Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Χάθηκαν» 12.000 ευρώ από τον λογαριασμό του!

Νέο περιστατικό απώλειας χρημάτων χωρίς να δώσει κωδικούς για Πατρινό μέσα σε λίγες ημέρες

Published

on

Δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες που κάνουν «φτερά» μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς συμπολιτών μας καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών.

Συμπολίτης μας διαπίστωσε πως το ποσό των 12.000 ευρώ εξαφανίστηκε από τον τραπεζικό λογαριασμό του, χωρίς – όπως υποστηρίζει- ο ίδιος να πατήσει πάνω σε υπερσύνδεσμο link μέσω email ή να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με απατεώνες ζητώντας τους να καταχωρήσουν τους προσωπικούς του κωδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος παρακολουθούσε μέσω i-bank να «χάνονται» οι οικονομίες του χωρίς να μπορεί να ανακόψει την πορεία τους.

Εικάζεται πως ο τραπεζικός του λογαριασμός “ξεκλειδώθηκε” από τους χάκερς του διαδικτύου, οι οποίοι αποκτούν εύκολα πρόσβαση στους υπολογιστές και μπορούν να διεισδύσουν στους λογαριασμούς των ανυποψίαστων πολιτών.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται στην Πάτρα με τον ίδιο τρόπο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι κατάφεραν έτσι να αρπάξουν 9.000 ευρώ από πατρινό επιχειρηματία, συγγενικό πρόσωπο αχαιού βουλευτή.

Ανάλογο περιστατικό είχε καταγγείλει στην Ασφάλεια και μία γυναίκα στα τέλη Ιουλίου, η οποία δεν έλαβε ποτέ κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του οποίου να παραπέμπεται σε σύνδεσμο από τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να της υποκλέψει τους τραπεζικούς της κωδικούς. Σε αυτήν την περίπτωση χάθηκαν 4.000 ευρώ.

4.018 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ 8ΜΗΝΟ! 

Οι ηλεκτρονικές απάτες αποτελούν μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους 8 μήνες έχουν καταγράφει 4.018 υποθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, ο οποίος μιλώντας στο OPEN και στο «Τώρα Μαζί» τις τρεις πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε ώστε  προστατευτούμε από αυτές.

Οι τρεις πιο συνηθισμένες απάτες είναι:

Για να προστατευτούμε συνέστησε:

  • Να μην αποκαλύπτουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς μέσω email η τηλεφώνου
  • Να προσέχουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε για λάθη
  • Να είμαστε προσεχτικοί σε αγγελίες
  • Να είμαστε προσεχτικοί σε περίπτωση που πρέπει να πάρουμε χρήματα ή να δώσουμε
  • Οι αγγελίες διαδικτύου για αγορά αντικειμένου
  • Οι επενδυτικές απάτες

Β. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

«Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση 21,7% στο κυβερνοέγκλημα. Τα ποσοστά που καταγράφονται φέτος είναι τα διπλάσια. Η αυξητική τάση αυτή σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών αλλά και συσκευών ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση», ανέφερε ο κ. Παπακώστας στο Open. «Στόχος είναι να αλιεύσουν τους κωδικούς πρόσβασης, τα στοιχεία και να αρπάξουν χρηματικό ποσό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον τρόπο που «χτυπούν» οι δράστες είπε: «Τελευταία καλούν στο αυτοματοποιημένο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα το οποίο αναφέρει ότι σε αναζητούν οι ξένες Αρχές. Στους ηλικιωμένους παίρνουν τους κωδικούς με χειραγώγηση».

Ροή ειδήσεων

Advertisement