Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Βρέθηκε να χρωστάει 10.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Δεκτή έγινε η ανακοπή για αιφνιδιαστική βεβαίωση είσπραξης οφειλής άνω των 10.000 ευρώ, από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών βάζοντας «πάγο» στον e-ΕΦΚΑ διότι παρά το γεγονός πως είχε υποβάλλει ένσταση και δεν είχε ολοκληρωθεί η εκδίκασή της, επιβαρύνθηκε με χρέος ύψους 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών (αρ. απόφασης 888/2022), διαπίστωσε πως μετά την κοινοποίηση της οφειλής και ενόσω εκκρεμούσε η προθεσμία άσκησης της ένστασης (ενδικοφανούς προσφυγής) από την ανακόπτουσα, εκδόθηκαν οι πράξεις ταμειακής βεβαίωσης του Διευθυντή του Περιφερειακού ΚΕΑΟ Πάτρας, με τις οποίες βεβαιώθηκαν ταμειακώς σε βάρος της ανακόπτουσας, ως κληρονόμου του αποβιώσαντος πατέρα της το ποσό των 7.751,40 ευρώ, προερχόμενο από τον καταλογισμό των αχρεωστήτως ληφθέντων ποσών προσαύξησης, λόγω οικογενειακών βαρών, της σύνταξης γήρατος, για την περίοδο από 02/2001 έως 03/2019, και το ποσό των 2.276,97 ευρώ, προερχόμενο από τον καταλογισμό τόκου επί των προαναφερόμενων αχρεωστήτως ληφθέντων ποσών συνολικά δε βεβαιώθηκε σε βάρος της το ποσό των 10.028,37 ευρώ (άνευ προσθέτων τελών).

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στον πατέρα της προσφεύγουσας χορηγήθηκε το 2000 σύνταξη λόγω γήρατος με προσαύξηση λόγω οικογενειακών βαρών για τη σύζυγο του. Μετά τον θάνατο, στις 23.03.2019, του ανωτέρω συνταξιούχου, διαπιστώθηκε ότι η σύζυγος του είχε εγγραφεί στα Μητρώα Ασφαλισμένων Αγροτών από 01.01.1998 έως 31.12.2006 και είχε καταστεί συνταξιούχος του Ο.ΓΑ., λόγω γήρατος, από 01.07.2007, χωρίς το γεγονός αυτό να έχει δηλωθεί από τον εν λόγω συνταξιούχο στον ως άνω συνταξιοδοτικό του φορέα. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Διευθυντή του Β’ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Ηλείας του ΕΦΚΑ, καταλογίστηκε εντόκως σε βάρος της ανακόπτουσας, ως κληρονόμου του αποβιώσαντος …, το συνολικό ποσό των 10.028,37 ευρώ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

«Οι πράξεις ταμειακής βεβαίωσης του Διευθυντή του Περιφερειακού ΚΕΑΟ Πάτρας, με τις οποίες βεβαιώθηκαν ταμειακά σε βάρος της ανακόπτουσας, υπό την ως άνω ιδιότητα της, τα επίδικα ποσά οφειλών, εκδόθηκαν ενόσω διαρκούσε η εν λόγω προθεσμία άσκησης ένστασης (ενδικοφανούς προσφυγής) κατά της ανωτέρω καταλογιστικής πράξης, επί της οποίας ερείδονται οι ταμειακές αυτές βεβαιώσεις» επισημαίνει το Πρωτοδικείο.

«Ενόψει των ανωτέρω, το Δικαστήριο κρίνει ότι, κατά το χρόνο έκδοσης των προσβαλλόμενων πράξεων ταμειακής βεβαίωσης (31.12.2019), δεν είχε εισέτι ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία προσβολής του νομίμου τίτλου, ήτοι της ανωτέρω καταλογιστικής απόφασης, και επομένως, μη νομίμως συγκροτήθηκε σε βάρος της ανακόπτουσας εκτελεστός τίτλος αναγκαστικής είσπραξης και έλαβαν χώρα οι ως άνω ταμειακές βεβαιώσεις» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Συνεπώς, οι προσβαλλόμενες πράξεις ταμειακής βεβαίωσης του Διευθυντή του Περιφερειακού ΚΕΑΟ Πάτρας παρίστανται μη νόμιμες, ως ερειδόμενες επί μη οριστικοποιηθέντος νομίμου τίτλου, και για το λόγο αυτό, πρέπει να ακυρωθούν, κατ’ αποδοχήν ως βασίμου του σχετικού λόγου της ανακοπής».

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement