Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αναμέτρηση θέσεων με φόντο την κάλπη στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών

Οι πέντε επικεφαλής των συνδυασμών που κατέρχονται στις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου δίνουν τον στίγμα τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καθώς τα μέλη του προσέρχονται στις κάλπες στις 16 Οκτωβρίου για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ, οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων αλλά και τα μεγάλα «κουρέματα» από τον ΕΟΠΥΥ στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα είναι τα μεγάλα προβλήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο της διεκδίκησης. Οι εκπρόσωποι των πέντε συνδυασμών, Άννα Μαστοράκου -«Ιατρική Ανεξάρτητη Συνεργασία-ΙΑΣΥ», Απόστολος Σωτηρούδης- «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Ιατρών ΔΗΠΙ», Τάκης Γεωργακόπουλος – «Ενωτική Συνεργασία Ιατρών-ΕΣΙ», Θεόδωρος Τουλγαρίδης –«Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών –ΔΗΠΑΚ» και Δημήτριος Ζιαζιάς- «Ενιαία Μετωπική Ιατρική Συνεργασία- ΕΜΕΙΣ», οι οποίοι θα αναμετρηθούν στην κάλπη,  παρουσιάζουν στην «Γ» τις βασικές τους θέσεις.

 

 

 

Άννα Μαστοράκου -ΙΑΣΥ

 «Να δυναμώσουμε τη φωνή των ιατρών»

«Κατά την προηγούμενη περίοδο, ο Ιατρικός κόσμος της χώρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ιδιαίτερη πίεση στη ραχοκοκαλιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Το αίσθημα ευθύνης, το φιλότιμο, η υπέρ-εργασία, η αυταπάρνηση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού ήταν η ψυχή αυτής της άνισης μάχης. Αντίστοιχα οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, ως ΝΠΔΔ βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς έπρεπε να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του ιατρικού δυναμικού της περιοχής ευθύνης τους και των πολιτών, με ταχύτητα, σοβαρότητα και εγκυρότητα. Η εξωστρέφεια και η αμεσότερη επικοινωνία με τους πολίτες ήταν το κυριότερο στοίχημα αυτής της περιόδου, και η εμπειρία που απορρέει από αυτήν, μεγάλη παρακαταθήκη. Η παράταξη ΙΑΣΥ έχει μία μακρόχρονη διαδρομή στον ΙΣΠ, έρχεται πάλι ενωμένη και ανανεωμένη  να διεκδικήσει την ψήφο των ιατρών της πόλης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πολυσυλλεκτικότητας και της πολυφωνίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της, ώστε να εκφραστούν οι ιατροί του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, της ΠΦΥ και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με αλληλοκατανόηση των προβλημάτων σε διάφορα επίπεδα περίθαλψης. Το ζητούμενο αυτή την περίοδο, μετά την πανδημία είναι να δυναμώσουμε τη φωνή των ιατρών, κατά αναλογία με αυτό που έχει επιτευχθεί σε άλλους κλάδους, με τελικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του ιατρικού δυναμικού και του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».

 

Απόστολος Σωτηρούδης –ΔΗΠΙ

«Να αναδειχθεί ο επιστημονικός μας ρόλος»

«Κατεβαίνουμε στις εκλογές ως συνέχεια ενός συνδυασμού που κατήλθε και στις προηγούμενες εκλογές με ένα πολυσυλλεκτικό και μη κομματικό ψηφοδέλτιο, αντιπροσωπεύοντας πρωτίστως τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (τέως ΙΚΑ) και στην παρουσία συγκυρία ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΥ, των νοσοκομειακών γιατρών και όσων υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, καθώς επίσης και τους ιδιώτες συναδέλφους.

Στόχος μας είναι να εκπροσωπήσουμε ισότιμα τους γιατρούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ΕΣΥ, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα με τη συστηματική υποστελέχωση των γιατρών και εάν δεν ενισχυθεί δεν θα αντέξει. Εμείς, έχουμε την εμπειρία των προβλημάτων του ΕΣΥ αλλά και της ΠΦΥ, η οποία υφίστανται τις συνέπειες της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε επιστημονικές λύσεις.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα αλλά επιστημονικοί σύμβουλοι της πολιτείας και αυτός ο ρόλος θα πρέπει να αναδειχθεί. Η προσπάθειά μας θα είναι μέσα από την λειτουργία του Ιατρικού Συλλόγου ως επιστημονικό όργανο, σύμβουλο της πολιτείας, με προτάσεις που θα εισακούονται και θα βελτιώνουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος».

 

 

Τάκης Γεωργακόπουλος – ΕΣΙ

«Να διασφαλίζει την αξιοπρέπειά μας»

«Η παράταξή μας επιδιώκει την αλλαγή των συσχετισμών στον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας, ώστε να καταστεί μαχητικός, διεκδικητικός, αποτελεσματικός και να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των γιατρών, η οποία είναι συνυφασμένη με την αναγνώριση του ιατρικού επαγγέλματος, σε κάθε επίπεδο, από την πολιτεία και την κοινωνία.

Για τις Δημόσιες Δομές Υγείας διεκδικούμε κυρίαρχα προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ικανοποιητικές αμοιβές, κατάργηση κάθε μορφής εργασία που οδηγεί σε ομηρεία τους γιατρούς. Για τις Ιδιωτικές Δομές Υγείας αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αποζημίωση των ιατρών με αμοιβές αντίστοιχες των ομοιόβαθμων (σε προϋπηρεσία και ειδικότητα) ιατρών στις δημόσιες δομές. Για τα Ιδιωτικά ιατρεία διεκδικούμε θεσμοθέτηση της αμοιβής ‘’κατ’ επίσκεψη’’, αναμόρφωση της αποζημίωσης της Ιατρικής επίσκεψης σε επίπεδα που να καλύπτουν το λειτουργικό αλλά και το φορολογικό κόστος, κατάργηση της περικοπής αποζημίωσης (κατά 40%) από τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς από την απειλή εγκλωβισμού τους στα επιχειρηματικά λόμπυ, τις αλυσίδες Ιατρικών Εργαστηρίων και την εξουθενωτική οικονομική ‘’αφαίμαξή’’ τους από τον ΕΟΠΥΥ με τις ειδικές ρήτρες ClawBack και Rebate. Θα αγωνιστούμε για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών και για την απρόσκοπτη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στις Υπηρεσίες Υγείας».

 

 

Θεόδωρος Τουλγαρίδης -ΔΗΠΑΚ

«Να ανατραπεί η πολιτική αποδυνάμωσης του ΕΣΥ»

«Οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών έρχονται σε μια χρονική στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών της Πάτρας, των μαχόμενων γιατρών, που ζουν από την εργασία τους, βιώνουν τη δραματική κατάσταση  του  χώρου της Υγείας, για την οποία είναι υπεύθυνη η σημερινή κυβέρνηση, αλλά διαχρονικά και όλες οι προηγούμενες που άσκησαν την ίδια πολιτική αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος, χτυπήματος των δικαιωμάτων των γιατρών και των ασθενών, για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Τόσα χρόνια συνυπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η ηγεσία του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και του ΠΙΣ, που είτε απροκάλυπτα είτε και συγκαλυμμένα έβαζαν και βάζουν πλάτη στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.

Και στην περιοχή μας υπολειτουργούν μονάδες ΠΦΥ, ΚΥ και νοσοκομεία, μισθωτοί γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εργάζονται με όρους υπερεκμετάλευσης, εξαντλητικά ωράρια και απαξιωτικές απολαβές, ασθενείς ταλαιπωρούνται, πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους, ή δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα έξοδα με συνέπεια να συνθλίβονται και να κλείνουν ιατρεία. Είναι, λοιπόν, αναγκαία περισσότερο από ποτέ είναι η πάλη όλων των υγειονομικών, μαζί με το λαϊκό, εργατικό κίνημα, για την ανατροπή  αυτής της πολιτικής»

 

 

 

Δημήτρης Ζιαζιάς-«ΕΜΕΙΣ»

«Ηχηρό μήνυμα κατά της διάλυσης του ΕΣΥ»

«Η επιδίωξή μας είναι οι εκλογές και σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο να μετατραπούν σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και συγκεκριμένα της πολιτικής που αφορά στον τομέα της Υγείας και ιδίως στην διαχείριση της πανδημίας την τελευταία 3ετία. Καλούμε τους συναδέλφους να στείλουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα διότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα διαλυμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δυστυχώς η επόμενη μέρα από την πανδημία μας βρίσκει σε πολύ χειρότερη θέση και με διαθέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης να επιταχύνει την κατάρρευση και να φθάσουμε σε ένα επίπεδο – μπλακ άουτ. Η δική μας παράταξη κατέρχεται με σκοπό να εκφράσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τη φωνή τους, οι οποίοι πρέπει να έχουν ένα ισχυρό έρεισμα μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Θεωρούμε ότι ως παράταξη μπορούμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα των νοσοκομειακών γιατρών καλύτερα από τον καθένα όπως επίσης και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων ιδιωτών συναδέλφων της γειτονιάς, οι οποίοι επίσης πλήττονται από τα μέτρα και την διαμορφωθείσα παράταξη. Αυτό που δυστυχώς κατέληξε να κατέληξε να είναι ο Ιατρικός Σύλλογος τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιτικής που άσκησε το προεδρείο και συγκεκριμένα η παράταξη της κα Μαστοράκου, φερέφωνο της κυβέρνησης μέσα στον Ιατρικό χώρο».

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα- BLACK FRIDAY: «Κάθε πέρυσι και καλύτερα…»- Ανοικτά προαιρετικά σήμερα τα καταστήματα

Περιορισμένη φέτος η κίνηση στα εμπορικά της Πάτρας λόγω της «Black Friday» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κων/νο Ζαφειρόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Ζέστανε» αλλά περιορισμένα την εμπορική αγορά της Πάτρας η Black Friday.

Η αγοραστική κίνηση, προχθές, αυξήθηκε στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, χωρίς όμως να κάνουν το «ταμείο» των προηγούμενων ετών.

Αυτή είναι η αποτίμηση της προχθεσινής ημέρας από τους εμπόρους της Πάτρας οι οποίοι αν και είχαν εκπτωτικά είδη στις βιτρίνες τους δεν προέλκυσαν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, σίγουρα η «Μαύρη Παρασκευή» ήταν μια «καλή» εμπορικά μέρα για τα καταστήματα, σε σχέση με την υποτονική αγοραστική κίνηση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Υπήρξε κινητικότητα στην αγορά στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, όμως σίγουρα ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες μας. Η «Μαύρη Παρασκευή» ήταν καλή μέρα, όμως δεν θύμιζε την κίνηση των προηγούμενων χρόνων. Γι’ αυτό εμείς λέμε… κάθε πέρυσι καλύτερα…», επισημαίνει στην «Γ» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Σημειώνει επίσης πως δέλεαρ για τους καταναλωτές έπαιξαν οι εκπτώσεις και οι προσφορές που είχαν τα καταστήματα.

«Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα εκπτωτικά προϊόντα» συνέχισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Σύμφωνα με εμπορικούς κύκλους, φέτος δεν υπήρχαν υπερπροσφορές στα καταστήματα καθώς δεν υπήρξε πλεόνασμα σε εμπόρευμα. Τα τελευταία χρόνια οι παραγγελίες ήταν μετρημένες και δεν υπήρχαν προϊόντα που θέλησαν να «σπρώξουν» οι έμποροι για να μην τους μείνει ως stock εμπόρευμα.

ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ

Την τιμητική τους σε σχέση με άλλα είδη ήταν τα ηλεκτρικά καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να εξοπλιστούν με συσκευές που βρήκαν σε τιμές ευκαιρίες.

«Δούλεψαν περισσότερο τα ηλεκτρονικά καταστήματα και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις λευκές συσκευές. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές» συνέχισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ενώ τόνισε πως σε μεγάλα πολυκαταστήματα και πολυεθνικές διαπιστώθηκε πως οι τιμές ήταν «φουσκωθεί» το τελευταίο διάστημα για να είναι πιο ελκυστικές οι εκπτώσεις λόγω της Black Friday.

Πάντως, χθες η κίνηση ήταν υποτονική και αυτό προβλημάτισε ιδιαίτερα τους εμπόρους της Πάτρας για το εάν σήμερα αξίζει να ανεβάσουν ρολά σήμερα, Κυριακή.

Το άνοιγμα της αγοράς είχε προγραμματιστεί στις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων 7 Κυριακών του έτους που υπαρχει η δυνατότητα για προαιρετική λειτουργία. Ωστόσο, μεταφέρθηκε για σήμερα καθώς συνδυάστηκε με την «Black Friday» και «Cyber Monday», δύο μέρες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και στην ελληνική αγορά.

Οι έμποροι της Πάτρας κρατούν μικρό καλάθι καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο χρήμα στους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους, γεγονός που δεν τους «σπρώχνει» στο να ανεβάσουν ρολά σήμερα.

Τόσο το ενεργειακό όσο και το μισθολογικό κόστος (αυξημένο μεροκάματο για τους υπαλλήλους) δεν τους αφήνει περιθώρια για να ανεβάσουν το διακόπτη Κυριακάτικα.

«Η προτροπή προς τους συναδέλφους μας είναι να μην ανοίξουμε και να διαφυλάξουμε την αργία της Κυριακής. Χρήματα στους καταναλωτές δεν υπάρχουν, ενώ το κόστος της ενέργειας και το μισθολογικό είναι υψηλό και επιβαρύνει τους εμπόρους. Ωστόσο, η αγορά είναι ελεύθερη και το άνοιγμα είναι προαιρετικό» μας δηλώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος από τα μηνύματα που έχει εισπράξει τα περισσότερα τοπικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αν και τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές έχουν κάνει γνωστό πως θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Ο Δεκέμβριος είναι προ των πυλών και η αγορά θα μπει σε εορταστικούς ρυθμούς, με αυξημένο ωράριο. Φέτος οι ανοικτές Κυριακές θα είναι δύο πριν τα Χριστούγεννα και οι έμποροι θεωρούν πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Μεθαύριο το βράδυ, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών προκειμένου να αποφασίσουν για το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας από τους 230 εργαζόμενους του Καζίνο Ρίου, οι οποίοι την Πέμπτη μεταβαίνουν στην Αθήνα για να απαιτήσουν λύσεις

Ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει των Χριστουγέννων

 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την προσεχή Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Καζίνο Ρίο θα μεταβούν στην Αθήνα στο Υπουργείο Εργασίας, στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, στον ΕΦΚΑ και θα φθάσουν ακόμα και στη Βουλή προκειμένου να απαιτήσουν λύσεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, τονίζουν πως η κατάσταση είναι πλέον οριακή καθώς από τον περασμένο Ιούνιο το καζίνο παραμένει κλειστό λόγω κατασχέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 230 άτομα να βρίσκονται εκτός εργασίας τους τελευταίους πέντε μήνες, χωρίς φυσικά να  πληρώνονται!

Όπως έγραψε χθες η «Γ» με απόφαση του διοικητή του Δημοσίου Οργανισμού Απασχόλησης Σπύρου Πρωτοψάλτη αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των 230 οικογενειών εργαζομένων στο Καζίνο στο ειδικό βοήθημα.

Το πλήρες κείμενο που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι έχει ως εξής: «Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, οι εργαζόμενοι του Καζίνο Ρίο προγραμματίζουμε να μεταβούμε με οικογένειές μας στην Αθήνα στο Υπουργείο Εργασίας, στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, στον ΕΦΚΑ, στη Βουλή και όπου αλλού χρειαστεί προκειμένου να απαιτήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ στα προβλήματα μας. Η ομηρεία πρέπει να λάβει τέλος και η πολιτεία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να αποφασίσει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει Χριστουγέννων και να επιβάλει κυρώσεις στον παραβάτη εργοδότη. Η Ε.Ε.Ε.Π θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο επιτρέπει επί  μες να μην λειτουργεί μια επιχείρηση καζίνο, δίχως να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, διαπράττοντας το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας (προετοιμάζεται ήδη μηνυτήρια αναφορά κατά του Δ.Σ της ΕΕΕΠ). Ο ΕΦΚΑ πρέπει να μας απαντήσει για ποιο λόγο αδρανεί στη διεκδίκηση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και πότε θα εξεταστούν οι καταγγελίες μας για τα ένσημα. Τα κόμματα θα πρέπει να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αναζητήσουν ευθύνες από την Κυβέρνηση».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πελετίδης για Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η σημερινή μέρα, 25 Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και με αφορμή την ημέρα αυτή, διοργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση με διανομή ενημερωτικού υλικού, στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου.

 

Συνομίλησαν με τις διοργανώτριες για τη σημασία αυτής της ημέρας, ενώ ο Δήμαρχος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το πρώτο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι όχι μόνο γιατί εξακολουθεί να υπάρχει βία κατά των γυναικών, αλλά γιατί οξύνεται. Δυστυχώς, το φαινόμενο επιδεινώνεται γιατί αυξάνονται τα φαινόμενα κοινωνικής σήψης και παρακμής. Συντηρείται ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα για τη γυναίκα, που ενισχύεται από την πολιτική που ασκείται και δεν είναι… φιλική για τις γυναίκες. Εμείς αντιπροτείνουμε και λέμε ότι πρέπει να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα και τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, διότι αν εξαρτάσαι οικονομικά από άλλον, θεωρείς ότι πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και να υπομένεις.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας, έχουμε σε λειτουργία τον Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και μέσω αυτού, παλεύουμε το όλο ζήτημα. Δίνουμε μια συνεχή μάχη, μαζί με τους εργαζόμενους που τον στελεχώνουν, όπως  επί παραδείγματι, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, ώστε η γυναίκα που θα βρεθεί με τα παιδιά της ή μόνη της στον Ξενώνα, να μην μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, που θα την δυναμώσουν και θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά τη ζωή και τα δικαιώματά της».

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας της Περιφέρειας.

Σε όλο το διάστημα λειτουργίας του, ο Ξενώνας έχει δεχτεί αιτήματα και έχει φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών και των παιδιών τους, θύματα διαφόρων μορφών βίας.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στελεχώνεται με ειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, κοινωνιολόγο), διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες. 

Όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ξενώνα, μπορούν να απευθυνθούν:

-Στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ. Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ) και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

-Και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας, Τηλέφωνο: 2610620059.

 

Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων www.e-patras.gr και συγκεκριμένα εδώ: 

https://e-patras.gr/el/xenonas-filoxenias-kakopoiimenon-gynaikon

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα