Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Σαρδέλας & Γαστρονομίας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «1η Γιορτή της Σαρδέλας και Γαστρονομίας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη της Χαλκίδας, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου.

Την γιορτή διοργάνωσαν ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α) και το Σωματείο Ιχθυεμπόρων και Επιχειρήσεων Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας «Ο Ευβοϊκός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη και του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι λάτρεις του ομώνυμου αλιεύματος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ελληνική σαρδέλα αλλά και να γνωρίσουν νέους τρόπους ψησίματος της.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα, λειτούργησαν εργαστήρια ενημέρωσης για την σαρδέλα, πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί μαγειρικής, με την συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, ενώ ο executive chef Αλέξανδρου Παπανδρέου, παρουσίασε συνταγές με κύριο υλικό τη σαρδέλα του Ευβοϊκού.

Στην «Γιορτή της σαρδέλας» παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος με σειρά παρεμβάσεών του στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, παράλληλα με δράσεις διάσωσης και διατήρησης του φυσικού πλούτου της περιοχής και της χώρας, γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε, ότι «η Χαλκίδα είναι μια από τις καλύτερες ιχθυοπαραγωγικές περιοχές. Εμείς στον ΟΚΑΑ έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, τους ψαράδες της Ελλάδας, την ελληνική γαστρονομία ώστε ο πρωτογενής τομέας να κατέχει καθοριστικό ρόλο στον χώρο του».

Την εκδήλωση στήριξαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Εύβοιας, τον Δήμο Χαλκιδαίων, ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Εύβοιας (ΟΛΝΕ), το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Μελών Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΣΑΜΕΕ), ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΣΤΕ), η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας , το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης – αναψυχής – ψυχαγωγίας Ν. Εύβοιας «Ξένιος Ζευς», το IEK PRAXIS, την Alia Sea Food Company και το Σωματείο Αρτοποιών Εύβοιας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ι.Μ. Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος», ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινωνικές δομές της Εύβοιας.
www.okaa.gr

 

 

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά

2 φλιτζάνια ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

½ φλιτζάνι μπράντι

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κιλό αλεύρι μαλακό

200γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

400γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι μέλι

ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

 

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί πλήρως. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν. Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελομακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος). Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρακάς με μπαχάρι και κανέλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. αρακά

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 ξυλάκι κανέλα

3 κόκκους μπαχάρι

4 λιαστές τομάτες

200 γρ. τοματάκια αποφλοιωμένα

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

300 ml ζεστό νερό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε το ένα κρεμμύδι και κόβετε σε φέτες το άλλο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε για 2΄ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αλατίζοντάς τα ελαφρά. Προσθέτετε τον αρακά, τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5΄. Προσθέτετε την τομάτα, τον τοματοπελτέ, τις λιαστές τομάτες κομμένες, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30΄, κατόπιν προσθέτετε τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30΄ ακόμη. Σερβίρετε τον αρακά με φρέσκο ψωμί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες με μπλε τυρί, μπρόκολο και καρύδια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. πένες, ριγκατόνι ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας

200γρ. κορυφές από μπρόκολο

2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

100γρ. μπλε τυρί, σε κυβάκια

100γρ. τυρί κρέμα

½ ματσάκι σχοινόπρασο

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

2-3 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο

4 κουτ. σούπας καρύδια ψημένα, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός από το θυμάρι και τα καρύδια σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και προσθέτετε 1 λίτρο νερό καυτό. Bράζετε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέτετε τα φυλλαράκια του θυμαριού και σερβίρετε το φαγητό προσθέτοντας τα καρύδια ψημένα και ψιλοκομμένα και επιπλέον πιπέρι αν θέλετε.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα