Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Τσιζκέϊκ με αλμυρή σος μελιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. μπισκότα με γεύση τζίντζερ

75 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

500 γρ. τυρί κρέμα

2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά μεγάλα + 1 κρόκο

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Για την αλμυρή σος μελιού

150 γρ. μέλι ρευστό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική

1 πρέζα ανθό αλατιού

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χτυπάτε τα μπισκότα στον πολυκόφτη να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε το βούτυρο και χτυπάτε ξανά ώστε να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο και ψήνετε για 5΄. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε με μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με το αλεύρι, το μέλι, τη βανίλια και τα αυγά, τον κρόκο και την ξινή κρέμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο. Βάζετε τη φόρμα σε ρηχό ταψί, ψήνετε για 40΄ και ελέγχετε αν ψήθηκε – στο κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς ρευστό. Αφήνετε στον φούρνο για 1 ώρα να κρυώσει, με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή. Σε τηγάνι ρίχνετε το μέλι, 1 κουτ. σούπας νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύετε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά να σχηματίζονται φουσκάλες. Σταματάτε το ανακάτεμα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας κυκλικά το σκεύος μέχρι το μέλι να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα και να μυρίσει σαν καραμέλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε το αλάτι και τις 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Μόλις το τσίζκεικ κρυώσει, απλώνετε από πάνω την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες. Σερβίρετε σε κομμάτια περιχύνοντας από πάνω την αλμυρή σος μελιού.

Μαγειρική

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά

2 φλιτζάνια ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

½ φλιτζάνι μπράντι

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κιλό αλεύρι μαλακό

200γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

400γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι μέλι

ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

 

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί πλήρως. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν. Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελομακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος). Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρακάς με μπαχάρι και κανέλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. αρακά

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 ξυλάκι κανέλα

3 κόκκους μπαχάρι

4 λιαστές τομάτες

200 γρ. τοματάκια αποφλοιωμένα

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

300 ml ζεστό νερό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε το ένα κρεμμύδι και κόβετε σε φέτες το άλλο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε για 2΄ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αλατίζοντάς τα ελαφρά. Προσθέτετε τον αρακά, τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5΄. Προσθέτετε την τομάτα, τον τοματοπελτέ, τις λιαστές τομάτες κομμένες, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30΄, κατόπιν προσθέτετε τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30΄ ακόμη. Σερβίρετε τον αρακά με φρέσκο ψωμί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες με μπλε τυρί, μπρόκολο και καρύδια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. πένες, ριγκατόνι ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας

200γρ. κορυφές από μπρόκολο

2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

100γρ. μπλε τυρί, σε κυβάκια

100γρ. τυρί κρέμα

½ ματσάκι σχοινόπρασο

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

2-3 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο

4 κουτ. σούπας καρύδια ψημένα, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός από το θυμάρι και τα καρύδια σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και προσθέτετε 1 λίτρο νερό καυτό. Bράζετε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέτετε τα φυλλαράκια του θυμαριού και σερβίρετε το φαγητό προσθέτοντας τα καρύδια ψημένα και ψιλοκομμένα και επιπλέον πιπέρι αν θέλετε.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα