κανένας δεν είναι παντοτινός

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το μόνο βέβαιο, ως προς τον κάθε άνθρωπο, είναι ότι κάποτε έρχεται για όλους το… πλήρωμα του χρόνου. Είτε αυτό αφορά έναν κύκλο της ζωής και της δράσης του κάθε ανθρώπου, είτε και τον ίδιο τον κύκλο της ζωής.

Κανένας δεν είναι παντοτινός!

Ούτε ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα είναι, όσο ισχυρά πλέγματα εξουσίας κι αν έχουν διαμορφώσει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δύο ηγέτες που έχουν συμπληρώσει 20 ή και περισσότερα χρόνια στο προσκήνιο και μοιραία υπόκεινται στη φθορά του χρόνου αλλά και της διαχείρισης εξουσίας.

Το θέμα όμως δεν είναι «πως και πότε» μπορεί να απομακρυνθούν αυτοί οι δύο από την εξουσία – όπως εσχάτως αναζητούν (για ευνόητους λόγους) αναλυτές στην Ελλάδα και στον κόσμο – αλλά «τι θα αφήσουν πίσω τους» όταν εγκαταλείψουν την εξουσία, όπως και «ποιος θα τους διαδεχθεί».

Πρόκειται για δύο πολιτικούς με κοινά χαρακτηριστικά. Η πολυετής εξουσία διαμορφώνει «μεγαλοϊδεατισμούς» και τις περισσότερες φορές, οι ηγέτες που έχουν πολλά χρόνια στην εξουσία χάνουν το μέτρο. Ίσως και την ίδια την πραγματικότητα.

Νομίζει ο Πούτιν πως η ιστορία με την Ουκρανία θα συνεχιστεί ευθύγραμμα ή ότι οι Ρώσοι στηρίζουν τον πόλεμό του; Νομίζει ο Ερντογάν ότι μπορεί να πείσει τους Τούρκους ότι η Ελλάδα απειλεί την χώρα τους; Νομίζουν και οι δύο ότι είναι πολλοί αυτοί που είναι διατεθειμένοι να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε πολεμικά χαρακώματα, στο όνομα οποιασδήποτε νέας «αυτοκρατορίας»;

Ίσως και να το νομίζουν… Μόνο που οι λαοί τους – και γενικότερα οι λαοί – μάλλον έχουν άλλη άποψη. Έχουμε μπει για τα καλά πλέον στον 21ο αιώνα. Ο Έλληνας, ο Τούρκος, ο Ρώσος, ο Αμερικάνος, ο Γερμανός, κλπ, μοιράζονται τις ίδιες εικόνες μέσα από τα social media. Το γούστο, η αισθητική, η αντίληψη περί δικαίου και πολλά άλλα, έχουν αποκτήσει πλέον μία παγκόσμια διάσταση που ξεπερνάει τις απόψεις και τα «νομίζω» οποιουδήποτε, όσο ισχυρού και να είναι.

Όσοι το αντιλαμβάνονται αυτό, προσαρμόζονται και διασώζουν, τουλάχιστον την υστεροφημία τους. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, απλά περνούν στη λήθη…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Άρχισε η μάχη των αεριο-αγωγών και αλλά!- Tου Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Από την Βαλτική άρχισε η καταστροφική μάχη των αεριο-αγωγών.

-Ψάχνουν να βρουν ποιός το έκανε αυτό. Καλά ξεμπερδέματα.

-Άρχισε η μάχη της Λάμπας. Όλοι τρέχουν να τις αντικαταστήσουν με σύγχρονες LED. Κατάφερε ο Πούτιν να μας αλλάξει τα φώτα.

-Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.  Οι ορατοί και αόρατοι υποψήφιοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι πανταχού παρών στην πρώτη γραμμή.

-Το ψάξιμο για Δημάρχους συνεχίζεται. Πόλυ προσοχή γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

-Ο Απόστολος έφυγε από την περιφερειακή σκηνή. Παραμένει όμως ενεργός, ελεύθερος να

επιλέξει την Βουλή ή το Δημαρχείο.

– Και στα καφενεία άρχισαν οι προεκλογικές συζητήσεις. Το ενδιαφέρον τους περισσότερο για τον Δήμαρχο της Πάτρας.

-Ίσως και μια δυναμική γυναίκα να είναι υποψήφια

-Ο Αλέξης ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία για μια διαφορετική εξουσία αλλά ο ψηφοφόρος που κάηκε στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

-Και ο Μαντινείας Αλέξανδρος κυκλοφορεί και οδηγεί το μικρό λευκό σκαραβαίο. Απλά και ταπεινά, όπως ο Ζιχνών Ιερόθεος.

-Ο θεσμός «προσωπικός γιατρός» προχωράει με αργό ρυθμό. Κουραστικό το ραντεβού.

-Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» θα οργώνει το Αιγαίο άγρυπνος φρουρός.

-Ο Σουλτάνος τον χαβά του, για γαλάζιες πατρίδες και όνειρα θερινής νυκτός.

-Η ψηφιακή τεχνολογία της σύγχρονης επικοινωνίας, δημιούργησε προβλήματα στην ζωντανή ανθρώπινη επικοινωνία.

– Όλα, εδώ και τώρα, με ένα απλό «κλικ». Προσοχή όμως γιατί καραδοκεί και η ηλεκτρονική χρηματο-κλοπή.

-Κάθε εποχή έχει και τους ευρεσιτέχνες παγιδο-κλέφτες.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα