Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έρχονται αιωρούμενα σωματίδια και αιθαλομίχλη-Kαμπανάκι για τους κινδύνους σε υγεία και περιβάλλον 

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιλούν στη «Γ» οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου (Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας), Σπύρος Πανδής (Χημικών Μηχανικών και οι Πνευμονολόγοι, Γιάννης Γαλαριώτης και Διονύσης Παπαλεξάτος.

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο θερμοκρασιακός δείκτης « πέφτει». Σε λίγο η χαμηλή θερμοκρασία θα απαιτήσει θέρμανση όπου με την παρούσα ενεργειακή κρίση και το άγος του κόστους που απαιτείται για να θερμάνουμε σπίτια και χώρους εργασίας, ποια θα είναι η εναλλακτική; Με τις τιμές του πετρελαίου σε σταθερή άνοδο, ξυλόσομπες και τζάκια θα αποτελέσουν φτηνότερη πηγή θέρμανσης μεν, αλλά κατά πόσον όμως είναι πολύ ακριβή για την Υγεία; Πόσο συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή προσθέτοντας επιπλέον ρύπους και παράγοντας επιπλέον τα περίφημα αιωρούμενα μικροσωματίδια που συνεργούν στην δημιουργία αιθαλομίχλης; Ποιοι οι παραγόμενοι κίνδυνοι; Διττή η ερμηνεία του φαινομένου. Ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί το φαινόμενο, ενώ οι δηλώσεις και στο πρόσφατο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αερολυμάτων (IAC 2022 9/9/2022 ) του διακεκριμένου καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Σπύρου Πανδή, εξηγούν την διάσταση της σωματιδιακής ρύπανσης και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Παράλληλα ο Διευθυντής Πνευμονολογίας -Φυματιολογίας στο Κέντρο Υγείας Β. Τομέα Διονύσης Παπαλεξάτος, άρτι διορισθείς από την αν. Υπουργό Υγείας Ασημίνα Γκάγκα Πρόεδρος πρωτοβάθμιας Επιτροπής Υγείας του ιδίου Κέντρου και ο Πνευμονολόγος Γιάννης Γαλαριώτης αναλύουν τις επιπτώσεις στην υγεία από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Πόσο συμβάλλουν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην μόλυνση του περιβάλλοντος, συνακόλουθα στην κλιματική αλλαγή και ποιος ο βαθμός βλαπτικότητας στην υγεία μας;

Α. Αργυρίου: «Πλήττουν άνθρωπο και πλανήτη»
Στην διττή σημασία σε κλίμα και υγεία εστιάζει από αιωρούμενα μικροσωματίδια που προκαλούνται από την αύξηση των ρύπων εστιάζει ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου. « Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι σύνολα στερεών ή υγρών σωματιδίων που διασπείρονται στον αέρα τον οποίο χρησιμοποιούν σαν μέσο κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό στο περιβάλλον μας μπορεί να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες σωματίδια ανά κυβικό εκατοστά. Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια με την σκέδαση αντανακλούν και απορροφούν το φως και την ηλιακή θερμότητα. Τα μαύρα σωματίδια άνθρακα συμβάλλουν στη θέρμανση του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό είναι ευνόητο ότι επηρεάζουν την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και κυρίως δημιουργούν άμεσα προβλήματα υγείας ειδικότερα όταν παρουσιάζεται η ιδιότυπη ομίχλη, γνωστή ως αιθαλομίχλη. Το φαινόμενο παρουσιάζεται λόγω αυξημένης ρύπανσης που συν τω χρόνω η εμφάνισή πολλαπλασιάζεται πληθαίνουν εντείνοντας τις επιβλαβείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο περιβάλλον, το κλίμα και την υγεία του πληθυσμού άμεσα, μεσοπρόθεσμα και βεβαίως μακροπρόθεσμα»

Σ. Πανδής: «Προβλήματα στην υγεία και το περιβάλλον»
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η τοποθέτηση του διεθνούς κύρους Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία μετέφερε και στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αερολυμάτων (IAC 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια, ταυτόχρονα με τα προβλήματα υγείας που προκαλούν, αντανακλούν αλλά και απορροφούν το ηλιακό φως. Αυτά τα φαινόμενα τα αντιλαμβανόμαστε σε μέρες με έντονη ρύπανση που παρουσιάζει συνθήκες χαμηλής ορατότητας, της λεγόμενης αιθαλομίχλης. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατακόρυφη διεύθυνση αλλάζοντας την ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη και συνεισφέροντας στην κλιματική αλλαγή. Τα μαύρα σωματίδια άνθρακα συμβάλλουν στη θέρμανση του πλανήτη. Όμως τα περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια που δεν είναι μαύρα, αντανακλούν το ηλιακό φως προς όλες τις κατευθύνσεις και ένα μέρος του γυρίζει πίσω στο Διάστημα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των σωματιδίων, τόσο περισσότερη η ηλιακή ενέργεια που χάνεται, ψύχοντας με αυτό τον τρόπο τη Γη. Από την άλλη πλευρά τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν παρόμοιες συγκεντρώσεις σε όλο τον πλανήτη και άρα η θέρμανση που προκαλούν είναι πιο ισοκατανεμημένη. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτή την πολύπλοκη εικόνα και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε αναχαιτίζοντας ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή»

Δ. Παπαλεξάτος: «Μακριά από την καύση ξύλων με χρώμα»
Στους 307.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. από την εισπνοή σωματιδίων, στον κίνδυνο της ακούσιας εισπνοής όλων μας από αιωρούμενα σωματιδία και δη των επικίνδυνων σωματιδίων από χημικά συστατικά πχ τα βαμμένα παλιά καυσόξυλα και στο ποιες είναι από αυτούς τους παράγοντες οι συνέπειες στην υγεία, επισημαίνει ο γνωστός Πνευμονολόγος Διευθυντής Πνευμονολογίας -Φυματιολογίας στο Κέντρο Υγείας Β. Τομέα Διονύσης Παπαλεξάτος, «Η ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η χρόνια έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μm είχε ως αποτέλεσμα 307.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. Στις πόλεις οι κάτοικοι περνούν το 80%-90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Η ποιότητα αέρα αυτών των χώρων μπορεί να υποβαθμιστεί, τόσο από την εισροή ρύπων από την εξωτερική ατμόσφαιρα, όσο και μέσα στους ίδιους τους χώρους. Η κατάσταση θα επιταθεί , ενόψει του χειμώνα με την καύση βιομάζας και καυσόξυλων με χρώματα (χημικά).Σύμφωνα με ερευνητές του Δημόκριτου ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα εισπνεύσιμα σωματίδια, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό μας σύστημα και φέρουν συχνά επικίνδυνα χημικά συστατικά. Η διαρκής και εντεινόμενη παραγωγή ρύπων ενισχύουν τους άμεσους, μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους υπογραμμίζει ο κ. Παπαλεξάτος «Μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στον ίδιο τον πνεύμονα όσο και στην κυκλοφορία, καθότι εισπνέοντας μέσω των πνευμόνων τα μικροσωματίδια εισέρχονται στο αίμα και την αιματική κυκλοφορία εναποτιθέμενα και σε άλλα όργανα (καρδιά, ήπαρ, εγκέφαλο. κα.), καθότι πολλά εξ΄ αυτών έχουν διάμετρο 2,5μm και έτσι εξηγούνται οι προαναφερθέντες θάνατοι. Άμεσο πρόβλημα έχουν οι πάσχοντες από άσθμα , ΧΑΠ και οι καρδιοπαθείς, ενώ υπάρχει μακροπρόθεσμα κίνδυνος νεοπλασιών».

Γ. Γαλαριώτης: « Τα χημικά εισπνεόμενα υπεύθυνα για καρκινογένεση»
Στην έλλογη αύξηση των ρύπων από την χρήση πηγών θέρμανσης φθινόπωρο και χειμώνα που λόγω κρίσης θα χρησιμοποιηθούν τζάκια και ξυλόσομπες,στην συνεχιζόμενη ύπαρξη σκεπών από αμίαντο και σωλήνων ύδρευσης καθώς και στα χημικά αερολύματα που χρησιμοποιεί ο αγροτικός πληθυσμός εστιάζει τους κινδύνους για την υγεία ο Πνευμονολόγος Γιάννης Γαλαριώτης.
«Λογικά με την ενεργειακή κρίση θα υπάρξει τον χειμώνα αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων από τη χρήση πολλαπλών μέσων θέρμανσης. Η εισπνοή καπνού από τα τζάκια προκαλεί ερεθισμό στο αναπνευστικό και δημιουργεί παροξυσμό στους πάσχοντες από ΧΑΠ ή άσθμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι παραμένουν σκεπές από αμίαντο και σωλήνες ύδρευσης που ως γνωστών η εισπνοή των ινών αμιάντου ευθύνονται για καρκινογένεση (μεσοθηλίωμα πνεύμονα) . Επίσης τα σωματίδια από χημικά αερολύματα (φυτοφάρμακα) που χρησιμοποιεί ο αγροτικός πληθυσμός είναι υπεύθυνα για μεσοπρόθεσμες καρκινογενέσεις».


Ροή ειδήσεων

Advertisement