Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

‘Έκρηξη από τα «κόκκινα δάνεια»-Πάνω από 200.000 πλειστηριασμοί στα «σκαριά» σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους

Δημοσιεύθηκε

στις

Περίπου 200.000 πλειστηριασμούς αναμένουν οι συμβολαιογράφοι της Ελλάδας από εδώ και πέρα καθώς το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων οξύνεται όλο και περισσότερο μέρα με την ημέρα.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το τοπίο που διαμορφώνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επιστήμονες – επαγγελματίες.
«Αναμένουμε γύρω στους 200.000 πλειστηριασμούς. Θα έχουμε ένα μείζον ζήτημα για την κοινωνία με τα «κόκκινα δάνεια».

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών μάλιστα έχουν μεταφερθεί σε funds» τόνισε προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς λήγουν και οι περίοδοι ειδικών αναστολών των πλειστηριασμών εξαιτίας φυσικών καταστροφών: «Για δύο χρόνια υπήρχαν ειδικές αναστολές για τη διενέργεια των πλειστηριασμών εάν μία περιοχή ήταν σεισμόπληκτη, εάν είχε υποστεί πλημμύρα. Όμως οι συγκεκριμένες αναστολές οδεύουν σταδιακά προς την κατάργησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις ως προς το πως θα αντιδράσουν οι συμβολαιογράφοι σε αυτό το τσουνάμι πλειστηριασμών, ο κ. Ρούσκας ξεκαθάρισε πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο, όμως η πρότασή μας είναι ότι επιτέλους πρέπει να γίνει προσδιορισμός και να οριστούν κριτήρια ως προς το ποια είναι η πρώτη κατοικία και ποια είναι τα ουσιαστικά στοιχεία της ευαλωτότητας των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν δε γίνει αυτό, σίγουρα θα έχουμε μια έκρηξη σχετικά με ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών» προέβλεψε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ποσοστό περίπου 70% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έχουν πίσω τους οφειλές πολλαπλάσιες από την ίδια την αξία του ακινήτου: «Γεγονός είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων έχουν και μεγάλες οφειλές. Γι΄αυτό θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός ποια είναι πρώτη κατοικία και αυτό μπορεί να προκύψει από το Ε9, το ύψος των εισοδημάτων ώστε όσα χρήζουν προστασίας να βγουν έξω από την αναγκαστική εκποίηση και να υλοποιηθεί κυβερνητική απόφαση για χρηματοδότηση αυτών των συγκεκριμένων οφειλών».

Δεδομένου ότι ένα από τα θέματα που έθιξαν οι ομιλητές ήταν και αυτό των στρεβλών στοιχείων για ανάκαμψη της αγοράς που προκύπτει από το γεγονός της αύξησης των εγγραφών στα Επιμελητήρια χωρίς μάλιστα να υπάρχουν διαγραφές, ο κ. Ρούσκας σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
«Ο όγκος των αγοραπωλησιών έχει αυξηθεί επίσης αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 40% του συνόλου είναι από αλλοδαπούς. Δε μένει κάτι στην ελληνική οικονομία και αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά» είπε για να προσθέσει ότι η γενική εικόνα είναι διαφορετική καθώς χαρακτηρίζεται από έντονη αδυναμία των πολιτών να για πρόσβαση στην αγορά του σπιτιού που θα μείνουν: «Οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια και αυτό θα γίνει ακόμα δυσκολότερο τα επόμενα έτη», κατέληξε.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement