Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορυφώνονται σήμερα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για την 58η επέτειο της Επανακομιδής της Αγίας Κάρας του Αγίου Ανδρέου στην πόλη του μαρτυρίου Του

Ο πνευματικός μας «θησαυρός»!

Δημοσιεύθηκε

στις

Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική για την τοπική μας Εκκλησία μέρα, της Επανακομιδής της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, Πολιούχου και Προστάτη των Πατρών.

Το γεγονός αυτό τιμάται και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Πατρινοί με πίστη και ευλάβεια υποκλίνονται μπροστά στο πανσεβάσμιο λείψανο της Αγίας Κάρας του Πρωτόκλητου των Αποστόλων, το οποίο αποτελεί τον «χαριτόβρυτο θησαυρό» της Αποστολικής μας Εκκλησίας.

…Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα επέστρεψε και πάλι στον «ιδικόν του οίκον».

Είχαν περάσει 500 χρόνια (11 Απριλίου 1462 – 26 Σεπτεμβρίου 1964) από τότε που «ο ηγεμών των Πατρών Θωμάς Παλαιολόγος παρέδωσε το σεπτόν λείψανον εις τον πάπα Πίον Β΄» και ευρίσκετο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

Η υπόσχεση του Πάπα ήταν: «Ω Πρωτόκλητε Δέσποτα… Υπόσχομαι προθύμως και μετά ζήλου από την εξουσίαν μας μέχρις ότου ανακτήσεις το ιδικόν Σου ποίμνιον και αναπαυθείς εις τον ιδικόν Σου οίκον», όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Μαρτίνης Dr. Θεολογίας, Μέγας Ιερομνήμων του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος την εποχή εκείνη ευρίσκετο στην Ιταλία για ανώτατες σπουδές και έζησε τα εν λόγω γεγονότα από κοντά.

Έκτοτε, μετά από ενέργειες της τοπικής Εκκλησίας, του Δήμου Πατρέων, και με τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεστράφη η Αγία Κάρα, επανεκομίσθη εις τον τόπο του Μαρτυρίου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου».

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις πρώτα από τη δημοτική αρχή, τον τύπο και τις οργανώσεις της πόλης με την Αγ. Έδρα (Βατικανό), με σκοπό την εκπλήρωση της παπικής υπόσχεσης. Ο τότε Δήμαρχος, ο αείμνηστος Νικ. Βέτσος, με πολλές επιστολές στον Καρδινάλιο Μπέα, πρόεδρο της Γραμματείας για την ενότητα των Εκκλησιών, «μετέφερεν το ιερώτατον παλλαικόν αίσθημα του χριστεπωνύμου των Πατρέων πλήθους …αιτουμένων (την) απόδοσιν της ποθεινοτάτης ημίν Αποστολικής Κάρας…».

Τον Δεκέμβριο του 1963 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και από εκκλησιαστικής πλευράς. ΄Εγραφε ο τότε Πρωτοσύγκελλος κυρός Ιερόθεος: «…το θέμα δεν τίθεται επισήμως, διότι θέλομεν να προλάβωμεν απογοητεύσεις και ψυχρότητες… εφ΄ όσον το Βατικανόν αρνηθή να σεβασθή τας υποσχέσεις …και να ικανοποιήση το αίτημά μας» (24-12-1963).

Ήδη είχε σταλεί το σλάιτ με τη λειψανοθήκη, τα λείψανα θήκη της Αγίας Κάρας. «Φρονώ ότι δια πρώτην φοράν έφθασεν εις Ελλάδα φωτογραφία ως αυτή…», ήταν η απάντηση του π. Ιεροθέου. Και συνεχίζει: «Κυρίως πρέπει να γίνη αντιληπτόν ότι υπάρχει χρέος τηρήσεως των υποσχέσεων…».

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1964 έφθασε στο Βατικανό η επιστολή του Μητροπολίτη κυρού Κωνσταντίνου προς τον Καρδινάλιο Αυγουστίνο Μπέα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκλαμπρότατε, …προαγόμεθα να φέρωμεν ενώπιον Υμών και δι΄ Υμών ενώπιον του Αγ. Πατρός πάπα Παύλου Β΄, το θέμα το οποίον …κατακαίει τα στήθη των πιστών της Αποστολικής ημών πόλεως…Πρόκειται δια το θέμα της επιστροφής της Τιμίας Κάρα του Πρωτοκλήτου… εις την πόλιν ημών…».

Στις 30 Απριλίου του 1964 έφθασε η απάντηση του Καρδινάλιου, ο οποίος άφηνε πολλές ελπίδες. Μάλιστα, ανακοίνωσε στον Σεβασμιώτατο ότι θα έλθη στην Αθήνα ο Αρχ/πος Βίλλεμπρανς και ο Αιδεσ. π. Π. Ντυπρέ για να συζητήσουν μαζί του το όλον θέμα, το οποίον ήδη «εξητάσθη ευμενώς». Έτσι, ο Μητροπολίτης κυρός Κωνσταντίνος στις πασχάλιες ευχές του σημειώνει: «Το ζήτημα της σεπτής Κάρας του Πολιούχου ημών, χάριτι Κυρίου και δυνάμει του Αγ. Αποστόλου, βαίνει καλώς. Ίσως πληροφορηθείτε απ’ αυτού η απ’ εδώ τα ευχάριστα νέα.

Στις 22 Ιουνίου του 1964 έφτασαν «τα ευχάριστα νέα»! «…Ανηγγέλθη… υπό του πάπα Ρώμης, ότι η εν Ρώμη Βασιλική του Αγ. Πέτρου θα αποδώσει εις την Ελληνικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν, εις ένδειξιν φιλίας, πολύτιμον λείψανον, την Κάραν του Αγ. Ανδρέου».

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΗΧΟΥΣΑΝ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ…

«Αι εκδηλώσεις ήσαν αυθόρμητοι και συγκινητικαί. Οι κώδωνες των εκκλησιών ηχούν χαρμοσύνως αγγέλλουσαι αυτό το μέγα Δώρον…», ανέφεραν οι τότε Μητροπολίτης και Πρωτοσύγκελλος.

Ακολούθησαν διαγγέλματα του Μητροπολίτη και του Δημάρχου με τα οποία εκφράζονται ευχαριστίες στον πάπα Παύλο Στ΄, στον Καρδινάλιο Μπέα, καθώς και στον Οικουμενικό  Πατριάρχη Αθηναγόρα «…οίτινες ουδόλως επαύσαντο ενδιαφερόμενοι δια την απόδοσιν της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου εις την γην του μαρτυρίου Του».

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1964 έφτασε στη Ρώμη η Ορθόδοξη αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών υπό τον Πρωτοσύγκελλο Ιερόθεο, τον ιεροκήρυκα π. Χαράλαμπο Δέδε και τον εφημέριο του Ναού του Αποστόλου Ανδρέα π. Φίλιππο Γουργουλιάτο. Στο αεροδρόμιο τους έγινε θερμή υποδοχή από τον Γραμματέα Αρχιεπίσκοπο Βίλλεμπρανς, τον υπογραμματέα π. Π. Ντυμπρέ, τον εκπρόσωπο του πρέσβη στη Ρώμη, καθώς και τον Έλληνα πρόξενο. Κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Colombo στο Βατικανό. Το απόγευμα έγιναν δεκτοί από τον πάπα Παύλο Στ΄ και το βράδυ τους παρέθεσαν επίσημο δείπνο.

Το πρωί στις 26 Σεπτεμβρίου, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Ανδρέα και στη συνέχεια με αυτοκίνητα του Βατικανού οδηγήθηκαν στη Βασιλική του S. Andrea della Valle, όπου είχεν ήδη μεταφερθεί η αγία Κάρα από το Ναό του Αποστ. Πέτρου, που εκεί φυλασσόταν επί 500 χρόνια. Ακολούθησαν κάποιες λατρευτικές εκδηλώσεις και στη συνέχεια μ΄ επικεφαλής του Καρδινάλιο Μπέα, που κρατούσε την αγ. Κάρα, έχοντας δεξιά και αριστερά την ορθόδοξη αντιπροσωπεία, κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο.

ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ

Με ειδικό στρατιωτικό αεροπλάνο έφτασαν στον Άραξο. Εκεί ανέμενε ο τότε Μητροπολίτης Πατρών κυρός Κωνσταντίνος, που υποδέχτηκε την Ιερά Κάρα και τους μεταφέροντας αυτήν και μετά από μία σύντομη προσφώνηση κατευθύνθηκαν στην Πάτρα.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Η επίσημη παράδοση έγινε στην πλατεία Συμμάχων, όπου ανέμεναν πολλοί αρχιερείς, όλοι οι ιερείς, επίσημοι και πλήθος λαού.

Μετά την δοξολογία, λιτανευτικώς η Αγία Κάρα, που κρατούσε ήδη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος, κατέληξε στον παλαιό Ναό του Αποστόλου. Αφού έγινε ειδική παράκληση προς τον Άγιο, αρχίζει το προσκύνημα των πιστών.

Σε ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονός της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων η Ιερά Μητρόπολη Πατρών αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στο ιερό λείψανό του προστάτη και εφόρου της διοργανώνει λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις και όλοι οι Πατρινοί σπεύδουν τον ναό του Πολιούχου για να προσκυνήσουν το ιερό θησαύρισμα και να ζητήσουν ευλογία και χάρη.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καλεί τους Πατρινούς να τιμήσουν τον Άγιό μας, τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων και τόνισε πως αποτελεί μεγάλη ευλογία για την Τοπική μας Εκκλησία να διαθέτει αυτόν τον «χαριτόβρυτο θησαυρό».

 

 

Πολυαρχιερατικη θεία λειτουργία

Σήμερα το πρωί (7:30 – 10 π.μ.) θα τελεστεί όρθρος και πολυαρχιερατική θεία αρχιερατική λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Έχουν προσκληθεί να παραστούν οι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, Αξώμης από το Πατριαρχείο Αλεξανδρουπόλεως κ. Δανιήλ, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, θα συμμετάσχει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, σύσσωμος ο κλήρος και ο λαός.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Στις 5:45 μ.μ. θα ξεκινήσει η καθιερωμένη ιερά λιτανεία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, θα ακολουθήσει αγιασμός στην Ιχθυόσκαλα και επιβίβαση σε πλοιάρια με προορισμό την προβλήτα Αγίου Νικολάου.

Στις 7 μ.μ. θα τελεστεί δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στη συνέχεια λιτανεία προς τον Ιερό Ναό του Πολιούχου όπου θα τελεστεί παράκληση.

Χθες στις 7 μ.μ. το απόγευμα εψάλη πολυαρχιερατικός εσπερινός τον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (5/12)

Δημοσιεύθηκε

στις

Συμπολίτες μας πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα 5/12.

Toν πολυαγαπημένο μας

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΑΝΑΣΤ. ΓΙΑΒΡΗ

(ΕΤΩΝ 93)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών.

Τα αδέλφια του: Ανδρέας και Χριστίνα Γιαβρή, Κωνσταντίνα (χήρα) Δημ. Παπαευθυμίου. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΕΛΕΝΗ (χήρα) ΜΑΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

(ΕΤΩΝ 91)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 10:30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών.

Τα παιδιά της: Αλέξανδρος και Θεοδώρα Αλεξανδρίδη, Αρίστη και Ιωάννης Χαμακιώτης. Οι εγγονοί: Μαρίνος, Βασιλική, Βασιλική, Ελένη. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΓΕΩΡΓΙΑ (χήρα) ΔΗΜ. ΡΩΜΑΝΟΥ

(ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΠΑΖΙΟΥ – ΕΤΩΝ 86)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς. Η ταφή θα γίνει στο Α΄ Κοιμητήριο Πατρών.

Τα παιδιά της: Στέφανος Ρωμανός, Σωτηρία και Χρήστος Ζαπάντης, Ελένη και Αλέξανδρος Κανελλόπουλος, Θεόδωρος και Θεοδώρα Ρωμανού, Βασιλική και Χρήστος Σκιντζής. Τα αδέλφια: Χαρίκλεια και Σπύρος Φραγκισκάτος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων, ΑΦΟΙ ΚΑΡΡΑ. Νοταρά 119, Πάτρα, τηλ.: 2610-430.141, κιν.: 6937-009.978 & 6978-069.382. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚ. ΘΩΜΑ

(ΕΤΩΝ 97)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θωμεΐκων. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 2 μ.μ.

Τα παιδιά του: Νικόλαος και Βασιλική Θωμά. Η εγγονή: Παναγιώτα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΚΙΑΦΑ. Γούναρη 173 & Αγ. Δημητρίου. Τηλ.: 2610-275.295 – Πάτρα, Κάτω Αχαΐα – τηλ.: 26930-22.077.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΝΙΚ. ΚΑΝΑΚΗ

(ΕΤΩΝ 80)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Β΄ Κοιμητηρίου Λεύκας Πατρών.

Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Νικόλαος Κανάκης, Ελένη (χήρα) Ανδρ. Κανάκη, Διονύσιος και Χριστίνα Κανάκη, Βασίλειος Κανάκης, Δήμητρα Γιαννοπούλου. Τα εγγόνια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών «Ο ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ» ΦΡΑΝΤΖΗΣ Ν. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. Ο.Ε. (Πατρών-Κλάους 15 (απέναντι από το δημοτικό πάρκινγκ). Τηλ.: 2610-336.825, 6949-713.524, 6973-794.448.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πτώση γυναίκας από βεράντα 1ου ορόφου στην περιοχή της Περιβόλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΚΑΒ το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι 1ου ορόφου πολυκατοικίας. Στο σημείο βρέθηκε η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ οπού παρέλαβε και μετέφερε την γυναίκα σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο καθώς και η Αστυνομία.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ νοσηλεύεται 15χρονος με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση – Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο απότη Ζάκυνθο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στις 5 απόγευμα εξαιτίας διακομιδής ανηλίκου από τη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για διασωληνωμένο νεαρό ηλικίας 15,5 ετών, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά τον τραυματισμό του από τροχαίο με μηχανάκι.

Το παιδί νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση του 15χρονου χαρακτηρίζεται βαριά.
Ολοι προσεύχονται ο 15χρονος να βγει νικητής από την μάχη που δίνει, έχοντας στο πλευρό του γιατρούς, νοσηλευτές και τις προσευχές των δικών του ανθρώπων.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα