Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το λαϊκό «κύμα»

Published

on

 

 

 

Ένας μεγάλο αριθμός Τούρκων πολιτών δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν αισθάνεται εχθρικά με τους Έλληνες.

Ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων διαφωνεί με την επιστράτευση του Πούτιν, διαμαρτύρεται και λέει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ο δικός τους πόλεμος.

Ένας μεγάλος αριθμός νέων στο Ιράν έχουν βγει στους δρόμους, πιστεύοντας πως η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε από βασανιστήρια της αστυνομίας επειδή… «δεν φορούσε καλά την μαντήλα της»!

Τρία διαφορετικά περιστατικά σε τρεις διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές αιτίες. Τι δείχνουν όμως και τα τρία αυτά περιστατικά; Ότι οι πολίτες, ούτε πείθονται, ούτε πειθαρχούν στις εξουσίες τους, όταν αυτές υπερβαίνουν τα όρια, όταν με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες τους θέτουν σε αμφισβήτηση τα όνειρα και τις ελευθερίες, ειδικά των νέων ανθρώπων.

Σε αυτή τη στήλη έχουμε γράψει δεκάδες φορές ότι ο Ερντογάν ποντάρει κυρίως στο χαμηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου κοινό της τουρκικής ενδοχώρας. Γιατί στα παράλια υπάρχει… μία άλλη χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σε άμεση επαφή με την Ευρώπη, που κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, που ονειρεύονται τον εαυτό τους ως μέρος της Ευρώπης. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, προφανώς και διαφωνούν με την πολιτική του Ερντογάν.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Ρωσία. Δεν… τρελάθηκαν ξαφνικά όλοι οι Ρώσοι και πιστεύουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία γίνεται για την «σωτηρία της πατρίδας». Ούτε και ξεχνούν πως με τους Ουκρανούς τους δένουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί.

Τα ίδια, προφανώς, ισχύουν και στο Ιράν, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διεκδικούν ελευθερίες που σε πολλές άλλες χώρες μοιάζουν αυτονόητες, αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες του πλανήτη.

Είναι το λαϊκό «κύμα» που πάντοτε αλλάζει τα δεδομένα, που πάντα «κάνει τον κόσμο να προχωράει». Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται πως έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Κάπως έτσι, ένα βράδυ, δεν θα… έρθει ο Ερντογάν, αλλά ο τουρκικός λαός να θυμίσει στον Ερντογάν ότι οι άνθρωποι δεν γεννιούνται για να πεθαίνουν στα χαρακώματα. Οι άνθρωποι γεννιούνται για να προκόβουν, να κάνουν όνειρα και να ζουν ειρηνικά!

Ροή ειδήσεων

Advertisement