Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΤΙΤΛΟΣ Δ.ΥΠ.Α.: Σε εφαρμογή από την Τρίτη το “ποινολόγιο” των ανέργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην θέσπιση ενός νέου “ποινολογίου” για τους ανέργους, που φτάνει μέχρι τη διαγραφή τους από το Μητρώο και τη διακοπή του επιδόματος, στην περίπτωση που δεν συμμορφώνεται με τον κατάλογο καθηκόντων και υποχρεώσεων σε επίπεδο ανταπόκρισης στην προσφορά εργασίας και επακατάρτισης.

Την Τρίτη, 27/9 ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του ποινολογίου των ανέργων στο οποίο προβλέπεται ότι ο άνεργος διαγράφεται από το Μητρώο της ΔΥΠΑ και χάνει το επίδομα στην περίπτωση που αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί.
Η διαγραφή του ανέργου είναι για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά.

Στην περίπτωση που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τη ΔΥΠΑ για 6 μήνες. Ο άνεργος θα διαγράφεται από το Μητρώο και στην περίπτωση που η ΔΥΠΑ κρίνει ότι δεν συνεργάζεται με αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας.
Δ

ΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ καταγγέλλει: “Η αστυνομοκρατική αντίληψη της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Από την τοποθέτηση νέων συστημάτων εισόδου των εργαζομένων στις υπηρεσίες με μπάρες… στην ‘αστυνομία ανέργων’. Έτσι αντιλαμβάνονται οι διοικούντες τη σχέση του κράτους με τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Ο κ. Πρωτοψάλτης, εισηγήθηκε στο Δ.Σ. εφαρμογή του ποινολογίου εκμεταλλευόμενος την απουσία εκπροσώπων εργαζομένων. Δεν είχε, μάλιστα, την ευθιξία να καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έστω για διατύπωση γνώμης, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα”.

Και καταλήγει: “Η εφαρμογή του νόμου ‘Δουλειές ξανά’, που μόνο δουλειές δεν προσφέρει, προσφέρει αθρόες διαγραφές ανέργων μέχρι και 2 χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, μετατρέποντας μια ευαίσθητη δημόσια υπηρεσία σε ‘αστυνομία ανέργων’.
Είναι καθαρό πως η Ομοσπονδία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, συνδικαλιστικά (απεργία-αποχή) και δικαστικά (ακύρωση της απόφασης, κακή σύνθεση του ΔΣ), στην εφαρμογή αυτού του παράλογου ποινολογίου”.


Ροή ειδήσεων

Advertisement