Μαγειρική
Χοιρινό στη γάστρα με μέλι
Δημοσιεύθηκε
1 έτος πρνστις
Υλικά (για 4 άτομα)
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.
2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
300 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε το κρέας και ανακινείτε τη γάστρα να πάει παντού. Ψήνετε για 30΄, χαμηλώνετε στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Σερβίρετε ζεστό. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να πετύχετε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζετε ώστε να ροδίσει το κρέας. Γαρνίρετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ, με λευκό πιλάφι ή μια σαλάτα εποχής.
Σχετικά θέματα
Βουλή: Έρχεται το ψηφιακό μητρώο μελιού και η ατομική μελισσοκομική ταυτότητα
Κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά και πορτοκάλι
Γίγαντες στη γάστρα με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Χοιρινό με χόρτα αβγολέμονο
Ελληνικό μέλι: Πρωτοβουλίες ΥΠΑΑΤ για πάταξη της νοθείας και των ελληνοποιήσεων
Μέλι: Οι κυριότερες ιδιότητές του