Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Γιατί στα κύματα κακοκαιρίας δίνονται ονόματα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Και το όνομα της κακοκαιρίας που θα κάνει ποδαρικό εν όψει του χειμώνα, «Bogdan». Δεν είναι βέβαια το πρώτο κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων που «βαφτίζεται», δεν θα είναι και το τελευταίο που παίρνει συγκεκριμένο όνομα.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει εδραιωθεί, προκαλώντας μια δικαιολογημένη απορία σε πολλούς, που αδυνατούν να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα της «βάφτισης» ακραίων καιρικών φαινομένων με ονόματα που ενίοτε προκαλούν εντύπωση. Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση έρχεται από τους μετεωρολόγους του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως αναφέρουν, από τις αρχές του 2017 αποφασίστηκε να δίνονται ονόματα σε καιρικές διαταραχές, οι οποίες αναμένεται ή ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο αποδοτική η μετάδοση της προειδοποιητικής πληροφορίας στους πολίτες, ώστε να λαμβάνουν από την πλευρά τους τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους.
Σού λένε, άλλο είναι να ακούς γενικά και αόριστα ότι επίκειται ένα βαρύ κύμα κακοκαιρίας και άλλο να ξέρεις ότι θα έρθει η «Ιοκάστη», η «Θάλεια» ή ο «Θησέας». Τότε το παίρνεις και λίγο αλλιώς, γιατί στο υποσυνείδητο σου η κακοκαιρία σχηματοποιείται, αποκτά ένα πρόσωπο (φαντασιακό, εννοείται) κι εσύ προετοιμάζεσαι να αντιμετωπίσεις μια σαφή απειλή. Έτσι κοιτάζεις πώς θα προφυλάξεις όσο το δυνατόν καλύτερα τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, το σπίτι σου, όπως μεριμνάς να αποτρέψεις και μια διάρρηξη. Αν και υπάρχουν μετεωρολόγοι που εκφράζουν τη διαφωνία τους με την εν λόγω πρακτική, αυτή πλέον παγιώθηκε.
Ως εκ τούτου, ακολουθούμε (και) ως προς αυτό τα αμερικανικά πρότυπα, έστω και με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1953 οι Αμερικανοί δίνουν ονόματα στους τυφώνες που τούς πλήττουν, βάσει έξι καταλόγων που έχει καταρτίσει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Αυτοί είχαν γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, οπότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.
Πάντως, στην Ελλάδα, από τότε που εφαρμόστηκε η «βάφτιση» των κυμάτων κακοκαιρίας, αυτά παίρνουν εναλλάξ ονόματα, αντρικά και γυναικεία.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement