Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Απροστάτευτες οι επιχειρήσεις»-Παρέμβαση ΣΚΕΑΝΑ για τις νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεπείς στον αγώνα για την διεκδίκηση μέτρων δομικού χαρακτήρα, με στόχο την ανακούφιση από το βάρος του ενεργειακού, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ) παρενέβησαν πρόσφατα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την αλλαγή του τρόπου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος -στην χαμηλή τάση, για επαγγελματική χρήση- κατηγορία στην οποία εντάσσεται το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, για τους εμπορικούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh κατά τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/ΜWh, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh ενώ για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Ο επόμενος μήνας Οκτώβριος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Τάσο Γιατρά, θα είναι ο πρώτος κατά τον οποίο δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ το όριο στις 2.000 KWh αφήνει εκτός του σύνολο των συναδέλφων του στην εστίαση.
«Η ανακοίνωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας των επιχειρήσεων καθώς και της αποκλιμάκωσης αυτών για τις επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τις 2.000 KWh αφήνουν απροστάτευτες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα. Όσο και αν προπαγανδίστηκε η στήριξη με αόριστα ποσά που δεν καλύπτουν τους τελικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών, η αλήθεια είναι πως το μέτρο δεν καλύπτει τις επιχειρήσεις του κλάδου» αναφέρει ο ΣΚΕΑΝΑ προς τους κ.κ. Σκρέκα και Γεωργιάδη, τονίζοντας ακόμη ότι «η εστίαση επιβάλλεται να επιδοτηθεί για το μήνα Οκτώβριο χωρίς κλίμακα κατανάλωσης, στα 398 ευρώ/ΜWh για το σύνολο αφού η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι ενεργοβόρες λόγω της δραστηριότητάς τους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement