Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Σωτήρης Κακαλέτρης: Ο άνθρωπος πίσω από τα εμβλήματα μαχητικών αεροπλάνων και ασκήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Ο Σωτήρης Κακαλέτρης είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Αλλά η αγάπη του για την Πολεμική Αεροπορία τον ώθησε σε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με τη σχεδίαση και επίβλεψη παραγωγής αεροπορικών προϊόντων.

Από τα συλλεκτικά σήματα μέχρι και τον επετειακό διάκοσμο ενός μαχητικού αεροπλάνου, ο Σωτήρης Κακαλέτρης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από εντυπωσιακές δημιουργίες.


Είναι αυτός που «χρωμάτισε» την πρόσφατη άσκηση «Tiger Meet», ενώ την υπογραφή του φέρουν τα εμβλήματα των ελληνικών Ραφάλ. Τελευταία συνεργάστηκε και με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου για τα εμβλήματα των πληρωμάτων του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer, που τής παραχωρήθηκε από την Ελλάδα.
Αν και γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, ζει μόνιμα στην Πάτρα και μίλησε στη «Γ» για το ξεχωριστό έργο που επιτελεί, μέσω του «Aviation Project», όπως ονομάζεται το «παιδί» του, που μετράει πλέον επτά χρόνια ζωής.

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο του «Aviation Project»;

Το «Aviation Project» (AP) αναλαμβάνει τη σχεδίαση και επίβλεψη παραγωγής αεροπορικών προϊόντων. Με τον σχετικό όρο, εννοούμε ένα φάσμα προϊόντων, που ξεκινά από τα συλλεκτικά σήματα και φτάνει στον επετειακό διάκοσμο ενός αεροσκάφους. «Aviation» γιατί σχετίζεται με την αεροπορία και «Project» γιατί κάθε έργο προσεγγίζεται ξεχωριστά και σημειολογικά.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον σχεδιασμό σημάτων;

Λόγω καταγωγής, ανατράφηκα με τα Φάντομ να πετούν πάνω από το κεφάλι μου. Συλλέκτης ο ίδιος αεροπορικών αντικειμένων και θαυμαστής της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν άργησα να αναγνωρίσω την ανάγκη μου για ιδία έκφραση. Έτσι, τα αντικείμενα συλλογής έγιναν πρωτίστως αντικείμενα που είχα σχεδιάσει ο ίδιος. Η σχετική ενασχόληση μου και η άοκνη μελέτη της Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν απλά τα εφόδια για να ξεκινήσω, το 2015, το AP.

Και πώς φτάσατε στο σημείο να υποστηρίξετε μία διεθνή άσκηση όπως το «Tiger Meet»;

Η συνεργασία μου με τις Πολεμικές Μοίρες της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου υπήρξε σταθερή τα τελευταία χρόνια. Όταν η 335 Μοίρα ανέλαβε τη διοργάνωση της διεθνούς άσκησης «Tiger Meet», για πρώτη φορά στην 80ετή ιστορία της, η ανάθεση του έργου ήταν μεγάλη τιμή και συνάμα ευθύνη για εμένα.
Το έργο ξεκίνησε με τη σχεδίαση του επίσημου εμβλήματος, το 2021, και συνεχίστηκε μέχρι το Μάιο του 2022. Η γκάμα των προϊόντων ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Σήματα, αναμνηστικές πλακέτες, σημαίες, αφίσες, αυτοκόλλητα, ρούχα, καπέλα, μπρελόκ και πάσης φύσης σουβενίρ, έπρεπε να σχεδιαστούν και να παραχθούν μεθοδικά. Από τον διάκοσμο του αεροσκάφους μέχρι το μενού του επίσημου δείπνου της άσκησης, ακολουθήθηκε κοινή σχεδιαστική γραμμή. Η πρόκληση της χρονικής διαχείρισης του έργου, επίσης, ήταν μεγάλη.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της συνεργασίας σας με τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Η συνεργασία με τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού, και του Πολεμικού Ναυτικού κρύβει προκλήσεις. Η εργασία πραγματοποιείται, συνήθως, από απόσταση και ξεκινάει πάντα από τη σημειολογική ανάλυση του κάθε έργου.
Ωστόσο, η πειθαρχία που εκ των πραγμάτων διέπει τον βίο των σύγχρονων Ικάρων μας, εγγυάται πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι συνεργασίες που θεωρείτε ορόσημο στην πορεία σας;

Κάθε έργο κουβαλά τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Θα μπορούσα, ωστόσο, να σταθώ στη γιορτή για τη συμπλήρωση 30 ετών του FOB Aktion (AWACS) και την απόσυρση των φωτοαναγνωριστικών Φάντομ της 348 Μοίρας, στη Λάρισα.
Η δε συνεργασία μου με την 336 Μοίρα «Όλυμπος», αποτελεί πρότυπο ως προς τη διαχείριση μιας αεροπορικής μπουτίκ. Επίσης, κάθε χρόνο εορτάζονται επέτειοι ιδρύσεως Μοιρών, αλλά διοργανώνονται και διεθνείς ασκήσεις, όπως ο «Ηνίοχος», στις οποίες μου ζητούνται ιδέες και προτάσεις προς υλοποίηση. Έτσι, η ανάγκη για αεροπορικά προϊόντα είναι συνεχής. Σίγουρα, όμως, η άσκηση «Tiger Meet» του Αράξου αποτέλεσε την πιο ξεχωριστή αποστολή μου.

Ποια είναι τα άλλα πρόσφατα έργα σας για την Πολεμική Αεροπορία;

Φέτος, το «Aviation Project» ήταν πιο δραστήριο από ποτέ. Μαζί με τους ανθρώπους της 332 Μοίρας, όσο ακόμα εκπαιδεύονταν στη Γαλλία, σχεδιάσαμε τα εμβλήματα των ελληνικών Rafale. Στήσαμε τη μπουτίκ του θρυλικού Spitfire της 359 ΜΑΕΔΥ και συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με την Ομάδα «Ζευς». Πρόσφατα, συνεργάστηκα και με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου για τα εμβλήματα που θα φέρουν τα πληρώματα του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer.

Με τι άλλο ασχολείται το «AP»;

Η παλέτα είναι μεγάλη, ωστόσο ενδεικτικά αναφέρω, εκτός από τα σήματα, τη σχεδίαση ρούχων, ρολογιών, προφίλ – διάκοσμου – μοντέλων αεροσκαφών, αναμνηστικών πλακετών κ.λπ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχετε εισπράξει από την δουλειά σας;

Πιστεύω ότι ήταν η στιγμή που επισκέφτηκα τον Άραξο μαζί με τον 2 ετών γιο μου, τον Μάριο. Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πλέον, θεωρώ, με τι ακριβώς ασχολείται ο μπαμπάς.

Πού μπορεί ο κόσμος να δει δουλειά σας και να προμηθευτεί προϊόντα σας;

Στις μπουτίκ των Μοιρών ανά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας, κάθε Νοέμβριο, ενώ προϊόντα μου εκτέθηκαν και στην Τανάγρα, στο πλαίσιο του air show «Athens Flying Week». Τέλος, δείγματα της δουλειάς μου είναι διαθέσιμα και από το βρετανικό eshop: runway25.com και φυσικά στο aviationproject.com.

 

Χωρίς κατηγορία

Χριστουγεννιάτικη συναυλία- Από τη χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» μεθαύριο Κυριακή στον Ιερό Ναό Παντοκράτορα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την πρώτη συναυλία της μετά την 2ετία της πανδημίας του κορωνοϊού, θα πραγματοποιήσει η  Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» μεθαύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στον Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών, με τίτλο «Χριστός γεννάται δοξάσατε». Την Χριστουγεννιάτικη συναυλία θα ανοίξει εισαγωγική, επίκαιρη ομιλία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου του Ι. Ν. Παντοκράτορος Πατρών π. Περικλέους Ρίπιση. Ο Βυζαντινός χορός στη συνέχεια, θα αποδώσει στην εκδήλωση επίκαιρους και διαχρονικούς Βυζαντινούς ύμνους, με αφορμή την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, στο πρώτο μέρος της, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Στο δεύτερο μέρος της μουσικής εσπερίδας, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία θα παρουσιάσει παραδοσιακά Κάλαντα από διάφορα μέρη της πατρίδας μας. Η παρουσίαση των ύμνων και καλάντων που θα αποδώσει η χορωδία, θα γίνει από τον πρόεδρό της  κ. Γεώργιο Βέργο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Να αναφέρουμε εδώ πως  η   Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», πέραν των διακρίσεων που έχει αποκομίσει στο παρελθόν, έχει προσφάτως λάβει δυο ακόμη σημαντικές βραβεύσεις: την τιμητική διάκριση της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου,   που απονεμήθηκε στον Βυζαντινό χορό του Φωκαέως  για την αρτιότητα έκδοσης και την μουσική ποιότητα του μουσικού λευκώματός  12ετίας του, το 2019 και τον τιμητικό έπαινο της «Μοζαρτείου» Μουσικής Ακαδημίας του Σάλτσμπουργκ Αυστρίας, το 2020, για την εξαιρετικά ποιοτική έκδοση του πρώτου παγκοσμίως αμφιωτικού ψηφιακού δίσκου Βυζαντινής μουσικής με τίτλο «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες»(αμφιωτικός ονομάζεται ο δίσκος που ακούγεται μόνο με ακουστικά, με μεγάλη τελειότητα μουσικής παραγωγής).  Σημειωτέον ότι, ο Φωκαεύς είναι η μοναδική  Ελληνική χορωδία κάθε μουσικού είδους (Ευρωπαϊκή, Βυζαντινή, πολυφωνική, τετράφωνη, μικτή ανδρική ή γυναικεία) που έχει ποτέ τιμηθεί από την  «Μοζάρτειο» Μουσική Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ.

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Αγρίνιο: “Βομβαρδισμένο τοπίο” η Εθνική – Φωτιές σε κάδους από ομάδα Ρομά (εικόνες)

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε ο πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Στο Αγρίνιο ομάδα Ρομά έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και λάστιχα στην Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Αγίου Δημητρίου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (7.12.22) στο σημείο καθώς οι κάδοι διασκορπίστηκαν στο οδόστρωμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στην περιοχή βρέθηκε αστυνομική δύναμη αλλά η προσέγγιση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, κυρίως πετροπόλεμο.

Τα φλεγόμενα σκουπίδια αλλά και λάστιχα που ρίχτηκαν στην πυρά, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Δείτε εικόνες:

Δείτε εικόνες:

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέα «βόμβα» για ιερέα – Γονείς καταγγέλ

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Αύξηση επιτοκίων καταθέσεων από Παγκρήτια

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρά η Παγκρήτια Τράπεζα, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η άνοδος του Euribor στην Ευρωπαϊκή αγορά χρήματος.

Η αύξηση αφορά στα επιτόκια, τόσο των Προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης των μεσοπρόθεσμων αποταμιεύσεων στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια των καταθετικών πελατών.

Συγκεκριμένα, στις Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν αυξήσει τα επιτόκια για τις καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ανεβάσει το κόστος του χρήματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η Παγκρήτια Τράπεζα, από την πλευρά της, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και ενόψει της νέας αναμενόμενης αύξησης επιτοκίου της ΕΚΤ «προχωρά άμεσα και έγκαιρα στις απαιτούμενες αναπροσαρμογές της πολιτικής της προκειμένου να ενισχύσει τις αποδόσεις των καταθετών της, πρακτική που αποτελεί σταθερό πυλώνα της λειτουργίας της» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα νέα επιτόκια τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 12/12/2022.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα