Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ένας μικρός ναός με μεγάλη ευλογία

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στον φερώνυμο ναό του Ριγανοκάμπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πίστη και την ευλάβειά τους στο ιερό λείψανο της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης καταθέτουν οι κάτοικοι της ενορίας του Ριγανοκάμπου και όλης της Πάτρας.

Συμπληρώνονται φέτος είκοσι ολόκληρα χρόνια από την επιστροφή του ιερού λειψάνου στην Αποστολική Εκκλησία της Πάτρας, η οποία έχει τη μεγάλη χαρά και ευλογία να φυλάσσεται από δύο Τιμίες Κάρες, του Πρωτόκλητου και Πολιούχου Απόστολου Ανδρέα και της Μεγαλομάρτυρας Ειρήνης, η οποία φυλάσσετο στην Γαλλική Μονή «Hautecombe».

Ο πόθος των ενοριτών της περιοχής βρήκαν αποδέκτη τοπικούς άρχοντες και συμπολίτες μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να επιστρέψει το πολύτιμο ιερό λείψανο στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου Πατρών.

Στην πόλη της Πάτρας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Ριγανόκαμπος υπήρχε από τον 10ο αιώνα τρίκλιτος ξυλόστεγος Βασιλική αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Ειρήνη. Αυτός ο ναός ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το Δεκέμβριο του 1984 μετά από ανασκαφή που έγινε σε οικόπεδο της περιοχής του Ριγανοκάμπου.

Ο ιερός ναός αυτός που ήταν σταυροπηγιακός, δηλαδή ανήκε στην πνευματική δικαιοδοσία της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κατείχε ως πολυτιμότατο θησαυρό την Tιμία Kάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, που έζησε τον 4ο αιώνα και μαρτύρησε στη Μαγεδώ της Περσίας.

«ΔΩΡΗΤΗΡΙΟ» ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΑΒΟΪΑΣ

Την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1430), πολλοί θησαυροί ανεκτίμητου υλικής ή πνευματικής αξίας φυγαδεύτηκαν στην Δύση αντικανονικώς όπως και το Λείψανο της Αγίας Ειρήνης, το οποίο ο τότε Λατίνος Αρχιεπίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, έστειλε ως «δώρο» στην Μονή Hautecombe της Σαβοΐας. Το «δωρητήριο» δε έγγραφο, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 1231, σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο για την αφαίρεση του Λειψάνου από τον Ναό της Αγίας.

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΑΟΥ

Σε πρώτη φάση στις άμεσες επιδιώξεις, του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου και του πιστού λαού ήταν να εγερθεί νέος ναός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πολύ κοντά στο μέρος που βρέθηκε η τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα (μιας και η Βασιλική αυτή μετά την αρχαιολογική μελέτη δεν αξιοποιήθηκε.)

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου του 1994, έγινε επίσημα κανονική ενορία τον Αύγουστο του 1999, και τα εγκαίνια της Αγίας Τραπέζης του Ναού πραγματοποιήθηκαν 2 χρόνια αργότερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2001.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του ενοριακού ναού, θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες να επανέλθει η Kάρα της Αγίας στον Ναό ώστε η Πόλη των Πατρέων να επανακτήσει και πάλι τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε από παλιά με την Αγία Ειρήνη.

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μέσω της πρεσβείας του Βατικανού, ειδική επιτροπή, ήλθε σε επαφή με την Εκκλησία του Βατικανού και οι προσπάθειες αυτές που ξεκίνησαν το 2001, μετά από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάϊο του 2002 είχαν ως αποτέλεσμα να καρποφορήσουν και να υπάρξει επίσημη συνάντηση στην Πρεσβεία του Βατικανού όπου δόθηκε η έγκριση για να επιστραφεί η κάρα της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη των Πατρών και μάλιστα στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.

H EΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 2002, με τις καμπάνες κατά μήκος της διαδρομής να ηχούν, το ιερό λείψανο διασχίζει την πόλη των Πατρών. Πραγματοποιείται επίσημη υποδοχή στην περιοχή «Σύνορα» της Άνω Πόλεως με επίσημη δοξολογία, αλλά και προσφωνήσεις επισήμων.

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η τελευταία πράξη της υποδοχής έγινε στην περιοχή του Ριγανοκάμπου όπου και λιτανεύεται το Ιερό Λείψανο κατά μήκος των ορίων της ενορίας και παραδίδεται από τα χέρια των Λατίνων πλέον μόνιμα στα χέρια του εφημερίου του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης.

Ήδη αυτός ο μικρός ναός σε μια προαστιακή ενορία έχει γίνει γνωστός για την μεγάλη ευλογία την οποία φέρει, και αυτή η ευλογία αποτελεί την τόνωση και την παρηγοριά για την συνέχιση του πνευματικού του έργου.

Η Αποστολική πόλη των Πατρών μετά την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του πολιούχου της, Αγίου Ανδρέου και του Σταυρού του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, σεμνύνεται πλέον εδώ και χρόνια με την Τιμία Κάρα της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Οι κάτοικοι της συνοικίας του Ριγανοκάμπου είδαν του όνειρο τόσων ετών να γίνεται πραγματικότητα μετά από μια μεγάλη και ιστορική προσπάθεια. Και όλοι μαζί εύχονται δια πρεσβειών της Αγίας, την οποία καθημερινά επικαλούνται να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο η Θεία Ειρήνη η τόσο αναγκαία στην σύγχρονη μας ζωή.

 

Οι θρησκευτικές  εκδηλώσεις

Οι φετινές εορταστικές ακολουθίες ξεκίνησαν, χθες το απόγευμα, με την τέλεση μέγα αρχιερατικού πανηγυρικού εσπερινού μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Σήμερα (7 – 10 π.μ.) θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού. Το απόγευμα στις 6 μ.μ. θα τελεσθούν εσπερινός και ιερά παράκλησις προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης όπου θα προστεί και θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα κλείσουν αύριο στις 6 μ.μ. με την ακολουθία του ευχελαίου.

 

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΔΗΣΗ

 

 

Ο κ. Σιλβέστρος σήμερα στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης

 

Σήμερα (6:45 π.μ έως 10.15 π.μ.) στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Πατρών θα ιερουργήσει και θα ομιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρος.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement