Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το diesel ξεπέρασε την αμόλυβδη-Πάνω από δύο ευρώ/λίτρο η ανώτερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης χθες στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα 2 ευρώ/λίτρο, ακριβότερο από την τιμή που πωλείτο η απλή αμόλυβδη (1,911 ευρώ/λίτρο κατώτερη τιμή για τη βενζίνη), έφτασε χθες Δευτέρα στην Πάτρα το πετρέλαιο κίνησης σε περιφερειακά πρατήρια καυσίμων.

Συγκεκριμένα χθες 3/10/2022 στο κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, το diesel κίνησης πωλείτο από 2,088 η ανώτερη έως 1,75 ευρώ/λίτρο η κατώτερη και η αμόλυβδη 95 οκτανίων, από 2,107-1,919 ευρώ/λίτρο.
Το πρωτοφανές γεγονός να πωλείται το πετρέλαιο κίνησης πάνω από την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, έως και 2 λεπτά το λίτρο, οφείλεται στο γεγονός ότι το diesel δεν επιδοτείται από τα τέλη του μήνα Σεπτεμβρίου.

«Ηδη μέσα σε λίγα 24ωρα, από τις 30/9 έως τις 3/10, το πετρέλαιο κίνησης ‘τσίμπησε’ 2-3 λεπτά το λίτρο. Αν και για τις περισσότερες εταιρείες πετρελαιοειδών οι νέες τιμές που έρχονται από τα διυλιστήρια περνούν σταδιακά στην αντλία, είναι σίγουρο ότι η τάση είναι η μέση τιμή της αμόλυβδης να κινηθεί στο εξής χαμηλότερα από το πετρέλαιο κίνησης.

Πρόκειται για εξέλιξη αναμενόμενη καθώς την ίδια εικόνα έχουμε και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη γειτονική Ιταλία αλλά και τη Γερμανία που είναι το κέντρο βάρους στην Ευρωζώνη» αναφέρει ο Θάνος Τζέλλος, εκπρόσωπος εταιρείας με ιδιόκτητα πρατήρια καυσίμων στην Πάτρα.

«Πρέπει να σημειωθεί, επισημαίνει ο ίδιος, ότι η προσέγγιση των τιμών της απλής αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης έχει ήδη καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και λόγω και της διεθνούς μείωσης της τιμής της βενζίνης η οποία αποδίδεται στο ενεργειακό και την αναμενόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη».

Την περασμένη Παρασκευή 30 του μηνός Σεπτεμβρίου, προ της λήξης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, στην Πάτρα η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν κάτω από τα δύο λεπτά (0,12 ευρώ/λίτρο) χαμηλότερη από το πετρέλαιο κίνησης.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΗΞΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή, την περασμένη Παρασκευή 30/9/2022, πριν διακοπεί η κρατική επιδότηση, στην αμόλυβδη 95 οκτανίων ήταν 1,974 και στο diesel 1,843 ευρώ/λίτρο.
Αυτό που προβληματίζει τους πρατηριούχους βέβαια δεν είναι το που κάτσει η… μπίλια στο πετρέλαιο κίνησης χωρίς κρατική επιδότηση αλλά το πόσο ψηλά μπορεί να εκτιναχθούν ο τιμές των καυσίμων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου.
«Η κυβέρνηση σταματά να επιδοτεί τα 15 λεπτά ανά λίτρο στην αντλία γι αυτό και το πετρέλαιο κίνησης θα παραμείνει ψηλότερα από την βενζίνη ενώ δεν μπορεί να αποκλείσουμε ακόμη και μια εκτίναξη της τιμής στο diesel, όσο πάμε προς το χειμώνα» καταλήγει ο κ.Τζέλλος.
Στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,2 ευρώ/λίτρο ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης με τα τωρινά δεδομένα, η τιμή που θα ξεκινήσει να πωλείται θα είναι στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement