Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Καμπανάκι από τους ειδικούς-Προστατεύστε τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα Β’, συρροή κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται συρροές κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε πολλές χώρες του κόσμου. Ανησυχία για την παραμέληση των εμβολιασμών ρουτίνας. Το 80% των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας οφείλονται στην μηνιγγίτιδα Β.

Σημαντική αύξηση στα κρούσματα μηνιγγίτιδας παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι διαφαίνονται οι συνέπειες από την παραμέληση των εμβολιασμών ρουτίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Για παράδειγμα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία , η Γαλλία, αλλά και στην Αμερική στο Τορόντο του Καναδά παρατηρήθηκαν εξάρσεις, που ώθησαν τις Αρχές να συστήσουν στους κατοίκους να ελέγξουν τα βιβλιάρια Υγείας τους, ώστε να επιβεβαιωθούν ότι είναι προστατευμένοι από τη νόσο μέσω του αναγκαίου εμβολιασμού.
Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια, αλλά μεταδοτική και σοβαρή νόσος. Όταν σε μία περιοχή παρατηρείται συρροή έστω και λίγων δεκάδων περιστατικών, ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι μεγάλος. Πόσο μάλλον όταν οι ασθένειες – ιοί των τελευταίων ετών (λ.χ. κορωνοϊός, ευλογιά των πιθήκων, ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά) αποδεικνύουν ότι στη σύγχρονη εποχή είναι απελπιστικά εύκολη η διασπορά κάθε είδους παθογόνων.
Επιπλέον, από πέρυσι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι έχει δημιουργηθεί «εμβολιαστικό κενό», ιδίως όσον αφορά την μηνιγγίτιδα Β, σημειώνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της ασθένειας πριν την πανδημία άγγιζε το 40%.
Ο κίνδυνος αυξάνεται με δεδομένο ότι το βακτήριο που προκαλεί μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, με τους συχνότερους τρόπους μετάδοσης να είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Τώρα λοιπόν που τα σχολεία λειτουργούν χωρίς αυστηρά μέτρα προστασίας, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε κάθε είδους λοιμώξεις, με τη μηνιγγίτιδα Β’ να συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες και ο εμβολιασμός εναντίον της να είναι σωτήριος.
TA YΠΟΠΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η μηνιγγίτιδα Β ευθύνεται για το περίπου 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας. Από το 2004 έως το 2021 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το πρώτο τρίμηνο του 2022 επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα σε παιδάκι ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Οποιοσδήποτε, όμως, μπορεί να προσβληθεί από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β’ και να εκδηλώσει μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Ωστόσο τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους και τα νήπια 1-4 ετών αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.
Στα αρχικά στάδιά της, η μηνιγγίτιδα Β προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης και μπορεί να εφησυχάσουν τους γονείς. Τα συμπτώματα αυτά είναι:
-Υψηλός πυρετός
-Πονοκέφαλος
-Έμετος
Υπάρχουν, όμως, και πιο ειδικά συμπτώματα, που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς, όπως:
-Αυχενική δυσκαμψία
-Φωτοφοβία (το φως ενοχλεί τον ασθενή)
-Αιμορραγικό εξάνθημα (εξάνθημα στο δέρμα που αιμορραγεί)
Δυστυχώς, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εξελίσσεται ταχύτατα. Μέσα σε μόλις 24 ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Στην πραγματικότητα, ποσοστό έως και 20% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή νευρολογικές βλάβες.
Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που χρειάζεται να προφυλαχθούν τα παιδιά και οι νέοι από τη νόσο. Πόσο μάλλον, όταν έχει παρατηρηθεί ότι ένας στους 10 ενήλικες φέρει το υπαίτιο βακτήριο ασυμπτωματικά.
Ο μοναδικός τρόπος για αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός αυτών συνιστάται να αρχίζει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Να υπογραμμιστεί ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα Β.
(Πηγή: iatropedia.gr)

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement