Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς σύντομα στο ΓΝ Πατρών “Άγιος Ανδρέας” 

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ένα σύγχρονο απεικονιστικό «όπλο» έρχεται να προστεθεί στην φαρέτρα ακτινολόγων και καρδιολόγων αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς με παθήσεις καρδιάς από όλο τον δυτικό άξονα της χώρας.

Πρόκειται για τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς, μια εξειδικευμένη εξέταση που θα γίνεται πλέον στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Η εξέταση θα είναι εφικτή το επόμενο διάστημα μετά την προσθήκη εξοπλισμού στον ήδη σύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η 6η ΥΠΕ και αφότου εκπαιδευτεί το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.

Η ανακοίνωση έγινε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ καθηγητή Περικλή Νταβλούρο επισκέφθηκε το Τμήμα του Μαγνητικού Τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», παρουσία του διοικητή του Νοσοκομείου Ηλία Θεοδωρόπουλου, της επιστημονικά υπεύθυνης του Μαγνητικού Τομογράφου ιατρού – ακτινολόγου Ασπασίας Ρηγοπούλου και της προϊσταμένης του Ακτινολογικού Τμήματος, διευθύντριας ΕΣΥ Ανδριανής Φατούρου.

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ»
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ιατροτεχνολογικό επίτευγμα που όμοιό του δεν υπάρχει στις δημόσιες νοσηλευτικές δομές του Δυτικού Άξονα της χώρας, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ θα συνεισφέρει σε σημαντικό μέγεθος στη Δημόσια Υγεία» δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Καρβέλης, υπογραμμίζοντας πως η περιοχή μας ανταποκρίνεται ολιστικά στην αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς, με σημαντικά επιτεύγματα σε επεμβατικό και χειρουργικό επίπεδο καθώς ήδη λειτουργεί η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ σώζοντας ζωές.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως προχθές το βράδυ, 66χρονος που διακομίσθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας υποβλήθηκε σε επέμβαση αορτής, από τον διευθυντή της Κλινικής, αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Χαροκόπο, τον ιατρό κ. Χαρούλη και τον υπεύθυνο Κάρδιο-Αναισθησιολογίας κ. Καπεζάνο. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου στο Κ.Υ. Βορείου Τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. «Το ζητούμενο δεν είναι να γίνονται μόνον οι απλές μαγνητικές τομογραφίες, αλλά στοχεύουμε στις εξειδικευμένες υπηρεσίες» κατέληξε.

Π. ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ: « ΣΥΓΧΡΟΝΗ-ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ»

«Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο απεικόνισης των ανθρωπίνων οργάνων. Σε ό,τι αφορά στην καρδιά είναι μια δυναμική εξέταση που έχει απαραίτητη σε όλο το φάσμα των ηλικιών και παίζει τεράστιο ρόλο στις καρδιοπάθειες, τις μυοκαρδιοπάθειες και βαλβιδοπάθειες, στη στεφανιαία νόσο κ.λπ. Είναι λοιπόν η πλέον σύγχρονη αλλά και απαραίτητη εξέταση, η οποία θα παρέχεται με αξιοπρέπεια από ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Νταβλούρος εστιάζοντας στην «τεράστια κοινωνική προσφορά» που αποτελεί αυτή πρωτοβουλία καθώς η εξέταση αυτή γίνεται σήμερα μόνο σε δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιοχής μας και οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος.

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία ακτινολόγων και καρδιολόγων που εγκαινιάζεται μέσα από αυτήν την ενέργεια, εξαίροντας την κοινωνική ευαισθησία και τη θέληση του ακτινολογικού τμήματος του «Αγ. Ανδρέα» καθώς απαιτείται εξειδίκευση στην εξέταση, η οποία απαιτεί 45 περίπου λεπτά για κάθε ασθενή όταν υπάρχει μόνο ένας μαγνήτης για να καλύψει μεγάλο όγκο περιστατικών.

ΑΣΠ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ: «ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΛΜΑ»

Για ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την περιφέρειά μας και για το ΕΣΥ στην αναβάθμιση των παρεχόμενων εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, από παιδιά μέχρι και ενήλικες με καρδιοπάθειες μίλησε η επιστημονικά υπεύθυνη του Μαγνητικού Τομογράφου ιατρός – ακτινολόγος Ασπασία Ρηγοπούλου, τονίζοντας πως «έρχεται να προστεθεί στα «επιστημονικά άλματα» που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στο Τμήμα μας, από το οποίο έχει εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός ασθενών».
Σημείωσε πως η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια εξειδικευμένη εξέταση, καθώς η απεικόνιση γίνεται με δισδιάστατο και τρισδιάστατο τρόπο, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργία της καρδιάς, για τα μυικά τοιχώματα και τη σύστασή τους.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: «ΘΕΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ …»
Για «θετική πρωτοβουλία» έκανε λόγο η διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος Ανδριανή Φατούρου, η οποία ευχαρίστησε τη Διοίκηση τόσο της 6ης ΥΠΕ όσο και του Νοσοκομείου για την στήριξη του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος υπογραμμίζοντας όμως το πρόβλημα της υποστελέχωσης. «Στερούμαστε προσωπικού, ιδίως ιατρικού στο νοσοκομείο μας και στο τμήμα μας», τόνισε, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της εκπαίδευσης στο νέο πεδίο.
ΗΛ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ»
Ο διοικητής του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» Ηλίας Θεοδωρόπουλος από την πλευρά του σημείωσε πως «με τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το νοσοκομείο μας με την αγαστή συνεργασία που έχουμε με την 6η ΥΠΕ, το καθιστά ως σημαντικό πυλώνα υγείας προς όφελος των ασθενών της περιοχής μας», ενώ χαιρέτισε τη συνεργασία με τον κ. Νταβλούρο λέγοντας πως «η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών και επιστημονικού προσωπικού προς όφελος του ασθενούς»


Ροή ειδήσεων

Advertisement