Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Φαβορί για την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως έχουμε ήδη γράψει, στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η εκλογή του διαδόχου του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά, γεγονός που σημαίνει ότι θα εκλεγεί νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και έτσι μπαίνει οριστικό τέλος στο ενδεχόμενο διχοτόμησης της συγκεκριμένης Μητρόπολης. Λέγεται ότι επικρατέστερος για τη θέση του Μητροπολίτη είναι ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος. Ο Αρχιμανδρίτης, είναι το δεξί χέρι του Μητροπολίτη, κ. Ιγνάτιου και παλαιότερα, εμφανιζόταν ως φαβορί για τη Μητρόπολη Φιλίππων (Καβάλα). Η εκλογή του όμως δεν ευδοκίμησε. Τώρα όμως, φαίνεται πως πολλά είναι διαφορετικά και ο Αρχιμανδρίτης εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί για την έδρα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και έτοιμος να μετακομίσει από τον Βόλο στο Μεσολόγγι…

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Γιορτάζει η ενορία της Αγίας Βαρβάρας

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πανηγυρίζει από χθες ο Ιερός Ενοριακός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Πατρών και του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ενόψει της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας στον πανηγυρίζοντα ναό ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα με την τέλεση μέγα αρχιερατικού εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ενώ στις 10 το βράδυ τελέστηκε η μεσονύχτια θεία λειτουργία μετά κηρύγματος υπό του αρχιμανδρίτου Προκοπίου Κόρδα, ιεροκήρυκος της ιεράς Μητροπόλεως.
Σήμερα το πρωί (7-10 π.μ.) θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος και στις 5:30 το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος ενόψει της εορτής του Οσίου Σάββα, ενώ ανήμερα της εορτής (7-10 π.μ.) θα τελεστεί θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος υπό του αρχιμανδρίτου Γερβασίου παρακεντέ, ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ
Στο μεταξύ, το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού γνωστοποίησε πως έχει οργανώσει έκθεση –παζάρι γνήσιων παραδοσιακών προϊόντων στο ισόγειο του πνευματικού κέντρου, Καποδιστρίου και Σολωμού.
Σκοπός της εκθέσεως αυτής είναι η οικονομική ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα η συνέχιση της σίτισης των απόρων ενοριτών.
«Σε μια εποχή κρίσεως κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του. Η αγάπη μας προς τους εμπερίστατους αδελφούς πρέπει να φθάσει μέχρι σ’ αυτούς χέρι με χέρι. Είναι ανάγκη να μεταδώσουμε την πανδημία της ΑΓΑΠΗΣ σε όσους περισσότερους μπορούμε. Η «μόλυνση» αυτή όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΤΑΙΟ
Επίσης, να αναφερθεί πως στην περιοχή μας πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Ακταίου.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Άγιον Όρος: Εκοιμήθη ο γέροντας Νικόδημος της Καψάλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκοιμήθη ο Γέρων Νικόδημος του Ιερού Κελλίου Αγίου Νεκταρίου στην Καψάλα του Αγίου Όρους.

Ο  κατά κόσμον Δημήτριος Ράγγας, με καταγωγή από την Κόνιτσα Ιωαννίνων ασκήτευσε πολλά χρόνια δίπλα στον Όσιο Παΐσιο και στον Γέροντα Ισαάκ τον Λιβανέζο.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του μετείχε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού: Απομακρύνθηκε ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εδώ και περίπου 20 μέρες, ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης έχει απομακρυνθεί ησύχως από τον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού. Μαζί και οι ακόλουθοι του μοναχοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στην Κρήτη, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας η μητέρα του.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η μετακίνησή του στην Κρήτη σηματοδοτεί την αποχώρησή του από τους Αγίους Ισιδώρους και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα για το ναό του Λυκαβηττού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αγίους Ισιδώρους έχει οριστεί ιερέας από τη μονή Πετράκη, προκειμένου να έχει τη διαχείριση του ναού. Επίσης, έχουν σταματήσει οι καθημερινές λειτουργίες και οι προβολή τους μέσω της σχετικής σελίδας στο Facebook.

Ο πατέρας Λουπασάκης μετέβη στην Κρήτη μετά από επιστολή του ιδίου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή ο κ. Ιερώνυμος καλούσε τον πατέρα Δημήτριο να εγκαταλείψει τους Αγίους Ισιδώρους, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιούνταν άμεσα η λήψη μέτρων τόσο από την Εκκλησία όσο και από τις αρχές, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής επελέγη να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην δοθεί έκταση στο θέμα.


Η προαναγγελία του αρχιεπισκόπου

Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στην «Κ», είχε αναφερθεί στο θέμα.

Ειδικότερα:

– Υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία συμπεριφορές που απομακρύνουν τους πιστούς; Το θέμα στους Αγίους Ισιδώρους τι είναι και πώς θα αντιμετωπιστεί;

– Οσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά, κάνουν ένα λάθος. Νομίζουν ότι πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο. Πολλές φορές έχει γίνει. Οι χριστιανικές οργανώσεις έτσι ξεκίνησαν, απλώς ήταν πιο ευγενικές. Εδώ υπάρχει πολλή αλαζονεία. Το ’50-’60 όλη η Ελλάδα κυβερνιόταν από τις χριστιανικές οργανώσεις. «Ζωή», «Σωτήρας», Καντιώτης κ.λπ. Ολοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν. Ετσι ξεκινάει κι αυτό τώρα. Εχει όμως μια αλαζονεία, δεν ξέρουμε με ποια ελατήρια. Μας απασχόλησε και μας απασχολεί. Πολλοί άνθρωποι που πονάνε πήγαν εκεί και έρχονται εδώ απογοητευμένοι. Είναι φαινόμενο που ήρθε και θα φύγει. Η Εκκλησία έδωσε εντολή στον άγιο Λαρίσης, τότε αρχιμανδρίτη, και έκανε μια έρευνα πολύ καλή και τον παραπέμπει στα δικαστήρια. Πολύ σκληρό κείμενο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα. Ηρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι; Στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε παιδί που παρεκτρέπεται, δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλέψετε; Είπα να σηκώσω ένα βάρος, αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός, είναι 16 παιδιά, 25-30 ετών. Μια κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξη. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά, τους είπα «θέλετε να γίνετε μοναχοί, εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι». Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;

– Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που λέει ότι η θεραπεία βρίσκεται σε έναν σταυρό που ανήκει προσωπικά σε αυτόν, όχι στην Εκκλησία.

– Φαίνεται ότι πείστηκαν να φύγουν, θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό μοναστήρι, με νόμο, παρακολούθηση κ.λπ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου. Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε πέντε μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν «μένουμε εδώ», θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του κράτους.

Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του σταυρού. Θα μπει σε μια προθήκη στη μονή που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει.

– Αυτό που φημολογείται ότι έχετε δεχθεί πιέσεις από ισχυρά πρόσωπα για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων ισχύει;

– Ποτέ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα