Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Published

on

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement