Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, που δεν ξέρουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤOY ΔIOΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών απέχει από το κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Η απόσταση φαντάζει (και είναι) μικρή, πλην όμως στον μισό και πλέον αιώνα λειτουργίας του δεν έχει καλυφθεί επαρκώς από την τοπική κοινωνία, υπό την έννοια μιας επιδιωκόμενης προσέγγισης του, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Την αναγκαιότητα της σύνδεσης μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών την θυμόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο επίτευγμα του, ως απτό αποτέλεσμα της σοβαρής και ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στην κοινότητα του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γι’ αυτήν την επιστημονική έρευνα έχουμε, ως επί το πλείστον, μαύρα μεσάνυχτα, καθώς μαθαίνουμε κατά καιρούς, εκ των υστέρων, αποσπασματικές πτυχές της, όταν αυτές στέφονται από επιτυχία.

Εξυπακούεται και εννοείται ότι ικανοποιούμαστε όταν μαθαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών κερδίζει θέσεις στους πίνακες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που είναι απόρροια της αξιόλογης ερευνητικής δραστηριότητας του με πολλαπλούς αποδέκτες. Προφανώς, σ’ αυτούς συγκαταλεγόμαστε κι εμείς.

Για ένα ταγκό χρειάζονται πάντα δύο. Ως τοπική κοινωνία οφείλουμε να πλησιάσουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ένα σημαντικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα που βρίσκεται στην πόρτα μας, από το 1964, και δεν το έχουμε γνωρίσει ακόμη, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε.

Και γι’ αυτό η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μας, εάν δεν είναι αποκλειστικά δική μας. Διότι, κακά τα ψέματα, έως σήμερα βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε το Πανεπιστήμιο μας περισσότερο ως μια πηγή εσόδων για την πόλη, που τη συντηρεί σε μεγάλο βαθμό με τις χιλιάδες των φοιτητριών και των φοιτητών του, όχι ως ένα μορφωτικό Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας που πρέπει να αναπτύξουμε μαζί του έναν αμφίδρομο δεσμό εποικοδομητικού χαρακτήρα.

Είναι, λοιπόν, καιρός να το δούμε αλλιώς, και για να σταματήσουμε να εκπλησσόμαστε όποτε εντυπωσιαζόμαστε από τα επιτεύγματα του, για τα οποία δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι, ιδίως αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δουσδαμπάνης-Λουκοπούλου: Η έγνοια τους ο ασθενής

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπηρετούν σε διαφορετικούς κλάδους αλλά τους ενώνει το ενδιαφέρον και η αγάπη τους για τον ασθενή, στον οποίο προσφέρουν τις γνώσεις τους με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, επιμελητής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» Περικλή Δουσδαμπάνη και την γιατρός – επιμελήτρια της Παθολογικής Κλινικής στο ΓΝΠ “Αγ. Ανδρέας” Βιβή Λουκοπούλου (η οποία παράλληλα έχει στρατευθεί στην μάχη των εθνικών εκλογών ως υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας) συναντιούνται καθημερινά στο νοσοκομείο και αγωνίζονται ο καθένας από την πλευρά του για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ένοχη σιωπή για τον Έσπερο»-Μαίνονται οι αντιδράσεις για την πώληση του «Έσπερου» και την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ένοχη» χαρακτηρίζει τη σιωπή Πελετίδη για το θέμα της πώλησης του «Έσπερου» η «Ώρα Πατρών», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ο Έσπερος, προέκταση της Πλατείας Δημοκρατίας (Πρώην Β. Γεωργίου), ανοιχτός χώρος που παλιά χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου και χώρος διασκέδασης των Πατρινών τα καλοκαίρια είχε περιέλθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο χώρος είχε αναπλαστεί στο πλαίσιο των έργων της «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και παραχωρήθηκε στον Δήμο Πατρέων για πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί δημοτικής αρχής του κ. Φούρα. Μάλιστα, επειδή τότε φάνηκε να υπαναχωρεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην παραχώρηση του ακινήτου, ο κ. Φούρας είχε προχωρήσει σε αποξήλωση κατασκευής και οδηγήθηκε για αυτό στο αστυνομικό τμήμα. Δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και ο χώρος έκτοτε διαχειριζόταν από τον Δήμο Πατρέων.
Κατά το παρελθόν υπήρχαν επανειλημμένως προτάσεις-προτροπές από φορείς της πόλης, το ακίνητο να ανταλλαχθεί με άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ώστε να περιέλθει η ιδιοκτησία του στην πόλη για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Υπάρχει δε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Έσπερο ότι το ακίνητο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων.
Κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι γνώριζε ήδη από το 2021 ότι ο Έσπερος πωλείται.

Προφασίστηκε μάλιστα ότι ο Δήμος Πατρέων δεν είχε χρήματα να τον αγοράσει, περίπου εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ. Πέραν της ψευδούς πρόφασης που επικαλέστηκε, δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί το θέμα δε συζητήθηκε εξ΄ αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ήταν σε γνώση του, ότι τον Έσπερο διαπραγματευόταν ιδιώτης και ότι μάλιστα είχε έρθει και σε επαφή μαζί του; Ο Έσπερος μπορούσε να σωθεί, αν προχωρούσε έγκαιρα σε ανταλλαγή με άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ή κατάλληλο προγραμματισμό σε σχέση με αγοραπωλησίες που έκανε ήδη ο Δήμος. Υπάρχει βέβαια και άλλο ένα εύλογο ερώτημα: πώς είναι δυνατόν προ διμήνου αλλά και προχθές, να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποζημιωθεί ακίνητο με επικείμενα κτίρια στο Ζαβλάνι (τουβλοποιία Νιάρου) έναντι σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ; Εκείνα τα χρήματα περισσεύουν; Ποιους άραγε ήθελε να εξυπηρετήσει ο κ. Πελετίδης;
Ο πολιτισμός και η Ιστορία της πόλης δεν έχει τιμή κ. Πελετίδη διαφορετικά απαντήστε, πόσο πάει, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, τα Σιντριβάνια και όλη Πλατεία Δημοκρατίας (Πρώην Β. Γεωργίου);
Η στάση σας και η σιωπή σας είναι ενοχή…και το κυριότερο οι πράξεις σας και οι παραλείψεις σας (ηθελημένες ή μη) ζημιώνουν την πόλη!».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραγωδία στην ασφαλτο-Έχασε τη ζωή του πατέρας τεσσάρων παιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενας 63χρονος άνδρας, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχασε σήμερα τη ζωή του σε τροχαίο, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε σταθερό σημείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παράδρομο της Ολυμπίας Οδού, στο ύψος του Αιγίου, με τον άνδρα να μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

Ο οδηγός φορούσε κράνος αλλά αυτό διαλύθηκε από τη σφοδρότητα με την οποία προσέκρουσε στο τοιχίο.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά η Τροχαία Αιγίου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα